Inden udgangen af marts har Forsvarsforligskredsen formentlig besluttet om Danmarks nye artillerisystem skal leveres af franske Nexter eller israelske Elbit.

Det oplyser forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) i et svar til Folketingets forsvarsudvalg:

”Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse kan oplyse, at udbuddet vedrørende nyt artillerisystem til Hæren er i den afsluttende fase af udbudsprocessen.

Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse kan endvidere oplyse, at der er to leverandører tilbage i udbuddet – Nexter Systems fra Frankrig og Elbit Systems fra Israel.

På baggrund af ovenstående er det forventningen, at valg af leverandør kan gennemføres inden udgangen af 1. kvartal 2017.”

Hvis den ambition holder, så vil man nå at træffe et typevalg inden to-årsdagen for det møde i Forsvarsfoligskredsen den 30. april 2015, hvor daværende forsvarsminister Nicolai Wammen bukkede under for pres fra de radikale, som ikke var begejstrede for at følge Forsvarets anbefaling om at vælge israelske Elbits ATMOS-system.

Derfor opfandt man en undskyldning om at der var brug for at holde igen med pengeforbruget, indtil man vidste hvad det ville koste at genopbygge en helikopter, der året før var havareret i Afghanistan.

FMI meddelte dog Elbit, at de var kommet bedst ud i evalueringen. Derfor bliver det spændende at se om man er kommet frem til samme resultat anden gang.

For som en af sine første embedsgerninger satte daværende forsvarsminister Peter Christensen senere samme år et nyt artilleriudbud i søen. Det er det udbud, som vi formentlig snart får en afgørelse på.

Så bliver det spændende at holde øje med flere ting.

Kommer FMI igen frem til at Elbit er bedst eller ændrer de pludselig mening? Og hvordan vil Elbit i givet fald reagere på det? En enorm klage til Klagenævnet for udbud?

Banker Claus Hjort de radikale på plads og får dem til at acceptere Elbit som vinder? Eller får de radikale deres vilje? Eller ender det med at de radikale forlader forsvarsforligskredsen? Det ville være et drastisk skridt. Men på den anden side, så udløber forliget i år. De radikale vil derfor nok kun komme til at stå udenfor i op til ni måneder inden de sammen med de konservative kommer ind i varmen igen i forbindelse med indgåelsen af det nye forlig for 2018 og frem, som skal forhandles på plads i år.

Claus Hjort oplyser desuden i svaret, at der efter typevalget vil skulle forelægges et aktstykke for Folketingets Finansudvalg, hvilket forventes at kunne ske ultimo 2. kvartal 2017.

image

Website Pin Facebook Twitter Myspace Friendfeed Technorati del.icio.us Digg Google StumbleUpon Premium Responsive

10 Comments for this entry

 • MikeKiloPapa siger:

  ” israelske Nexter.”

  Hmm….det firma tror jeg ikke jeg har hørt om før 😉

 • MikeKiloPapa siger:

  En væsentlig ændring siden sidste afsnit af artillerisagaen er jo at Nexter nu stiller med en ny 8×8 udgave af CAESAR med fuldautomatisk ladning. Det må alt andet lige stille dem i end bedre position end sidst.
  Elbit har til gengæld skudt papegøjen ved at vælge MAN HX som platform, hvilket nok gør at de stadig er favorit.

 • Henrik Andersen siger:

  Da Nexter stiller et andet system (Caesar 8×8) end sidst, så ser jeg slet ikke noget kontroversielt i om valget bliver det Elbit eller Nexter.
  Jeg har hidtil set Elbit som favorit, men når man kigger nærmere på Nexters bud, så vil det ikke overraske mig, om Caesar 8×8 vinder denne gang.

 • MikeKiloPapa siger:

  Nexters achilleshæl er deres valg af platform til CAESAR 8×8….Tatra er blandt de allerbedste terrængående lastvogne i verden…har bla vundet Dakar rallyet flere gange….men den er umulig at sælge i vesteuropa fordi de ikke kører her i civil version og ikke har noget forhandlernet.
  Selvfølgelig kan den franske kanon sættes på en anden lastbil, men pointen er at det skulle nexter selv have gjort(og betalt for) INDEN de stillede op.

  En del af mig håber dog at vi vælger Atmos bare for at pisse de radigale og alle de andre Israel hadende antisemitter af.

 • Nielsen siger:

  Problemet er at siden sidste udbud, så har FN’s Sikkerhedsråd vedtaget en resolution der entydigt siger at Israel’s bosættelser i det besatte Østjerusalem og Vestbredden er ulovlige og skal væk.

  Israel harså åbenlyst sagt at man er ligeglad, og at man fortsætter med at bygge bosættelser i de besatte områder. De mest religiøse politikere i Knesset har ovenikøbet lige lagt en forslag frem i Knesset om at annektere de besatte områder.

  Når Israel så tydeligt selv siger at de ikke vil overholde folkeretten og FN’s resolutioner, og set i lyset af russernes annektering af Krim, så er det ikke længere realistisk at købe artilleri i Israel.

 • Christian siger:

  Tatra kan jo være nok så meget verdens bedste terrængående lastbil for det finder forsvaret jo aldrig ud af når de ikke har tænkt sig at teste kandidaterne.

  Jesus. I det mindste kan man håbe den koreanske vinder den 3. udbudsrunde.

 • Jack siger:

  “De radikale vil derfor nok kun komme til at stå udenfor i op til ni måneder inden de sammen med de konservative kommer ind i varmen igen i forbindelse med indgåelsen af det nye forlig for 2018 og frem, som skal forhandles på plads i år”.

  Øhhhh, med de Konservatives indtræden som medlem af Regeringen, så har de vel defacto tiltrådt alle forlig og aftaler.

 • Christian siger:

  Jeg tror ikke på noget som helst der kommer ud af Claus Hjort’s mund. Føj for satan en lystløgner.

 • Halken siger:

  “Jesus. I det mindste kan man håbe den koreanske vinder den 3. udbudsrunde.”

  Det er vist det eneste håb hvis man skal redde det her IC4 tog 😄

 • Allan Nedergaard siger:

  Jeg har lige læst en artikel på defencewatch.dk ang. nye besparelser på forsvaret – 1 mia kroner, så det der blever talt om her, kommer formentlig ikke til at ske! Desværre. Endnu engang er beviser vores regering og politikere, at de er ligeglade med den danske befolknings sikkerhed!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *