jsm_test_dec2016mindre

Den norske forsvarsvirksomhed Kongsberg fortsætter med at teste det “Joint Strike Missile” (JSM), som Kongsberg i flere år har udviklet sammen med Raytheon. Således blev et JSM-missil før jul affyret fra et amerikansk F-16 fly over Utah Test and Training Range vest for Salt Lake City i staten Utah i USA. Missilet blev ikke affyret for at kunne ramme et mål, men for at blive testfløjet.

“The test demonstrated safe separation from the aircraft performing a number of challenging flight manoeuvres, long range while continuously alternating speed and altitude, unique capabilities for this class of strike missiles,” skriver Kongsberg på sin hjemmeside.

JSM er en videreudvikling af Kongsberg’s Naval Strike Missile. Som navnet antyder, så er JSM tiltænkt en plads i F-35’erens interne våbenrum (internal weapons bay), men kan også integreres på andre flytyper, hvis en kunde måtte ønske det. Det er dog kun noget Kongsberg vil se på, hvis der kommer en konkret ordre på det.

For JSM er først og fremmest et F-35 missil, som Norge naturligvis selv har købt til sine F-35’ere. Australien har vist stor interesse for missilet, ligesom Kongsberg har haft folk med salgsmateriale under armen i Tokyo, Seoul og Tel Aviv. Et stort potentiale er der også i US Navy’s såkaldte Offensive Anti-Surface Warfare (OASuW) program, der handler om at indkøbe nye missiler for adskillige milliarder. Kongsberg og Raytheon gik i 2014 sammen om at tilbyde JSM til US Navy – sandsynligvis i konkurrence med Lockheed Martins Long Range Anti-Ship Missile (LRASM). Hvis Kongsberg og Raytheon trækker det længste strå, så er det planen, at Raytheon skal bygge missilerne i USA.

Og endelig så er der F-35 partnerne US Air Force, Danmark, Holland, UK, Italien, Tyrkiet og måske også en dag Canada samt de potentielle F-35 købere som Belgien, Finland, Schweiz og Singapore.

Ja, fremtidsperspektiverne er store for nordmændene, hvis de får missilet erklæret operativt tilstrækkelig tidligt i F-35’erens levetid. Og det er der meget, der tyder på på trods af en lille forsinkelse i “kvalifikationsprogrammet”. Således oplyste Kongsberg i november 2015, at man satsede på at have gennemført programmet i 2017. I forbindelse med testaffyringen lige før jul oplyste man, at man nu satser på at være færdig i 2018. Derefter skal missilet testes og integreres hos det norske flyvevåben. Tidligere har meldingen været, at man forventede at opnå “initial operating capability” (IOC) i 2021 når F-35’ernes software version 4 er klar. Selvom det trækker lidt ud, så ser timingen ud til at være ganske fornuftig. Tilstrækkelig tidligt i forhold til de fleste landes tidsplaner for at tage deres fly i brug.

Så mon ikke JSM-missilet en dag finder vej til de interne våbenrum på de danske F-35’ere.

image

Website Pin Facebook Twitter Myspace Friendfeed Technorati del.icio.us Digg Google StumbleUpon Premium Responsive

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *