Et sted mellem 1. september og den 30. november vil forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen fremsende et såkaldt aktstykke om kampflyanskaffelsen til Folketingets Finansudvalg, hvori “der vil blive søgt bevillingsmæssig hjemmel til den samlede anskaffelse.” Det skriver ministeren i et svar til Folketingets forsvarsudvalg.

Der har siden indgåelsen af den politiske aftale den 9. juni sidste år pågået et arbejde med at forberede kontraheringen af kampfly og præcisere de samlede udgifter hertil. Når det arbejde er færdigt, så vil man udarbejde aktstykket og sende det til Finansudvalget, som så formentlig vil bevilge pengene. Og det vil man altså gøre en gang i løbet af efteråret. Det er første gang man indsnævre det så meget. Tidligere har beskeden været slutningen af 2017 eller starten af 2018.

Ting kan trække ud. Ikke mindst i forbindelse med store militære materielanskaffelser. Men det er værd at hæfte sig ved, at ministeren ikke skriver at “regeringen forventer i efteråret 2017 at forelægge et aktstykke” eller “Regeringen håber i efteråret 2017 at kunne forelægge et aktstykke”, men i stedet skriver “Regeringen vil i efteråret 2017 forelægge et aktstykke”. Hvor meget man reelt skal lægge i det, er ikke til at sige. Men ordene i sådanne svar er nøje valgte. Så vi tillader os at tillægge det en vis betydning.

Det er i øvrigt interessant at bemærke, at ministeren ikke nævner noget om forelæggelse af aktstykket for forsvarsforligskredsen til godkendelse inden det oversendes til finansudvalget. På et samråd i december sidste år fiskede SF’s forsvarsordfører, Holger K. Nielsen, efter, om det var ambitionen eller ej. Det tydede meget dengang og nu på, at det er det ikke.

Ministeren nævner heller ikke en behandling af sagen i selve Folketingssalen. Så medmindre nogen laver en masse larm, så vil det være en ekspeditionssag i Finansudvalget. Aktstykker bliver typisk offentliggjort godt en uge før de skal behandles i finansudvalget. Så der er tid til at lave larm over beslutningen og beløbet der bevilges, hvis man ønsker at gøre dette.

image

Website Pin Facebook Twitter Myspace Friendfeed Technorati del.icio.us Digg Google StumbleUpon Premium Responsive

6 Comments for this entry

 • Simon Petersen siger:

  Det hører måske med til historien, at aktstykkerne ikke plejer at blive fremlagt i forligskredsen eller behandlet i folketingssalen inden de oversendes til finansudvalget, så der er ikke noget særligt ved det for F35 vedkomne.

 • Svend-Erik Hansen siger:

  Hvad skete der med de dele, der skulle tilkøbes før produktionen går i gang?

 • Dan siger:

  Hvilke dele mener du SEH?

 • Svend-Erik Hansen siger:

  Der var snak om , at man skulle købe billige dele til de danske F-35 før, produktionen af flyene går i gang.

  Godkendte Folketinget købet af dem?

 • Svend-Erik Hansen siger:

  Der var snak om , at man skulle købe billige dele til de danske F-35 før, produktionen af flyene går i gang.

  Godkendte Folketinget købet af dem?

  “Forsvarsministeriet anmoder hermed om Finansudvalgets tilslutning til at anvende op til 100,0 mio.
  kr. til anskaffelse af produktionsdele til F-35 kampfly i perioden 2016-2017.”

  http://www.ft.dk/RIpdf/samling/20161/aktstykke/aktstk14/20161_aktstk_anmeldt14.pdf

 • Christian Beier siger:

  Det er for få kampfly !
  60 burde være minimum

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *