Varighed af amning bør ikke begrænses

Claus Iversen
Dokumentation
Det har i dagspressen været diskuteret, om der skulle være betænkeligheder ved anbefalingerne om varigheden af amning i Danmark.

Sundhedsstyrelsen anbefaler fortsat - ligesom WHO - fuld amning til 6 måneder.

Det er kendt, at ammede og ikke ammede børn vokser forskelligt, idet ammede børn vokser hurtigere end kunstigt ernærede børn de første måneder, men derefter lidt langsommere. Der er ikke forskel på højden senere i livet.

Der er forskellige teorier angående forskellene i væksthastighed. Det kunne fx skyldes forskellig vækststimulerende effekt og forskelligt næringsstofindhold i modermælk og i modermælkserstatning.

Nu viser en undersøgelse af færøske børn en sammenhæng mellem børnenes vækst og den beregnede mængde kviksølv og PCB, de har fået via modermælk, og det diskuteres, om forureningsstofferne i modermælken kan forklare de observerede forskelle i vækst hos spædbørn og småbørn på Færøerne.

Efter Sundhedsstyrelsens vurdering kan man ikke umiddelbart overføre de færøske resultater til danske forhold, idet færøske børn pga. grindehval og visse fisk i kosten er udsat for en kviksølv og PCB forurening, der er mange gange større end det, der gælder for danske børn.

Sundhedsstyrelsen finder endvidere, at det kan være svært at skelne påvirkningen af miljøforurenende stoffer i fostertilstanden, fra den påvirkning der sker via amningen.

Derfor er det vigtigt at begrænse forureningen - men ikke at begrænse amning.

Ved de undersøgelser af forureningsstoffer i modermælk, der tidligere er foretaget i Danmark, er forureningsniveauerne generelt fundet faldende. I tilslutning hertil er problemet med overførsel af miljøfremmede stoffer og disses potentielt skadelige virkning på barnet nøje blevet afvejet over for fordelene ved amning.

Der påvises løbende fordele ved amning. Amning befordrer den tætte kontakt mellem mor og barn, forebygger mælkeallergi, medfører nedsat akut sygelighed (af mellemørebetændelse, kolik, høj feber og hvæsende vejrtrækning) og færre indlæggelser, beskytter mod udvikling af visse sygdomme som fx insulinkrævende sukkersyge og har en positiv indvirkning på barnets mentale udvikling.

Se Sundhedsstyrelsens anbefalinger her.


Altinget logoForsvar
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00