Kommentar af 
Gitte Lillelund Bech

Tidligere forsvarsminister om fregatsag: Noget tyder på, at nogen i Forsvarets top har misforstået deres rolle

Det er dybt rystende, at tekniske problemer med våbensystemer på fregatten Iver Huitfeldt tilsyneladende var velkendte i dele af Forsvaret, før danske søfolk blev sendt på mission i Det Røde Hav, skriver Gitte Lillelund Bech. 

Det er dybt rystende, at de tekniske problemer på Iver Huitfeldt synes at være kendte hos blandt andet chefen for Søværnet gennem længere tid, og at Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse og Forsvarskommandoen ifølge medierne har klarmeldt skibet inden afsejling uden at informere politikerne, skriver Gitte Lillelund Bech.
Det er dybt rystende, at de tekniske problemer på Iver Huitfeldt synes at være kendte hos blandt andet chefen for Søværnet gennem længere tid, og at Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse og Forsvarskommandoen ifølge medierne har klarmeldt skibet inden afsejling uden at informere politikerne, skriver Gitte Lillelund Bech.Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Gitte Lillelund Bech
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Som forhenværende forsvarsminister piner det mig at læse de nyeste nyhedsartikler om den ellers flotte indsats, vores soldater på fregatten Iver Huitfeldt har ydet i Det Røde Hav i kampen mod yemenitiske houthiers angreb på den internationale handelsflåde i området.

Som jeg har været inde på i en tidligere kommentar i Altinget Maritim, ser jeg houthierne som en type af moderne pirater, der har som mål at bekæmpe den internationale skibstrafik og derigennem ramme den vestlige verden. Altså fjender af Danmark.

Det er derfor helt på sin plads, at vi som Danmark – en stor maritim nation – bidrager til at sikre retten til den frie sejlads ved at sende en af vores fregatter afsted, hvilket vi har gjort med fregatten Iver Huitfeldt.

Nu er Iver Huitfeldt vendt hjem efter endt opgave i Det Røde Hav, hvor det utallige gange er fremhævet af forsvaret selv og af medierne, at vores danske soldater har været i ildkamp og har nedskudt fire angrebsdroner 9. marts 2024.

Der er god grund til at være ekstra kritisk over for, hvad der ligger til grund for det defekte materiel på Iver Huitfeldt.

Gitte Lillelund Bech
Fhv. forsvarsminister (V)

I kølvandet følger nu også en nyhedshistorie om, at det har været med materiel, der ikke var i orden, og at hverken forsvarsministeren eller Folketinget er blevet oplyst om dette inden udsendelsen.

Tilsyneladende har der været både radarsvigt og defekt ammunition i ildkampen mod houthiernes droner, og derfor var det nødvendigt at anvende fregattens kanoner, men uden så meget held som forventet. Halvdelen af granaterne detonerede kort efter at være afskudt uden at ramme noget som helst.

Politisk er sagen indtil videre endt med, at forsvarschef Flemming Lentfer er blevet fritaget for tjeneste. Men sagen er også tegn på, at en del af Forsvarets ledelse bør tænke en ekstra gang over, hvad der egentlig er deres rolle som betroede og ansvarlige chefer for landets forsvar.

Når vi fra Danmark sender vores soldater på mission – uanset, om det er hæren i ildkamp, flyvevåbnet, der bomber eller søværnet, der skal affyre missiler – skal materiellet være i orden. Det skal være efterset, afprøvet, brugt og virke. Ingen tvivl om det. For hvordan kan vi bekæmpe fjenden, hvis vi ikke kan forsvare os selv?

Læs også

Derfor er det dybt rystende, at de tekniske problemer på Iver Huitfeldt synes at være kendte hos blandt andet chefen for Søværnet gennem længere tid, og at Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse (FMI) og Forsvarskommandoen ifølge medierne har klarmeldt skibet inden afsejling uden at informere de politikere, der i sidste ende beslutter at udsende soldater i en skarp mission, om, at der kunne være problemer.

Som forsvarsminister og som medlem af Folketinget, der beslutter at udsende soldater på mission for Danmark, er man dybt afhængig af de oplysninger, man får fra sit embedsværk – det være sig sagsbehandlere i departementet eller Forsvarschefen som den øverste militære ansvarlige.

Hvis der tilbageholdes oplysninger, er det vanskeligt om ikke umuligt at træffe de rette beslutninger på et oplyst grundlag.

Ingen ministre eller folketingsmedlemmer ønsker at sende danske soldater afsted, blot for at de skal dø eller såres på grund af dårligt materiel.

Læs også

Alle ministre og folketingsmedlemmer har en forventning om, at når der deployeres soldater, så er det vigtigste materiel i orden, og hvis ikke, så er det oplyst i forbindelse med den politiske beslutning. Men vigtigst af alt: Vores soldater skal kunne forsvare sig selv.

Som forsvarsminister var jeg ansvarlig for – med opbakning fra Folketinget – at udsende fregatter til piratkamp ved Somalia, hærsoldater til kampe mod Taleban i Afghanistan og F16-fly til kamp mod Gadaffis undertrykkende regime i Libyen.

Jeg havde heldigvis en forsvarschef, der kerede sig om sine soldaters sikkerhed, og som forstod, at i sidste ende er det ministeren, der skal stå ansigt til ansigt med pårørende til ikke-hjemvendte soldater. Så jeg kunne være tryg ved de anbefalinger, jeg fik fra min forsvarschef.

Derfor er der god grund til at være ekstra kritisk over for, hvad der ligger til grund for det defekte materiel på fregatten Iver Huitfeldt, og hvor i beslutningsgangen informationerne om defekten er forsvundet ud af det materiale, der forelægges minister og folketing.

Ingen politikere bliver glade, hvis der forties oplysninger, der skal ligge til grund for en så vigtig beslutning som at sende soldater på mission.

Gitte Lillelund Bech
Fhv. forsvarsminister (V)

Hvis der et eller andet sted i 'systemet' sidder en person, der tænker:

"Uha, det er ikke godt: politikerne vil have en fregat afsted, selvom den ikke er klar. Så vi må hellere lade være med at fortælle, at der har været problemer, og at fregatten måske ikke kan forsvare sig selv, for så kan den sejle afsted, og så bliver politikerne glade. Og hvorfor ulejlige politikerne med en viden om, at missilsystemerne måske ikke virker…", så har vedkommende person totalt misforstået sin rolle. 

Ingen politikere bliver glade, hvis det er dårligt materiel med problemer, der var kendt på forhånd, der er skyld i, at soldater ikke vender hjem fra mission. Ingen politikere bliver glade, hvis der forties oplysninger, der skal ligge til grund for en så vigtig beslutning som at sende soldater på mission.

Heldigvis skete der ikke noget med vores udsendte på Iver Huitfeldt, og den er nu trygt i havn i Danmark igen. Men jeg håber, at dette giver stof til eftertanke, for hvordan kan vi passe på de danske søfolk i Det Røde Hav, hvis vores soldater ikke kan forsvare sig selv?

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Gitte Lillelund Bech

Fhv. direktør for Markeder, Dansk Erhverv, fhv. forsvarsminister (V)
cand.merc.mat. (CBS 1992)

Flemming Lentfer

Fhv. forsvarschef, general, forsvarsministerens militærfaglige rådgiver
Flyvevåbnets Officersskole (1985)

0:000:00