USA blokerer for medicin til de fattige

Det er for iagttagere af international politik mere og mere uforståeligt, hvordan USA til stadighed kan finde nye områder, hvor denne supermagt ikke vil lege med de andre – ikke blot på miljø-området, men også på medicin-området. Der skriver Altinget.dks EU-korrespondent fra Strasbourg.
Peter von Kohl

Det er et slag i ansigtet på u-landene, det er snæversynet, det er utilgiveligt.

Nicholas Clegg
Britisk liberal - om USA
Strasbourg: Det er for iagttagere af international politik mere og mere uforståeligt, hvordan USA til stadighed kan finde nye områder, hvor denne supermagt ikke vil lege med de andre – ikke blot på miljø-området, men også på medicin-området. Folkesundhed burde overalt være vigtigere end patenter – ja, men bare ikke i USA: Ikke noget med billig medicin til dem, der ikke kan betale, synes parolen at være.

Da Europa-Parlamentet forleden hér i Strasbourg diskuterede de såkaldte generiske lægemidler, var der udbredt forbavselse over, at USA i december 2001 som den eneste nation ikke havde tilsluttet sig minister-erklæringen fra Doha, hvor alle øvrige WHO-deltagere var enige om nødvendigheden af billig medicin til især u-landene, så også deres alvorligt syge kunne behandles.

Erklæringen fra Doha omfatter de såkaldte TRIP’s. d.v.s. Trade-Related Intellectual Property Rights, hvilket skal forstås som ”handelsrelateret, intellektuel ejendomsret”, altså patenter.

Den britiske konservative Charles Tannock gjorde opmærksom på, at udover AIDS er også malaria, tuberkulose sygdomme, der via flygtninge og immigranter i stigende omfang vil gøre sig bemærket på vore breddegrader:

Altinget logoForsvar
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00