Debat

De plagede dyr

Koncentrat af Jyllands-Postens leder, 12/2-03 om dyrevelfærd
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.
DET STÆRKT ROSTE danske EU-formandskab havde en mærkesag om dyrevelfærd på programmet, som det slap rigtig skidt fra. Nu har et flertal imod regeringspartiernes stemmer meget passende præciseret ønsket om skærpede krav til transport af dyr og pålagt regeringen at arbejde for dem i EU.

Justitsminister Lene Espersen (K) advarede, fordi forslaget ville øge udgifterne og kontrol. Javel! Men ingen havde vel forestillet sig, at det ville være gratis at gøre en tiltrængt indsats mod dyrplageri i et komplekst samfund, hvor borgernes føling med dyrs velfærd er gået fløjten, mens dyrenes rolle som fødeobjekt og bidrag til bruttonationalproduktet er blevet stadig større.

Trange forhold er en selvfølge for kyllinger med førlighedsproblemer og grise, som konstant er smurt ind i deres egen afføring. Eller for fikserede grisesøer og tremmekalve, som ikke bevæger sig mange skridt i hele deres korte liv. Dertil kommer den omdiskuterede transport og de uværdige og ofte kritiserede opbevaringsforhold på slagterierne afsluttende med aflivning på transportbånd.(...)

Når integrationsminister Bertel Haarder (V) forleden i Jyllands-Posten skråsikkert hævdede, at halalkød er noget, regeringen ikke skal blande sig i, må det også tages som udtryk for, at dyrevelfærden skal underordnes integrationspolitikken, hvilket er urimeligt.(...)

Partierne bag den seneste folketingsbeslutning bør fortsætte og afskaffe både det produktionsbestemte og det traditionsbestemte dyrplageri.(...)

Vi lægger i dag megen vægt på en kvalitetsbetonet livsstil, men der går unægtelig skår i denne, hvis den sammen med den tilhørende livskvalitet fortsat bl. a. er baseret på uværdig behandling af produktionsdyr og på dyrplageri.(...)

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00