Caesar Scania Sammen
Når forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen forelægger et aktstykke for Folketingets Finansudvalg med de konkrete priser for anskaffelsen af de 27 F-35 fly til det danske flyvevåben, så bliver vi klogere på om Danmark nu også har gjort så god en handel, som noget tydede på for knap et år siden, da vi traf typevalget.

I mellemtiden kan vi glæde os over, at vi har gjort to gode handler når det kommer til de indkøb af lastbiler og artilleri, som vi netop har gennemført. I hvert fald gode handler hvad angår prisen. Det står klart når man nærstuderer de aktstykker på indkøbene, som har været til behandling i Finansudvalget eller skal behandles meget snart.

Skarpeste pris nogensinde
Hvis vi kigger på lastbilerne først, så kan vi meget nemt regne stykpriserne ud. I aktstykket, som formentlig vil blive behandlet i Finansudvalget i de kommende uger, fremgår det nemlig hvor meget man betaler Scania for de 301 almindelige kommercielle lastbiler og hvor meget man betaler for de 589 taktiske lastbiler.

For de kommercielle lastbiler lyder regningen på 259 mio. kroner, svarende til 860.000 kroner per lastbil. Som en kilde udtrykker det, så er det en ganske imponerende stykpris, der ligger langt under markedsprisen. En anden kilde kalder det ”den skarpeste pris jeg nogensinde har hørt om.”

For de taktiske lastbiler lyder regningen på 910 mio. kroner, svarende til 1.545.000 kroner per lastbil. Også en særdeles skarp pris.

Kilder vurderer, at to så skarpe priser sandsynligvis har udløst en særlig redegørelse fra FMI’s side, hvor man har sikret sig, at der ikke er tale ulovlig prisdumping fra Scania’s side.

Uanset hvad, så sætter priserne en tyk streg under at Forsvarets indkøb af i alt 889 lastbiler til en samlet værdi på over 1,4 mia. kroner har været en vigtig skalp for Scania at få. Man ville bare have konkurrenten Rheinmetall MAN vippet af pinden. Og det lykkedes.

Ordentligt nøk nedad
Hvis vi vender blikket mod aktstykket for artilleriindkøbet, så har vi også her gjort en særdeles god handel med købet af franske Nexter’s CAESAR-pjece til 355,8 mio. kroner for 15 styks. Det giver en stykpris på 23,7 mio. kroner. Igen en pris, der vækker opsigt.

Der er således ifølge kilder tale om en meget stor justering af prisen i nedadgående retning i forhold det første artilleriudbud i 2014-2015. Et udbud, som israelske Elbit kom ud af som vinder foran netop Nexter. Nu har Nexter så givet prisen et ordentlig nøk nedad. Så meget, at man angiveligt lige akkurat blev billigere end Elbit og deres ATMOS-kanon.

”Jeg er overrasket over at man kan få en ny ucertificeret pjece så billigt,” siger en kilde, der peger på, at Danmark har købt en helt ny version af CAESAR, som har meget lidt tilfælles med de CAESAR-pjecer, som Nexter har leveret til det franske forsvar.

”Der er tale om et helt nyt ladesystem på en helt anden lastbilplatform. Kun rørene er ens.”

Så vi har fået en billig kanon. Til gengæld er projektrisikoen i den høje ende.

image

Website Pin Facebook Twitter Myspace Friendfeed Technorati del.icio.us Digg Google StumbleUpon Premium Responsive

26 Comments for this entry

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *