I slutningen af januar bad USA’s nye forsvarsminister, Jim Mattis, Pentagon-systemet om en vurdering af mulighederne for at gøre F-35 billigere uden at det bliver dårligere.

Den vurdering er nu udarbejdet og lagt ind i ”Mad Dog” Mattis’ skrivebord. Der er sandsynligvis primært tale om forslag, som Joint Program Office allerede har sat i søen eller planlagt at sætte i søen. I hvert fald hvis man skal tro denne udtalelse fra general Chris Bogdan, der er chef for Joint Program Office.

”We’ve got a compendium of many kinds of initiatives that have already started or that we will start in the future. That compendium is up for review with the secretary of defense as we speak,” sagde Chris Bogdan i sidste uge til DefenseNews.

Hvad Mattis har tænkt sig at gøre med vurderingen, ved Bogdan dog ikke:

“I can’t comment on what he’s going to do with that, whether he is going to pick from it like a menu or say, ‘Go do all of these.””

Mattis bad i januar også om en vurdering af om Boeing’s ”advanced Super Hornet” kan udgøre et konkurrencedygtigt, omkostningseffektivt alternativ til den C-model af F-35, som US Navy skal have. Den vurdering er ikke færdig, men det er tæt på, forklarer Bogdan.

Vurderingen bliver lavet på den måde, at Joint Program Office kommer med informationer om F-35C’s nuværende og fremtidige evner ud i ”high-end fight” samt de nuværende og fremtidige forventede driftsomkostninger. US Navy vil så komme med tilsvarende informationer om F-18E/F Super Hornet.

Ifølge Bogdan, så kan F-18 ikke erstatte F-35C fuldt ud. Men den kan supplere.

“You can’t substitute a Super Hornet for an F-35C in the high-end fight. It doesn’t work. You might be able to afford more Super Hornets, but they’re going to die in a high-end fight, and I don’t know how economical that is. And everybody recognizes that. But that’s not to say that there’s not a right mix out there. Because we’re not only going to fight the high-end fight, we’re going to fight mid-fights and low-end fights too,” siger Bogdan til DefenseNews.

De to vurderinger er affødt af Donald Trumps tweets og pressemøder i december sidste år og januar i år, hvor han igen og igen skældte ud på F-35.

Lige før jul skrev han blandt andet:
“based on the tremendous cost and cost overruns of the Lockheed Martin F-35, I have asked Boeing to price-out a comparable F-18 Super Hornet!”

Det er blandt andet den udmelding, som Mattis i januar satte sit system til at arbejde med.

Desuden bad Mattis om en vurdering af mulighederne for at nedbringe prisen på udviklingen og produktionen af to nye Air Force One-fly. En kontrakt, som Boeing vandt i 2015. Det arbejde bliver også sat i gang på baggrund af tweets fra Trump. I starten af december sidste år tweetede han, at Air Force One-anskaffelsen helt skulle annulleres. Sidenhen har han mødtes med Boeings topchef Dennis Muillenberg flere gange. Og nu er parterne blevet enige om at arbejde med en række ting, som gerne skulle gøre projektet billigere end de fire mia. dollars, som Trump mener det står i p.t.

image

Website Pin Facebook Twitter Myspace Friendfeed Technorati del.icio.us Digg Google StumbleUpon Premium Responsive

8 Comments for this entry

 • GD siger:

  Forkert. Det er ikke 35% af forsvarsbudgettet, men 35% af budgettet for materialanskaffelser. Sådan går det når du lader Defense-aerospace udlægge sagen for dig. 🙂

 • CP siger:

  “Future Acquisitions for the Norwegian Defence Sector 2017-2025 (excerpt)”

  Overskriften i artiklen… Hvad er problemet med det GD?

 • GD siger:

  @ CP

  Som det fremgår af URL’en og af nedenstående liste over emner på Defense aerospace, så var det ikke overskriften/rubrikken da jeg læste den!

  Press releases
  F-35 to Absorb 35% of Norway’s Defense Spending Apr 12

  Og det var også sådan KimE læste det:
  “35% av Norges försvarsanslag går till f35.”

  “Försvarsanslag” betyder nemlig forsvarsbudget og ikke materielbudget.

  Der er også andre ting der er lavet om, men det nåede jeg ikke at fange så jeg kan pege dem ud eller dokumentere.

 • CP siger:

  Ahh… Hvis du vil klage over click bait får du nok et travlt år.

  Men point taken.

 • D. Jensen siger:

  Typisk for F35 hadegruppen. De magter ikke engang at læse deres eget link .

  Der står tydeligt det er 35 procent for materialeanskaffelser i årene frem til 2025

  Men nej det omformuleres til at F35 vil sluge 35 procent af hele forsvarsbudgettet fremover

  Endnu et eksempel på fakenews og løgne fra F35 hadegruppen.

 • GD siger:

  Jeg tror nu bare Briganti (redaktøren på Defense-aerospace) var alt for hurtigt ude, og så har rettet til bagefter. Den var lidt for åbenlys. 🙂

 • GD siger:

  @ CP

  Hvad F-35 har været udsat for af click-bait og fake news/FUD artikler er ren børnehave mod den syndflod af lort der er på vej ind over os, og en del af strategien er at fylde hele fladen for mediebrugerne, så de ikke har tid til at kende skidt fra kanel – bare tag “Veterans Today”!

  Det ville kræve mange kontorkomplekser fyldt med personale på fuld tid til at kommentere/forklare at det er fri fantasi/ude af kontekst/etc…

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Previous Post
«