Skattestrid i regeringen

Regeringen er splittet i spørgsmålet om de Konservatives mærkesag: Skattelettelser. Bendt Bendtsen forbereder sig nu på at give Venstre skylden for manglende de skattelettelser.
Tina Møller
Bendt Bendtsens vigtigste politiske projekt – mærkbare skattelettelser til det arbejdende Danmark – har så trange udsigter, at de Konservative forbereder sig på at placere ansvaret for fiaskoen hos Venstre.

Bendt Bendtsen foreslog i gårsdagens avis at begrænse væksten i overførselsindkomsterne og bruge milliarderne til en mærkbar lettelse for alle i arbejde. Anders Fogh Rasmussen svar var ikke bare et nej. Statsministeren fastslog nemlig samtidig, at eventuelle skattelettelser sandsynligvis bliver begrænsede og at de skal være »socialt ansvarlige«.

De 16 konservative folketingsmedlemmer havde reelt ikke ventet, at Venstre ville røre ved de ømtålelige overførselsindkomster. Men på et gruppemøde stod en trodsig gruppe alligevel fast på at kæmpe videre for sagen. Trods afvisningen fra Fogh. Når regeringen i løbet af foråret har fremlagt sin sandsynligvis begrænsede skatteplan, vil de Konservative kunne pege på, at det ikke var dem, der manglede borgerlige ambitioner og politisk mod.

Venstres skattestop forhindrer allerede de Konservative i at hente penge til fremtidens lettelser ved at hæve skatter og afgifter. Venstre har afvist at beskære børnecheck og opsparing, og nu har Anders Fogh Rasmussen klart markeret, at han heller ikke vil lægge sig ud med de svageste grupper udenfor arbejdsmarkedet. Det konservative spillerum snævres ganske enkelt ind.

Altinget logoForsvar
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00