Politisk strid om miljømål

Regeringen vil købe sig til kvoter for CO2-udledning i udlandet, og dermed leve op til sine miljøforpligtelser. Planerne møder skarp kritik fra oppositionen.
Tina Møller
Den danske regering vil trodse en hensigtserklæring fra Kyoto-aftalen om at satse på en national nedbringelse af CO2-udledningen.

I stedet vil regeringen leve op til miljøkravene ved at købe sig til uudnyttede CO2-kvoter i udlandet - og ved at investere i udenlandske miljøprojekter. Det indgår som centrale elementer i regeringens forsinkede klimaplan for, hvordan Danmark kan leve op til den globale aftale om at nedbringe CO2-udledningen.

Strategien indebærer, at Danmark ignorerer en central hensigtserklæring fra Kyoto-topmødet. Her blev der lagt vægt på, at landene skulle koncentrere op til halvdelen af miljøindsatsen derhjemme.

Men regeringen har konkluderet, at det er langt dyrere at gå til kamp for yderligere nedbringelse af CO2-udledningen herhjemme, fordi Danmark i forvejen har ydet en væsentlig indsats på området. Derfor får man langt mere for pengene ved at satse på opkøb af uopbrugte kvoter fra f.eks. østeuropæiske lande eller ved konkrete miljøinvesteringer, som så kan godskrives Danmarks indsats.

Altinget logoForsvar
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00