Det tyske flyvevåben har udbedt sig fortrolige oplysninger om F-35 hos Joint Program Office, der er det fælles-nationale programkontor for F-35 projektet. Det skriver nyhedsbureauet Reuters, som har set det brev, som det tyske flyvevåbens planlægningsafdeling har sendt til JPO.

Det tyske forsvarsministerium forventer at gennemføre en evaluering af markedet for nye kampfly senere i år. Indenfor få måneder vil ministeriet udsende et formelt “letter of request” til kampflyproducenter som Lockheed Martin og andre som tyskerne vurderer måtte have interessante varer på hylderne.

Tysk Tornado-kampfly. Foto: Philipp Hayer / Wikimedia Commons.

Tysk Tornado-kampfly. Foto: Philipp Hayer / Wikimedia Commons.

Tyskland har i dag et mix af aldrende Tornado’er og noget nyere Eurofighter-fly. Det er i første omgang Tornado’erne, som tyskerne skal udskifte fra cirka 2025. Og F-35 er favorit som Tornado’ens afløser.

Det skyldes, at Tornado og F-35 begge kan flyve med de strategiske B-61 atombomber, som USA stadig har liggende på lager på seks flyvestationer i fem europæiske lande som led i NATO’s såkaldte nuclear sharing arrangement. I dag er det de tyske Tornado’er, som i tilfælde af 3. verdenskrig skal flyve a-bomberne opmagasineret i Tyskland mod fjenden. Hvis Tyskland stadig skal kunne løse den opgave, så kan kun F-35 og F-16 bruges.

Holland er også et af de lande, hvor USA har B-61 a-bomber liggende og hvor landets F-16 fly derfor er i stand til at flyve med bomberne. Derfor var det heller ikke den store overraskelse, at Holland valgte F-35.

De tre andre lande er de to F-35 partnerlande Tyrkiet og Italien samt Belgien, der netop nu er ved at købe nye kampfly til at afløse de a-bombe bærende F-16 fly. Så mon ikke pilen i Belgien i sidste ende peger på F-35? For atom-bomberne er nok langt henad vejen en af de primære årsager til at F-35 bliver valgt og bliver fundet interessant. Senest altså af Tyskland.

Der er meget få billeder af de fem landes fly med B61-bomber. Men The Aviationist har disse billeder fra en øvelse i 2014.

image

Website Pin Facebook Twitter Myspace Friendfeed Technorati del.icio.us Digg Google StumbleUpon Premium Responsive

11 Comments for this entry

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *