På et pressemøde onsdag fik USA’s kommende præsident, Donald Trump, gjort det klart, at han ikke har i sinde helt at skrotte F-35, sådan som der er blevet spekuleret i siden Trumps tweets i december sidste år. Han har brugt en del af sin tid de seneste måneder på at tale med militære topfolk om F-35 programmet. Og på den baggrund bekendtgjorde Trump, at hans administration kommer til at gøre store ting med F-35 programmet – og måske også på F-18 programmet:

“I’m very much involved with the generals and admirals on the airplane, the F-35 — you’ve been reading about it. And it’s way, way behind schedule and many billions of dollars over budget. I don’t like that. … And the admirals have been fantastic. The generals have been fantastic. I really got to know them well. And we’re going to do some big things on the F-35 program and perhaps the F-18 program.

Han fortsatte:

“We’re going to get those costs way down. And we are going to get the plane to be even better. And we are gonna have some competition, and its gonna be a beautiful thing…”

(Se udtalelserne her fra 0:40 og frem)

Med de udtalelser blev vi en anelse klogere på Trumps tanker om F-35 programmet og tankerne omkring at få Boeings F-18 program indover. For de to tweets før jul skabte en hel del forvirring og rejste en lang række spørgsmål.

Hvad kan vi så udlede ud af onsdagens udtalelser?

– At Trump ikke har planer om at skrotte F-35 helt, men at ham og hans administration kommer til at følge programmet tæt.

– At de generaler og admiraler Trump har mødt, er nogle fantastiske fyre – hvad vi så skal bruge den information til 🙂

– At de kommer til at gøre store ting med F-35 programmet – hvad det så vil sige. I stedet for “Make America great again”, så taler vi nu om “Make F-35 great again”. Man kan så diskutere om F-35 rent faktisk – her i 2017 – er i så katastrofal en tilstand, som Trump giver udtryk for. Forsinkelser og budgetoverskridelser hører primært fortiden til.

– At Trump fortsat holder døren åben for at lade F-18 spille en større rolle i fremtidens amerikanske luftforsvar. At F-18 Super Hornet er et fly udviklet til hangarskibsbrug og er en ældre generation af fly end F-35, forholdt han sig ikke så meget til. Så her er nok reelt tale om at fastholde presset mod F-35 producenten Lockheed Martin ved lige at snige en kommentar ind om F-18. Det ligger godt i tråd med hans tweet den 23. december, hvor han netop nævner F-18.

– At omkostningerne ved F-35 kommer (endnu) længere ned.

– Og at flyet bliver endnu bedre end det er i dag. F-35 lejren vil fremhæve, at Trump indirekte siger, at F-35 allerede i dag er et godt fly. Det skal bare blive endnu bedre. Det er nok de flinke generaler og admiraler, der har forklaret Trump det. At flyet ikke er så slemt, som man skulle tro. Dyrt, men teknisk godt.

– At vi får konkurrence. Altså igen. At Trump vil bruge F-18 Super Hornet fra LM’s rival Boeing til at få lidt konkurrence. Kritikere vil så sikkert sige, at der vil være tale om pseudo-konkurrence, da F-18 ikke kan erstatte F-35. Men det kan lægge pres på Lockheed Martin i forhandlingerne om de næste batches af fly.

– Og det bliver en smuk ting.

Det sidste kan vi danske skatteydere være enige med ham i. For som nævnt tidligere, så indgår de første 10 danske fly i den pulje af fly, som Lockheed Martin og F-35 programmet skal forhandle prisen på i løbet af 2017. Altså det første batch-indkøb efter Trump er blevet præsident og har forsikret, at prisen kommer ned. En god/smuk ting at have i ryggen for (den flinke) general Bogdan, når han på vegne af USA, Danmark og de andre partnerlande, som skal have fly med i fællesindkøbet, skal forhandle indkøbet af batch 12, 13 og 14. Fly til levering i 2020, 2021 og 2022. Værsgo at komme op med en lavere pris, Lockheed Martin. For det er det “Commander In Chief” gerne vil have. Og har lovet os alle sammen. Hvis ikke, så læner han sig mere over mod Boeing og F-18 Super Hornet – uden dog at gå hele verden.

Summasummarum: Trump vil ikke skrotte F-35. Han vil følge det tæt. Der kommer til at ske store ting. Prisen kommer længere ned og flyet bliver endnu bedre. Trump vil dog bruge truslen om at lægge flere æg i Boeings kurv som en prispresser. Og det hele bliver smukt…

Det er helt sikkert ikke det sidste vi kommer til at høre om F-35 fra Trumps mund. Meget usædvanligt og vist ikke set før, at en præsident kommer til at følge et specifikt materielindkøb så tæt. Men det må vi andre vænne os til. Og ikke nødvendigvis en dårlig ting for os danske skatteydere. Snarere tværtimod. For vi har sammenfaldende interesser. At flyet bliver bedre og billigere. Så det hele bliver smukt…

Fredag i næste uge bliver Trump officielt indsværget som USA’s præsident og leder af Den Frie Verden.

image

Website Pin Facebook Twitter Myspace Friendfeed Technorati del.icio.us Digg Google StumbleUpon Premium Responsive

12 Comments for this entry

 • Thomas Larsen siger:

  Jeg tror, man er gået fra, at F-35 nærmest skulle erstattet alt og alle, til at selv hærdede fanatikere ikke mener, det skal stå alene i hvert tilfælde de næste 2-3 årtier.
  Specielt hos USN bliver Super Hornet vist først erstattet når/vis 6. generationsfly kommer på banen. Desuden er Super Hornet det nyeste, amerikanske 4. generations fly. På den måde giver det god menings at videreudvikle flyet.

 • E. Petersen siger:

  Har den gale T(r)umpe overhovedet kunne overholde et eneste ord, af alle de udtalelser/løgne han har fyret af indtil videre.

  Kors i hytten, hørte hans pressemøde i går – kan godt forstå de analytikere der siger, de næste 4 år bliver noget af en rutsjebanetur 🙂

 • CP siger:

  Jeg tror det bliver hårde tider for C udgaven, men det kan vi jo så være ligeglade med her i DK..

 • H. Eriksen siger:

  Nyt kampfly.dk skriver:
  Hvad kan vi så udlede ud af onsdagens udtalelser?
  – At vi får konkurrence som lægger pres på Lockheed Martin.
  – At F-35 bliver bedre end det er i dag.
  – At omkostningerne ved F-35 kommer (endnu) længere ned.
  Det sidste kan danske skatteydere være enige med ham i.

  Min kommentar:
  Hvad sagde jeg?
  Jer skrev, at jeg var helt sikker på at Trump nok skal finde smertegrænsen for prisen hos Locheed, via hans klare tampning af underleverandører.
  I øvrigt en helt normal procedure for konkurrence i det private erhvervsliv.
  Det kan så undre at Danske Regeringer (primært akademikere) endnu ikke har lært den procedure.
  Men det skyldes formentlig at de kun skal hive pengene op af skatteborgernes lommer.

  Nyt kampfly.dk skriver:
  Meget usædvanligt, at en præsident kommer til at følge et materielindkøb så tæt.
  Men det må vi andre så vænne os til.

  Min kommentar: Der vil jeg lade brugerne gætte på hvem ”vi andre” er, som nu skal til at ”vænne os til” konkurrence.
  Mvh

 • Tumms siger:

  “Med de udtalelser blev vi en anelse klogere på Trumps tanker om F-35 programmet og tankerne omkring at få Boeings F-18 program indover. For de to tweets før jul skabte en hel del forvirring og rejste en lang række spørgsmål”.

  Blev vi virkelig en ANELSE klogere…Trumps snakker og snakker, lover og lover. Men siger han egentlige mere konkret denne gang end før jul. En masse dejlig såkaldt valgflæsk hvor han lover, at gøre alting bedre og billigere. Vel noget alle vælgere, amerikanske som danskere kan lide at høre…Men kan han levere, når det kommer til stykket. Ofte der det generelt halter med politikere.

 • KimE siger:

  ” Man kan så diskutere om F-35 rent faktisk – her i 2017 – er i så katastrofal en tilstand, som Trump giver udtryk for. Forsinkelser og budgetoverskridelser hører primært fortiden til. ”

  Om f35 hade varit lika färdigt 2011 som det är idag hade det inte varit några problem.

  F35a behövs men antalet kan diskuteras andra plan kan köpas in eller att USA påskyndar nästa stridsflygprojekt som ska ersätta bl.a. f15.

  F35b det finns inga andra alternativ för marinkåren och andra intressenter så det går inte att röra. US marines flyger dessutom gamla f18 så det är bråttom.

  F35c ligger efter de andra modellerna, problem med catobar take off ska börja lösas först efter 2019 och beräknas 1-3år. Att köpa in fler super hornet och Growler är ett attraktivt alternativ till halva priset av f35c.

 • KimE siger:

  ALIS 3.0 blir försenad till mitten av 2018. I den nuvarande versionen måste de ändra inställningarna i webbläsaren och då sänka cybersäkerheten.

  http://www.theregister.co.uk/2017/01/12/f35_alis_software_delayed/

 • Ib Holland siger:

  Hvis F35 bliver billigere – i USA – betyder det vel ikke nødvendigvis, at andre købere slipper billigere. Jeg tænker: omkostningerne mindskes vel ikke, selvom en hystade kræver det, så LM skal vel sikre sig på anden vis, og er det så ved at sætte prisen op for fly til f.eks. DK?

 • Ib Holland siger:

  … og gad vide, hvordan det kommer til at gå med betingelserne for udenlandske leverancer af dele til F35 …

 • Nielsen siger:

  Ib Holland

  Som jeg forstår det køber vi i puljer sammen med de andre lande, så prisen for de involverede lande bliver ens

 • Soleso siger:

  The free meal is over!

  F35 bliver væsentligt billiger? Måske, men ikke for os, eller andre vasalstater. Det bliver sikkert lettere at nedsætte jordens rotationshastighed, end at komme uden om at betale for, hvad USA fremover mener vores sikkerhed koster dem.

  Vi kommer til at betale mere for f35, det er det der er det smukke.
  For “barnet” er indenfor, og man er i fuld gang med at skrive under, inden man kender prisen 🙂
  Når Trump siger, at han syntes NATO er gammeldags, så er det fordi han ved, at det er USA der siden 2. verdenskrig har måtte samle regningen op, alle var forduftet.

  De europæiske Nato-lande har svigtet de sidste 25 år på flere en én måde. Vi været egoistiske og forkælet os selv grænseløst, og vi har svigtet chancen for at hjælpe USA med at udvikle deres eget land. Og hvem ved hvad gratis uddannelser de sidste 10-15 år kunne havde betydet for dette præsidentvalg.
  Bare én gratis uddannelse til hver enkelt amerikansk medborger 😉

 • Anders Eriksen siger:

  Bemærk at Mexico komme til (jvf Hr Trump)betale for HANS nye grænsemur, selv om de ikke vil….
  Hvilke andre regninger for egne projekter kan betales af “vennerne” ?????? hva tror i selv ?
  Har Hr Trump overhovedet penge at betale F-35 med, når skatten jvf. ham selv skal sættes ned ?????
  Betaler NATO allierede nok til alliancens samlede forsvar jvf. Hr Trump ????, og hvem gør ikke ???
  Spørg anderledes, og et anderledes billede tegner sig i horisonten…..
  mvh
  Anders Eriksen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *