Debat

NFC: Glem ikke forskningen, når forligsmilliarderne skal fordeles

Vi er langt fra EU's målsætning om at anvende to procent af forsvarsbudgettet på forskning og udvikling, skriver Lars Bo Larsen, der dog spår Danmark et stort potentiale, hvis vi formår at bygge videre på vores styrkeområder.

Flere midler til forskning af forsvarsteknologier kan være en af de mest effektive måder at placere Danmark solidt på det sikkerhedspolitiske landkort, skriver Lars Bo Larsen.
Flere midler til forskning af forsvarsteknologier kan være en af de mest effektive måder at placere Danmark solidt på det sikkerhedspolitiske landkort, skriver Lars Bo Larsen.Foto: Pressefoto/AAU
Lars Bo Larsen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Regeringen offentliggjorde 13. marts, at de ønsker at løfte forsvarsudgiverne med yderligere 40,5 milliarder kroner i 2024-2028. Danmark skal opruste, og dét kræver investeringer i krudt og kugler, i militære kapaciteter og flere værnepligtige.

Men vi må ikke glemme forskningen. For, som regeringen også kom ind på, så er droner, højteknologisk krigsførelse og hybridkrig en del af virkelighedens kampplads – både nutidens og fremtidens.

Fra amerikansk side lægges der derfor i lige så høj grad vægt på at vinde det teknologiske kapløb som selve materielanskaffelsen. Den amerikanske hær har for eksempel tredoblet sine investeringer i biotek fra 20 til 60 milliarder USD om året, så biotek i dag er den klart største teknologiske satsning for Pentagon. Og her har Danmark noget at byde på med en verdensledende biotek-klynge.

Danmark investerer langt mindre end vores nabolande.

Lars Bo Larsen
Direktør, Nationalt Forsvarsteknologisk Center

Sammen med danske firmaer kan dansk forskning også byde ind i den helt skarpe ende på IT systemintegration og kunstig intelligens. Og på det maritime område kan vi mobilisere en verdensledende vidensklynge.

Fælles for disse områder er, at vi kan bringe unikke styrkepositioner i spil til gavn for både dansk forsvar og dansk industri – og ikke mindst styrke vores alliancer.

Nationalt Forsvarsteknologisk Center er her for at bygge bro mellem forskningsverdenen, industrien og Forsvaret. Danmark har styrkepositioner inden for områder som kunstig intelligens og systemer som droner, der bliver afgørende for fremtidens forsvar.

EU har et mål om, at vi anvender to procent af forsvarsbudgettet på forskning og udvikling. Det er vi i dag langt fra. Faktisk investerer Danmark langt mindre end vores nabolande. Men potentialet er stort, hvis vi bygger videre på vores styrkeområder.

Flere midler til forskning af forsvarsteknologier kan være en af de mest effektive måder at placere Danmark solidt på det sikkerhedspolitiske landkort i en tid med øgede geopolitiske spændinger.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Bo Larsen

Direktør, Nationalt Forsvarsteknologisk Center
master i political science (Aarhus Uni. 2001)

0:000:00