Debat

Dyr boomerang for landbruget

Af Kristen Touborg, landmand og fødevarerordfører f. SF.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.
Landbrugsraadet forbereder i øjeblikket et storstilet reklamefremstød, hvor forbrugerne skal tæppebombes med tv-spots, annoncer og tryksager for 78 mio. kr. for at forbedre landbrugets omdømme. Det er mange penge at bruge på pral - og der kan da også spores en spirende skepsis.

Formanden for Mejeriforeningen, Kaj Ole Pedersen, har følgende betænkeligheder: »Fjerkræbranchen gik offentligt ud og fremhævede sig selv og signalerede, 'vi har styr på tingene' - og det viste sig at være en boomerang. Vi har en kritisk presse i Danmark, som med det samme vil tjekke, om vi nu også har så gode forhold, som vi går ud og påstår - og så kan kampagnen pludselig være en dyr boomerang for landbruget«. (Landsbladet 6.2.).

For en gangs skyld er jeg enig med Kaj Ole Pedersen. Peter Gæmelkes skønmaleri af dansk landbrug kan hurtigt blive en boomerang. Der er nemlig mange forhold, der trænger til at blive ændret. Politiken har på det seneste sat fokus på den stigende forurening af vores grund- og drikkevand og påvist, hvordan landbruget igennem jordbrugskommissionerne nedlægger veto mod, at vandværkerne kan opkøbe landbrugsjord for at beskytte deres vandboringer!

Altså endnu et godt argument for at skrotte de utidssvarende jordbrugskommissioner og lægge arealforvaltningen af det åbne land - to tredjedele af Danmarks areal - ind under de demokratisk styrede amter.

Folketinget skal tage stilling til dette i løbet af foråret, da SF har fremsat forslag til folketingsbeslutning om afvikling af de nuværende jordbrugskommissioner. Jeg kan naturligvis ikke forhindre Peter Gæmelke i at skyde sig selv i foden. Men jeg vil alligevel give ham et godt råd. Hvad med at bruge nogle af de 78 mio. kr. til at sikre rent grundvand - til at sikre en meget ekstensiv og måske økologisk landbrugsdrift rundt om de kritiske kildepladser.

Jeg er sikker på, at et positivt samarbejde med bl.a. vandværkerne om praktiske løsninger på reelle problemer vil betyde meget mere for landbrugets omdømme i befolkningen - end nok så mange tv-spots.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00