USA sender F-35 til Europa

15. april 2017

F-35A fly fra 388th Fighter Wing. Foto: U.S. Air Force / R. Nial Bradshaw.

F-35A fly fra 388th Fighter Wing. Foto: U.S. Air Force / R. Nial Bradshaw.

I denne weekend sender US Air Force (USAF) et mindre antal F-35A fly fra 388th Fighter Wing på Hill Air Force Base i Utah over Atlanterhavet til Europa for at flyene kan deltage i en øvelse i forbindelse med det såkaldte “European Reassurance Initiative”, der går ud på at vise ikke mindst Rusland, at USA står bag sine europæiske NATO-allierede.

Hvor selve øvelsen vil finde sted er endnu usikkert, men Østersøen eller luftrummet over Polen er ikke noget helt urealistisk bud.

F-35’erne skal være i Europa et par uger. USAF vil fortælle flere detaljer om deployeringen, når flyene er fremme i Europa. Men der gættes på, at flyene vil blive stationeret på Royal Air Force-basen Lakenheath i Storbritannien eller Spangdahlem-basen i Tyskland. Lakenheath huser US Air Force’s 48th Fighter Wing, der består af tre eskadriller med F-15 fly. De eneste USAF F-15’ere i Europa. Desuden er det meningen, at Lakenheath skal være den første oversøiske base med fast F-35 tilstedeværelse. Sandsynligvis fra 2021 eller 2022. Så den aktuelle deployering kunne være en oplagt test.

Spangdahlem-basen huser USAF’s 52rd Fighter Wing, der har F-16 fly. Desuden overflyttes 352d Special Operations Wing i løbet af 2017 fra RAF Mildenhall i Storbritannien til Spangdahlem, når Mildenhall lukkes ned. 352d råder over MC-130J Hercules-fly og CV-22 Osprey’s.

Opdatering: Seks F-35A’ere landede lørdag eftermiddag på Lakenheath.

Præcis hvorfor man vælger at sende et forholdvis lille antal F-35A’ere afsted til Europa ved vi ikke. Men vi har lov at gætte. Og et godt gæt er at man gerne vil vise Rusland, Nordkorea, Kina og de europæiske lande, der har købt eller gerne skulle købe F-35, hvad flyet kan. Vise at de opsigtsvækkende resultater fra Red Flag i februar, hvor flyene præsterede en 20:1 kill-ratio ikke var et enestående tilfælde. At her er en “game changer”.

Så må vi bare håbe for USAF, at det er det deployeringen og øvelsen vil vise.

Det vides ikke om danske fly deltager i den kommende øvelse, hvor F-35’ere altså deltager. Men det bliver vi sandsynligvis klogere på i de kommende dage.

image

Website Pin Facebook Twitter Myspace Friendfeed Technorati del.icio.us Digg Google StumbleUpon Premium Responsive

3 Comments for this entry

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *