Norge, Tyskland og Belgien har besluttet at deltage i et samarbejde om drift af tankfly, som Holland og Luxembourg etablerede sidste år. I første omgang har Holland og Luxembourg sidste år besluttet at anskaffe to Airbus A330MRTT tankfly til levering i 2020. Flyene vil blive stationeret i Eindhoven og bliver NATO-ejendom. I sidste uge valgte Norge, Tyskland og Belgien at gå med i projektet, så de fem lande fremover skal dele de to tankfly. Potentielt så kan samarbejdet komme til at råde over otte tankfly, hvis landenes behov tilsiger det og/eller hvis andre lande tilslutter sig samarbejdet.

Planen er at indlede samarbejde med Frankrig og Storbritannien. Franskmændene får nemlig deres første Airbus A330-tankfly næste år og UK har allerede flytypen.

Og hvad så med lille Danmark? Ville det ikke give god mening at vi også gik med i tankfly-samarbejdet med nogle af de lande, som vi alligevel samarbejder tæt sammen med om så mange andre ting. Og som vi går i krig sammen med og tanker sammen med mellem bombetogterne. Jo, det ville det da. Problemet er bare at samarbejdet og indkøbet af flyene foregår gennem European Defence Agency. Et EU-organ som Danmark qua forsvarsforbeholdet ikke er en del af.

Om det bliver muligt at joine når vi kommer over i driftsfasen og flyene bliver NATO-ejendom vides ikke.

image

Website Pin Facebook Twitter Myspace Friendfeed Technorati del.icio.us Digg Google StumbleUpon Premium Responsive

4 Comments for this entry

 • Henrik Andersen siger:

  Men Andreas, hvis Norge kan deltage burde der også være en kattelem til Danmark – eller?

 • VSMUT siger:

  @Henrik Andersen:

  Norge er fuldt medlem af EUs forsvars samarbejde, modsat Danmark der ret kortsigtede valgte det fra.

 • Henrik Andersen siger:

  Så må vi vel forforvente at Storbritanien trods Brexit vælger EU forsvarssamarbejde til. Det politiske billede i Europa bliver ikke enklere i disse år…

 • VSMUT siger:

  @Henrik Andersen,

  Jeg tror ikke man kan forvente noget som helst fra deres side. Som det ser ud nu, så vil de helst så langt væk fra Europa og så tæt på USA som muligt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *