Danmarks mulige deltagelse i NATO’s ballistiske missilforsvar bliver et af emnerne på dette års folkemøde på Bornholm i juni. Forsvars- & Aerospaceindustrien i Danmark (FAD) samt den danske radarproducent Weibel Scientific har nemlig arrangeret en debat under overskriften “Forsvarsforlig: Giv NATO det, NATO mangler” fredag den 16. juni kl. 10.30 i Det Lille Røgeri (F23).

Arrangørerne skriver:

“Mød repræsentanter fra Forsvarsministeriet, Udenrigsministeriet og Søværnet samt eksperter og forsvarsordførere til en debat om, hvordan Danmark skal prioritere i det kommende forsvarsforlig, hvad vi skal levere til NATO, og om vi skal bidrage til missilforsvaret?”

Deltagerne vil være Forsvars-& Sikkerhedspolitisk chef Frank Bill fra Forsvars- & Aerospaceindustrien i Danmark, forsvarskorrespondent Christian Brøndum fra DefenceWatch, forsvarsordfører Holger K. Nielsen fra SF, forsvarsordfører Henrik Dam Kristensen fra Socialdemokratiet, folketingskandidat Frederik Münster fra de konservative, NATO-ambassadør Michael Zilmer-Johns, Chargé de Affaires Laura Lochman fra den amerikanske ambassade i Danmark samt forsvarsekspert Henrik Breitenbauch fra Center for Militære Studier.

B-52 over Allinge. Foto: Andreas Krog.

B-52 over Allinge. Foto: Andreas Krog.

Superaktuelt emne forud for efterårets forsvarsforligsforhandlinger. Dog en lidt blandet bolchebutik af paneldeltagere. Havde måske været bedre med to debatter. En med eksperter og fagfolk samt en anden debat med flere politikere. Nå, men pyt. Alene det at der er et arrangement er enormt prisværdigt. Og Folkemødet på Bornholm er en fremragende kulisse til en debat, hvor russisk aggression i Østersøregionen uden tvivl bliver et tema. I 2014 simulerede russiske jagerfly nemlig et angreb på netop Folkemødet og i 2015 viste USAF et “show of force” med B-52 overflyvningen lørdag eftermiddag.

Der har allerede været flere debatter om missilforsvar og det kommende forsvarsforlig. Men ved at vælge Folkemødet som “venue”, kunne man håbe, at der kommer flere/andre tilhørere end “the usual suspects”.

Forsvarsforligskredsen har endnu slet ikke besluttet om en eller flere danske fregatter skal have nye radarer, der vil gøre det muligt at detektere og følge ballistiske missiler. Alligevel har især Weibel, men også Thales indledt en lobbyindsats med assistance fra pr- og public affairs-firmaer, mens andre mulige deltagere i et eventuelt kommende radarudbud indtil videre flyver mere “under radaren” – hvis I forstår 🙂 Hvilken strategi der er mest rigtig, må være op til den enkelte at vurdere. Men som “outsider” er det muligvis ikke en dårlig idé med en offensiv “approach”, sådan som Weibel har valgt. Man skal dog passe på at det ikke kammer over og bliver til for stor irritation for politikere og “systemet”.

Det er derfor værd at bemærke hvordan FAD og Weibel på den ene side har valgt en overskrift for arrangementet, som ligger uhyre tæt op af det slogan, som Weibel bruger i sin reklamekampagne – blandt andet her på siden. På den anden side er Weibel’s direktør Peder Pedersen ikke selv i panelet. Det interessante bliver så at se om der ved arrangementet ligger Weibel-brochure på stolene og står Weibel-roll up-bannere i hjørnerne og bag paneldeltagerne.

Hvis ikke man allerede har arrangeret transport og overnatning, så bliver det meget svært at deltage i dette års folkemøde. Hvis mobiltelefonnettet ellers vil det, så vil nytkampfly.dk forsøge at sende debatten direkte på vores Facebook-side fredag formiddag. Når vi kommer tættere på Folkemødet vender vi naturligvis tilbage med den vanlige oversigt over forsvars- og materielindkøbsdebatter og arrangementer.

image

Website Pin Facebook Twitter Myspace Friendfeed Technorati del.icio.us Digg Google StumbleUpon Premium Responsive

2 Comments for this entry

 • C. Lucas siger:

  Jeg kan slet ikke forså det “missilforsvar”. Der er allerede modtræk og det er mindre avanceret end det oprindelige r&d fra 80’ernes SDI. Og har russerne ikke allerede hypersonic ICBMs?

  Jeg ved godt at officielt har missilforsvaret intet med Rusland at gøre men der en løgn og har altid været det. At jeg mener Putin er en farlig mand er sådan set ligegyldigt. Det er AFR også. Jeg forstår ikke projektets teknologiske raison d’etre.

 • Christian Beier siger:

  Det har altid handlet om Rusland fordi de er en stor trussel.

  Danmark vil være en stærk partner med SM6 missiler og radar.
  Samt Tomahawk missiler.

  Så vil man have mulighed for at forsvare og gengælde.
  Vil dog kræve en omlægning af forsvars og udenrigs politik at få strategiske våben !

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *