Piranha 5Den danske forsvarsindustri gik længselsfuldt og ventede. Men det blev ved med at trække ud. Den 8. december 2015 skete det så. Partierne bag forsvarsforliget pegede på Piranha V fra General Dynamics European Land Systems (GDELS) som Danmarks nye pansrede mandskabsvogn.

Med sine 4,5 mia. kroner var indkøbet af de 309 PMV’er den næststørste materielanskaffelse i de ni år nytkampfly.dk har beskæftiget sig med området. Kun kampflyene var naturligvis dyrere.

Da PMV’er er forholdsvis mindre komplicerede at lave end kampfly var forhåbningerne til modkøbsordrer store hos de danske forsvarsvirksomheder. Men indtil videre er de blevet slemt skuffet. Det er nemlig meget begrænset hvad GDELS har lagt af ordrer hos de danske virksomheder.

Men hvorfor skulle de også det, kunne man passende spørge. GDELS har nemlig opbygget en enorm pukkel af modkøbsprojekter, som allerede er godkendt af Erhvervsstyrelsen. De skal bare realiseres. Projekter for mere end 1,7 mia. danske kroner. Hovedsageligt underleverandørarbejde til GDELS’ produktion af Piranha III og Eagle-køretøjer fra fabrikker som Tencate i Vissenbjerg på Fyn og Falck-Schmidt Defense Systems i Odense. De har så at sige sat i banken.

Det efterlader GDELS med en forpligtelse på knap 2,8 mia. kroner, som de blot skal have ekspederet indenfor de næste 8,5 år.

Så de danske virksomheder der havde håbet, at PMV-indkøbet ville kaste en regn af modkøbsordrer af sig, de må snarere sætte sin lid til modkøb i forbindelse med indkøbet af lastbiler eller artilleri, som netop er blevet afgjort.

Desuden skulle kampflyindkøbet jo også gerne kaste et eller andet af sig. Det er dog langt fra sikkert det hele bliver direkte forsvarsrelateret. På baggrund af den konference, som Lockheed Martin og Erhvervsstyrelsen har stablet på benene i Herning i midten af maj, så virker det som om man fra officielt danske hold bare gerne vil have en eller anden form for ordrer fra Lockheed Martin til dansk erhvervsliv. Nærmest lige meget hvad det måtte være.

Og endelig så er der indkøbet af skibsbaserede helikoptere fra 2012. Ikke meget vi hører til modkøbsordrer i den sammenhæng. Men bedømt ud fra Erhvervsstyrelsens opgørelser, så ser det ud som om indkøbet til 4 mia. kroner afvikles stille og roligt.

image

Website Pin Facebook Twitter Myspace Friendfeed Technorati del.icio.us Digg Google StumbleUpon Premium Responsive

2 Comments for this entry

  • Jens Gert Sørensen siger:

    Virksomhederne skal nu nok få gavn af PMV købet. Men det er en stor ordre, selv for GDELS, og der er mange detaljer at få på plads op til produktion og leverancer. Som jeg kender dem, er de effektive og professionelle, når der skal handles og det kommer til at ske med schweizisk præcision, når den tid kommer. Og i øvrigt er der gode perspektiver i at få foden indenfor i den store General Dynamics koncern.

  • Hjf siger:

    Danske forhandlere er notorisk dårlige købmænd. Sådanne aftaler må naturligvis kontraktfæstes i detaljer.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *