Udenlandske våbenproducenter og den danske forsvarsindustri samt politikerne og alle os andre kan i den nye udgave af
Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelses “Oversigt over planlagte større materielinvesteringer og materieldriftsopgaver” se hvad Forsvaret godt kunne tænke sig af nyt materiel. Styrelsen har nemlig fornylig offentliggjort oversigten i 2017-udgaven.

Formålet med offentliggørelsen af større, forventede materielinvesteringer og materieldriftsopgaver er at give industrien et overblik over de kommende materielrelaterede initiativer inden for Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelses område. Offentliggørelsen sker som led i udmøntningen af Den nationale forsvarsindustrielle strategi samt Forsvarsministeriets strategi Open for Business.

Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse tager i indledningen dog forbehold for, at det langt fra er sikkert at indkøbene bliver til noget:

“Planlægningsgrundlaget kan ændres som følge af løbende omprioriteringer på forsvars- og hjemmeværnsområdet eller som følge af politiske aftaler, herunder kommende aftaler (forsvarsforlig) på forsvarsområdet og hjemmeværnsområdet. Ændringerne kan eksempelvis omfatte fremrykninger, udskydelser, ændringer af omfang eller prioritering af nye eller eksisterende kapaciteter. Dette kan medføre, at investeringer på kort, mellemlang og lang sigt bliver berørt. Herudover vil en række projekter kræve Folketingets godkendelse.

Oversigten bør således alene anvendes som en orientering om planlægningsgrundlaget, der afspejler den materielkapacitetsplan, der var gældende på tidspunktet for offentliggørelse af oversigten,” skriver styrelsen.

Og hvad er materielkapacitetsplanen så for en størrelse. Ja, det er en form for ønskeseddel fra Forsvaret:

“Materielkapacitetsplanen udarbejdes af Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse i overensstemmelse med politiske aftaler om kapacitetsudviklingen og i øvrigt på grundlag af Forsvarschefens og chefen for Hjemmeværnets prioriteringer. Udgangspunktet for enhver større materielanskaffelse er, at anvendelsen af økonomiske ressourcer hertil skal autoriseres af Forsvarsministeriet,” skriver styrelsen.

Materielkapacitetsplanen gennemgår som udgangspunkt én større opdatering årligt.

I oversigten indgår blandt andet vedligeholdelsen af de nye Piranha V-køretøjer og en mulig fremtidig anskaffelse af radarer m.m. til detektering af ballistiske missiler.

image

Website Pin Facebook Twitter Myspace Friendfeed Technorati del.icio.us Digg Google StumbleUpon Premium Responsive

7 Comments for this entry

 • GD siger:

  “M954010 F35 generel drift. Materieldriften omfatter initialanskaffelse af bl.a. reservedele og støtteudstyr i forbindelse med anskaffelse af F-35.

  M956633 F35 aktivitetsbestemt drift. Materieldriften omfatter løbende vedligeholdelse af flyene herunder faste eftersyn, indkøb af reservedele og lignende.”

  Det kunne godt lugte af at det kun er URF’en der skal betales via de 20 mia dkk i anskaffelse.

  Er det en opgave for redacteuren at finde ud af hvad der antages indeholdt i den faktura som disse 20 mia dkk skal dække?

 • Jens Juul siger:

  Mangler SM2 (eller bedre SM6) stadig? Hvornår mon der skal noget i de VLS mk41? Forhåbentlig efter nyt forlig.

 • Simon Petersen siger:

  @Jens Juul

  SM2 skal nok komme i næste forlig. SM6 tror jeg ikke, at vi nogensinde får. Det er bare for dyrt, men det ville være det rigtige missil at købe.

 • Jens Juul siger:

  Ja, SM6 er meget dyrt og kommer helt sikkert ikke til at fylde VLSerne, men selv et mindre antal (f.eks. 6-8 per fregat) ville give en værdifuld langtrækkende kapacitet – især i eskortemissioner som den Peter Willemoes netop er på vej ud på.

 • Jens Juul siger:

  … og egentlig også som bidrag til genetableringen af noget som ligner territorialforsvar

 • Simon Petersen siger:

  Ja, SM6 ville være et perfekt valg til de danske fregatter. Særligt muligheden for at bruge missilet i tre forskellige opgaver gør det til et rigtig godt valg, hvor man “får meget for pengene”.

 • Halken siger:

  De burde vel købe et miks af de to….

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *