Ingen Folkemøde-artikel uden billedet af de B-52'ere, der fløj lavt over Allinge lørdag eftermiddag i 2015. Foto: Andreas Krog.

Ingen Folkemøde-artikel uden billedet af de B-52’ere, der fløj lavt over Allinge lørdag eftermiddag i 2015. Foto: Andreas Krog.

Hvis man godt kan tænke sig at diskutere hvordan efterårets forsvarsforlig bør se ud, så bør man se, om ikke det er muligt at få en bus-, tog-, færge- eller flybillet til Bornholm og dette års folkemøde, der løber af stablen den 15. til 18. juni. For det er naturligt nok det helt store tema for forsvarsdebatterne på folkemødet.

Torsdag
Det starter allerede torsdag eftermiddag kl. 13.30, hvor Forsvarsakademiet har arrangeret det, som de selv kalder et “forsvarsbattle”. Her dyster de politiske ungdomsorganisationer mod hinanden om at lave et nyt forsvarsforlig. En god “ud af boksen”-diskussion, der sandsynligvis vil være en god kick starter til den øvrige debat.

Klokken 15 diskuterer Socialdemokratiet og Venstres forsvarsordfører temaet “Forsvar og sikkerhed i Danmark og nærregionen” ved en debat arrangeret af pr-firmaet Rud Pedersen, der direkte stiller spørgsmålet “Hvordan håndterer Danmark bedst truslen fra Rusland?”. Er man mere til den medie- og forsvarskritiske tilgang, så har Kunstnere for Fred kl. 15.20 et arrangement, hvor kunstnerne spørger:

“Hvad er sandt og hvad er falsk? Er pressen stadig demokratiets vagthund? Får vi sandheden at vide om baggrundene for alle krigene ? Hvem er de egentlige terrorister? Hvem er det, der har interesse i krig? Er pressen censureret? Har vi overhovedet ytringsfrihed? Har vi egentlig et ægte demokrati? Bliver vi fyldt med fake-news? Hvor er beviserne for alle de påstande, vi bliver hjernevasket med?”

Det vil foreningens formand svare på ved det 10 minutter lange arrangement.

Hvis man i stedet er blevet nede ved Rud Pedersen på Kirkepladsen, så kan man klokken 15.50 overvære arrangementet “Danmarks NATO-forpligtelser i lyset af det kommende topmøde”, hvor man stiller spørgsmålet “Hvordan påvirker NATO-samarbejdet og -topmødet det kommende forsvarsforlig?”.

Og så er vi ved at være inde ved kernen. I panelet finder vi (ifølge programmet) NATO-ambassadør Michael Zilmer-John, institutchef Jens Ringmose fra Forsvarsakademiet, generalløjtnant Michael Lollesgaard og Chargé d’Affaires Laura Lochman fra den amerikanske ambassade i Danmark med Henrik Breitenbauch fra Center for Militære Studier som moderator.

Fra klokken 16.30 og frem til kl. 23.00 holder forsvarsvirksomheden Weibel så sin egen lille “våbenmesse” når den offensive Allerød-virksomhed viser den radar frem, som Weibel gerne vil sælge til Forsvaret til brug for ballistisk missilforsvar på fregatterne. Et arrangement, der i folkemødeprogrammet er kategoriseret som “sjovt/kreativt/kulturelt” (!) og endnu et eksempel på Weibels uhyre offensive kampagne for sin radar. En kampagne, der fortsætter fredag med det debatarrangement kl. 10.30, som vi allerede har omtalt.

Inden vi kommer så langt, så kan man blive siddende hos Rud Pedersen efter paneldebatten om NATO og forsvarsforliget. For efter en pause på kun fem minutter sidder forsvarschef Bjørn Bisserup kl. 16.40 klar til at diskutere med Udenrigsministeriets departementschef Ulrik Vestergaard Knudsen og politidirektør Svend Larsen under overskriften “Forsvarets, diplomatiets og politiets opgavevaretagelse”. Her skal de herrer svare på spørgsmålet “Er det danske diplomati, Forsvar & Politi, klar til fremtidens udfordringer?”.

Hos Forsvaret på Nordlandspladsen kan man 17.45 får svaret på om vi anvender vores specialoperationsstyrker bedst. Til at svare på det har Forsvaret linet en hel stribe af forsvarsordfører op. Det vil ifølge det foreløbige program være ordførerne fra K, SF og S. De vil blive suppleret af forfatter og tidl. jægersoldat B.S. Christiansen og Anja Dalgaard-Nielsen, der er chef for Institut for Strategi på Forsvarsakademiet.

Fredag
Fredag kan man starte op klokken 9 med at diskutere Arktis hos SF eller snakke med veteraner hos Forsvaret inden det kl. 10.30 skal handle om radarer og missilforsvar ved det tidligere omtalte arrangement, der er stablet på benene af Weibel og brancheforeningen Forsvars- og Aerospaceindustrien i Danmark (FAD). Det er i Det Lille Røgeri (F23) med et 9-10 m/k stort panel. Her er genvalg til NATO-ambassadør Michael Zilmer-John, Chargé d’Affaires Laura Lochman fra den amerikanske ambassade i Danmark, Henrik Breitenbauch fra Center for Militære Studier og forsvarsordførerne fra SF og S. De bliver suppleret af Chefen for Marinestaben Frank Trojahn, forsvarsudvalgsmedlem og MF’er Marcus Knuth (V), konservativ folketingskandidat Frederik Münster, FAD-direktør Frank Bill og tidligere Berlingske-journalist Christian Brøndum, der i dag driver nichemediet DefenceWatch. Man må håbe at en eller begge af de to sidstnævnte kun skal være ordstyrer, for det er godt nok mange mennesker til en 55 minutter lang debat, som er et “must see”-arrangement for de materiel- og missilforsvarsinteresserede.

Klokken 12 er der så ambassadør-møde i Nordens Telt på Cirkuspladsen, hvor ambassadørerne fra Norge, Sverige, Canada og Letland sammen med et medlem af den svenske riksdag og Forsvarsakademiets dekan Ole Kværnø vil diskutere emnet “Norden og Verden – hvad nu?”. I resumeet skriver arrangøren “De geopolitiske plader har de seneste år rykket på sig. Hvad betyder det for nordisk sikkerhed?”

En halv time senere er der så mulighed for at møde forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen, der i Dansk Folkepartis telt på Cirkuspladsen lader sig interviewe af Dansk Folkepartis leder Kristian Thulesen Dahl om skiftet fra “smalhals til spenderbukser”, som partiet skriver i programmet.

Hvis man bliver på Cirkuspladsen, så kan man klokken 13.30 i Folkeoplysningens Telt (C25) opleve forsvarsministeren og Socialdemokratiets forsvarsordfører diskutere forsvarsforlig. Arrangøren Folk & Forsvar skriver:

“Hvordan stiller politikere og borgere sig til NATO´s krav, Arktisk, Cyberwar, Fake News og en styrkelse af dansk Forsvar, før politikerne senere på året starter dialogen om et nyt Forsvarsforlig fra 2018?”

Enten bliver det en tynd kop the uden særlig megen substans, eller også får vi her nogle gode pejlemærker for de to centrale aktørers tilgang til forsvarsforligsforhandlingerne. Uanset hvad, så er det også et “must see”-arrangement for de forsvarsforligsinteresserede.

Herefter er der mulighed for at gå ned til Kunstnere for Fred på Kæmpestranden (J34) og deltage i en to timer lang “megadebat” om hvad der er sandt og hvad der er falsk. Her vil kunsterne ifølge dem selv stille journalister, politikere, fredsforskere m.fl. spørgsmål, som aldrig bliver stillet i den offentlige debat. Måske noget man skulle deltage i bare af ren og skær nysgerrighed efter at finde ud af hvad det er for spørgsmål.

Man kan også i stedet vælge at holde næsen i forsvarsforligssporet og haste fra Cirkuspladsen ned til hjemmeværnsfartøjet Hjortø i Allinge Havn (H13). Her kan man kl. 14.30 nemlig overvære arrangementet “Officersperspektiv på forsvarsforlig”. Det er ikke overraskende arrangeret af Hovedorganisationen af Officerer i Danmark og i panelet sidder Socialdemokratiets forsvarsordfører Henrik Dam Kristensen (der må haste fra arrangementet på Cirkuspladsen) samt SF’s forsvarsordfører Holger K. Nielsen, Venstres forsvarsordfører Peter Juel Jensen og folketingskandidat Frederik Münster fra de konservative. Med det line up af politikere er det også et “must see”-arrangement.

Det er overlapper desværre med et andet spændende arrangement hos de konservative på Cirkuspladsen (C18) klokken 15. Her vil de konservative og Dansk Folkepartis forsvarsordfører sammen med Socialdemokratiets udenrigsordfører diskutere om Rusland er en trussel eller en ven. Lyder som en super spændende debat. Bare dobbelt ærgerligt. For så skal man vælge mellem de to arrangementer og de partiers forsvarsordfører kan så ikke være med i debatten hos officererne.

Men fortvivl ikke. Klokken 16.30 fredag får vi hos Forsvaret (B11) lejlighed til at se og høre DF’s forsvarsordfører Marie Krarup i direkte debat med S-ordfører Henrik Dam Kristensen (hans tredje forsvarsdebat fredag eftermiddag) og Venstres forsvarsordfører Peter Juel Jensen. De vil ifølge programmet blive suppleret af forsvarschef Bjørn Bisserup, forsker Peter Viggo Jakonsen fra Forsvarsakademiet og dekan samme sted, Ole Kværnø. Moderator vil være Christian Brøndum.

Med alle de tre store partier tilstede samt FC, så er det her nok folkemødets vigtigste forsvarsforligs-arrangement. Hvis du kun skal opleve én ting på Folkemødet, så er det nok det her. Men vær indstillet på at det ligesom arrangementet med ministeren kan blive virkelig godt eller virkelig dårligt. Men forhåbentlig bliver det godt og en lejlighed til at få en god pejling af hvordan Rusland kommer til at smitte af på materielanskaffelserne i forliget. Hvordan stiller man sig til missilforsvar, ubådsjagende helikoptere og ikke mindst FC’s prøveballon om krydsermissiler på fregatterne (!).

Og så er det også ved at være tid til fyraften og en fadøl efter den fredags-tour de force. Redaktøren lader sig gerne opvarte og deler ud af sine røverhistorier fra næsten 10 år i skatteydernes tjeneste 🙂

Lørdag
Næste dag er en mindre strabaserende etape, der starter ud hos Forsvaret (B11) klokken 10.30 med en debat om Arktis i en ny verdensorden. Ifølge programmet så vil det være med et solidt line up af ambassadørerne fra Norge og Canada, USA’s Chargé d’Affaires (der er ikke udnævnt en USA-ambassadør til Danmark endnu), det grønlandske folketingsmedlem Aaja Chemnitz Larsen og kontreadmiral Nils Wang, der er chef for Forsvarsakademiet. Ordstyrer vil være forfatter og journalist Martin Breum, der har skrevet flere bøger om Arktis og Grønland.

For os med interesse for Arktis er det også et “must see”-arrangement. Så det er bare med at komme ud af fjerene.

Herefter kan man tulle lidt rundt og se på telte, hilse på Hjemmeværnets frivillige på Hjortø, høre om rejsen fra krig tilbage til hverdag gennem idræt hos Veterancenteret og Forsvaret (kl. 12-13 i B11) eller høre om hvad der skal/vil ske efter at Islamisk Stat en dag er udryddet (kl. 12-13 hos Dagbladet Information i F18). Klokken 14 kan så hos Information (F18) høre forsvarsministerens svar på spørgsmålet “Hvad skal vi med forsvaret?”. Nok ikke noget særlig nyt eller opsigtsvækkende svar han vil komme med på det spørgsmål.

Så måske man i stedet skulle aflægge vores venner fra Kunstnere for Fred et besøg igen. Fra kl. 14 til 16 i J34 på Kæmpestranden har de arrangementet “Fup eller fakta? En performance om pressen i dagens Danmark”, hvor de “skaber et “fiktivt rum”, hvor vi får mulighed for at stille en lang række spørgsmål til “journalisterne”, og får ærlige, sandfærdige svar. Eller hvad siger de egentlig? Her får de mulighed for at fortælle hele historien, uden censur fra redaktionen.”

I et “ønske scenario” sidder journalister på række et, to og tre og besvarer spørgsmål, fremgår det af programmet. Om gåseøjnene rundt om journalister og ønskescenario antyder, at der ikke er tale om rigtige journalister vides ikke. Man fristes som journalist til at sætte sig på de forreste rækker og besvare kunstnernes spørgsmål…

Man kan også i stedet vælge hos Information at få svar på om Trump holder perioden ud (14.30-15.00) og deltage i en debat om Syriens diktator Bashar al-Assad, hvis man skulle have den slags lyster. I den anden grøft kan man hos Fredsministeriet (kl. 15-16 på B99) møde fredsfolk med alternativer til ny kold krig i Europa. Og endelig så er der hos Forsvaret (B11) kl. 16.30 – 17.30 en debat om hvad det koster at gå i krig. Ikke i kroner og øre, men i menneskelige omkostninger. En debat med deltagelse af to veteraner “om prisen Danmark betaler for at være gået i krig – også på lang sigt”.

Og det var det for den dag. Men der skal også være tid til at snakke med venner og bekendte samt “netværke”.

Søndag
Der er traditionelt ikke mange arrangementer søndag, og som denne oversigt også viser, så ligger hovedvægten mere og mere på torsdag og fredag. Men så er der måske bedre tid til at komme til hægterne søndag og måske lige nå en tur rundt til de yderstbeliggende telte og boder. Mangler man stadig et lille skud forsvar, så er der mulighed for at møde en sprogofficer (kl. 11-12 hos Forsvaret i B11) eller høre om Kunstnere for Freds arbejde (kl. 12-13 i J34).

Det var hvad redaktionen havde spottet af gode forsvarsrelaterede debatter. I alt er der over 3.000 arrangementer på de fire dage, så der er noget for enhver smag. Vi ses!

image

Website Pin Facebook Twitter Myspace Friendfeed Technorati del.icio.us Digg Google StumbleUpon Premium Responsive

4 Comments for this entry

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *