Radikale og Konservative åbner dør på klem for SF-ønske om rigsrevision af våbensag

Forsvarets indkøb af nye raketkastere fra israelske Elbit Systems bliver både forsinket og dyrere end først forventet. Det kan blive nødvendigt at få Rigsrevisionen til at kaste lys over sagen, mener Konservative og Radikale. Begge partier vil dog først afvente resultatet af en igangværende uvildig advokatundersøgelse af sagens forløb.

Martin Lidegaard (R) åbner op for, at advokatundersøgelsen om Elbitsagen skal efterfølges af en Rigsrevisionsundersøgelse.
Martin Lidegaard (R) åbner op for, at advokatundersøgelsen om Elbitsagen skal efterfølges af en Rigsrevisionsundersøgelse.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Kirstine Erika Crenzien

“Det burde ikke kunne ske”.

Sådan lyder det fra Mai Mercado, forsvarsordfører for de Konservative, efter forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) i går lagde frem, at de raketkastere, som Danmark sidste år bestilte fra israelske Elbit Systems, nu bliver både forsinket, men også væsentligt dyrere end politikerne blev stillet i udsigt.

“Det burde ikke kunne ske, at fordyrelsen kan blive stå stor. Vi står med en omkostning, der bliver dobbelt så stor, som vi havde regnet med, så det nu er yderligere en milliard kroner,” siger Mai Mercado.

Sagen har jo en tyngde og en alvor, der gør, at en undersøgelse af Rigsrevisorene kunne sagtens give mening

Martin Lidegaard (R)
Politisk leder

Det bekymrer hende meget især i lyset af, at Folketinget inden længe skal foretage en række nye investeringer i materiel og våben.

“Når man ikke kan finde ud af at lave et ordentlig våbenkøb sidste år med Elbit Systems, så stiller jeg bare spørgsmålet, om man så kan med de nyanskaffelser, vi skal ud i."

Rigsrevisionen på tale

I SF har man siden august sidste år ønsket at supplere advokatundersøgelsen af forløbet med Elbit-indkøbene, som blev sat i gang i efteråret efter Altingets afsløringer i sagen, med en undersøgelse fra Rigsrevisionen.

Hverken Radikale eller de Konservative udelukker nu at kunne opfylde det ønske.

For at Rigsrevisionen kan gå ind i en sag, kræver det, at mindst to ud af seks statsrevisorer beder om det. Af de nuværende seks er de tre udpeget af regeringspartierne, Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne. De øvrige tre er udpeget af netop SF, Radikale og Konservative.

Læs også

“Jeg vil bestemt ikke udelukke det. Det er klart, sagen har jo en tyngde og en alvor, der gør, at det kunne sagtens give mening. Men jeg synes, vi skal afvente den advokatundersøgelse, der jo kommer snart. Et skridt ad gangen,” siger Martin Lidegaard, politisk leder i Radikale Venstre.

Hvorfor er det vigtigt at vente til advokatundersøgelsen er afsluttet?

“Fordi det giver det bedste grundlag for hvad en rigsrevisionsundersøgelse i givet fald skal fokusere på,” pointerer Martin Lidegaard, der møder opbakning fra Mai Mercado.

“Det kunne være udmærket at få kastet lys på sagen gennem Rigsrevisionen. Men lad os få advokatundersøgelsen først, før vi tager en beslutning om en rigsrevision,” siger hun.

Opbakning i Folketinget

Danmarksdemokraterne sidder ikke i statsrevisorkollegiet, men Dennis Flydtkjær, partiets finansordfører, er meget positivt stemt overfor en undersøgelse foretaget af Rigsrevisionen.

“Det er bare ikke tillidsskabende, når vi skal ud at købe ind for 200 milliarder kroner i det nuværende forsvarsforlig, at man indtil videre har vist, at der ikke er styr på tingene. Man vil heller ikke købe en bil fra en forhandler, man ikke stolede på,” siger han

Skal sagen undersøges af Rigsrevisionen?

“Det, synes jeg, lyder som en god ide. Det er jo et kontrolorgan, som Folketinget har, der er rigtig gode til at dykke ned i sager. Det vil være helt oplagt, at de også kigger med over skulderen, så det ikke bare er en advokatundersøgelse,” uddyber Dennis Flydtkjær.

Læs også

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Dennis Flydtkjær

MF (DD)
datamatiker (Erhvervsakademi Midtjylland 2002)

Mai Mercado

MF og gruppeformand (K), fhv. børne- og socialminister, fhv. formand, FOF
cand.scient.pol. (SDU 2008)

Martin Lidegaard

MF (R), politisk leder, Radikale
cand.comm. (Roskilde Uni. 1993)

0:000:00