Debat

Uholdbart at adskille kirke og stat

Koncentrat af BerlingskeTidendes Leder, 27/2-03 om Adskillelsen af kirke og stat.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.
Kristeligt Folkepartis Jann Sjursen har valgt det dårligst tænkelige udgangspunkt for sit forslag om at adskille folkekirke og stat. Man kan ikke bare lave Grundloven om, fordi man er utilfreds med en minister.

Svagheden i hans argumentation er, at den udspringer af en kritik af kirkeminister Tove Fergo. Jann Sjursen kan have sine taktiske grunde, fordi hans vælgerbasis er de præstegårde og menighedsråd, der har mærket ministerens svøbe. Men det er ikke holdbart.(...)

Folkekirken er ifølge Grundloven, og som navnet siger, folkets kirke. Det er også statens kirke, og forbindelsen mellem statsmagt og kirke strækker sig helt tilbage til Reformationen i 1536. Så det er næsten 500 års Danmarkshistorie, Jann Sjursen vil gøre op med. Men samme grundlov indeholder også en såkaldt løfteparagraf, ifølge hvilken folkekirkens forfatning skal ordnes ved lov.(...)

En adskillelse af stat og kirke vil gøre det svært at argumentere for kristendomsundervisning i skolen; og kernen i sagen er, at Danmark kulturhistorisk er et kristent samfund – med indbygget religionsfrihed.

Man skal ganske vist aktivt melde sig ud af folkekirken; men det er dog overkommeligt. Intet tyder på et bredt folkeligt ønske om at få ændret status quo. Det passer fint til danskernes mentalitet, at vi ikke er overbebyrdet med svovlprædikanter og politiserende kirkesamfund. Folkekirkens opbygning er et administrativt miskmask, og det er en kirkeministeriel opgave at skabe klare linjer. Men de problemer, Jann Sjursen peger på, kan godt løses uden ligefrem at gribe til en forfatningsændring.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00