Uerstattelige gamle husdyrracer

null
Claus Iversen
Vurdering: Keld Albrechtsen siger til FødevareTinget, at han er bekymret over, at ministeren ikke umiddelbart ser ud til at ville gribe ind over for det dødvande, som man i øjeblikket står i. Han ser dog et lille lys for enden af tunellen, idet ministeren i sit mundtlige svar tilkendegav, at der måske ville komme en redegørelse inden sommerferien. Dette har Keld Albrechtsen i hvert fald tænkt sig at holde ministeren fast på.

Spørger: Keld Albrechtsen (EL)
Fremsat 8/3-02, besvaret 13/3-02.
Spørgsmål: § 20, nr. 1280: "Vil ministeren sørge for at sikre, at uerstattelige gamle husdyrracer ikke forsvinder, mens ministeren overvejer, hvad der må gøres, efter at den internationale evaluering har kritiseret hovedhjørnestenene i det danske genressourcebevaringsarbejde og påpeget en manglende succes?"
Begrundelse: "Hvis den private avler på Oregaard, Bogense, inden for meget kort tid må nedslagte blandt de udstationerede dyr (30 hundyr af Jysk Kvæg, 28 af RDM, 25 hundyr af Ø-kvæg) for at betale regningen for denne udstationering (opstaldning), vil det være et uopretteligt tab vor genbevaringen.

I den internationale evaluering af den danske indsats for bevaring af genressourcer hos danske husdyr, der kom den 6. marts 2002 påpeger den komité, der har udarbejdet rapporten (IEC) under afsnit 4.1.2. Ø-kvæg "Der eksisterer kun en besætning bestående af 25 hundyr. Den er i overhængende fare. Anbefalinger: Populationens status bør verificeres som en hastesag. Yd tilskud og alle andre former for støtte, indtil der foreligger en afklaring af status." IEC placerer endvidere hovedansvaret for mistilliden mellem mange private avlere og GRU hos GRU, eftersom der peges på, at den bl.a. har rod i uenighed om rekonstruktionsstrategien, der bl.a. omfatter Jysk Kvæg. Denne rekonstruktionsstrategi "er uden relevans set i genbevaringsperspektiv", konkluderer IEC. Det jyske kvæg, som IEC i afsnit 4.1.3. mener "sandsynligvis er en gammel dansk race", er i stor udstrækning bevaret på Oregaard uden, at det igennem mange år er blevet støttet af GRU. IEC anbefaler bl.a. "Udeluk rekonstrueret Jysk Kvæg fra programmet.." og "Giv tilskud til alle relevante dyr.."."

Ministerens svar: "Med hensyn til de besætninger af gamle husdyrracer, der findes på Oregaard, kan jeg oplyse, at Fødevareministeriet via Genressourceudvalget har udbetalt betydelige beløb til de besætninger.

Altinget logoForsvar
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00