Hvad bliver 2017 for et år på materielindkøbs-fronten? Ja, det bliver i hvert fald ikke året hvor vi får et kampflytypevalg. For det fik vi som bekendt i 2016. Til gengæld skulle vi gerne allerede her i starten af året få en stribe andre store materielindkøb besluttet i forsvarsforligskredsen.

Størst opmærksomhed samler der sig naturligvis om artillerikonkurrencen, hvor kun franske Nexter og israelske Elbit er tilbage. Her bliver det naturligvis vældig interessant at se, om Forsvarsministeriets materiel- og indkøbsstyrelse (FMI) kommer frem til, at Elbit’s ATMOS-system er det, der vil tjene Danmark bedst, når man vægter pris og evner op mod hinanden. Det kom FMI som bekendt frem til i 2015. De radikale brød sig imidlertid ikke om at købe israelsk, og derfor opfandt forsvarsforligskredsen en undskyldning for at annullere indkøbet på målstregen.

Senere samme år blev konkurrencen sat igang igen og nu bliver det særdeles interessant at se om den nye forsvarsminister slår i bordet og vrider armen om på de radikale eller om de får deres vilje igen og vi skal starte forfra med en tredje konkurrence. Det kan dog også være at de radikale træder ud af forsvarsforligskredsen (tror jeg dog ikke meget på) eller at FMI og ministeriet har læst skriften på væggen og denne gang er kommet frem til, at Elbit skam ikke længere er det bedste valg for Danmark. Hvis det bliver tilfældet, så bliver det interessant at se om Elbit slæber Danmark i retten.

Vi skal også have fundet ud af hvem der skal have en rammeaftale på levering af 700-900 lastbiler til Forsvaret og en tilhørende serviceaftale. Også her står vi tilbage med to kandidater; svenske Scania og tyske Rheinmetall-MAN military vehicles. Scania ejes fuldt ud af Volkswagen, mens Rheinmetall-MAN military vehicles er 51 procent ejet af Rheinmetall og 49 procent af MAN – der ejes af Volkswagen. Lastbilindkøbet er en kontrakt til mellem 1,5 og 2 mia. kroner.

Og endelig så skal der også købes pansrede patruljekøretøjer. 36 styk. Og her er der også kun to kandidater tilbage, som begge er ejet af General Dynamics.

Det er de tre store igangværende materielindkøb, som forventes afsluttet i første halvår. Men der er også et fjerde materielindkøb. Det er ikke besluttet at sætte et udbud i søen endnu. Men rigtig mange går og krydser fingre for at FMI i foråret udsender en request for information (RFI) for at undersøge hvad der findes på markedet af maritime radarer til missilforsvar, så mindst en af vores tre fregatter måske en dag kan bruges til at detektere og eventuelt også nedskyde fjendtlige ballistiske missiler. Selvom FMI måtte udsende en RFI, så er der et stykke vej til en egentlig investeringsbeslutning.

RFI’en skal nemlig kun bruges, hvis politikerne i forbindelse med forsvarsforligsforhandlingerne gerne vil vide hvad det ville koste at give Søværnet den radar og de missiler, som de så inderligt ønsker sig.

Netop forsvarsforligsforhandlingerne bliver den altoverskyggende begivenhed på materielindkøbsfronten i 2017. Her bliver det interessant at følge både lobbyarbejdet og de politiske prøveballoner og udmeldinger op til at selve forhandlingerne starter. Og se hvilke kommuner der mærker jorden brænde så meget under deres lokale kaserne, flådestation eller flyvestation, at de hyrer et dyrt københavnsk lobbyfirma til at hjælpe dem med at tale deres sag overfor Christiansborg-politikerne.

Haderslev Kommune klarede frisag i forbindelse med typevalget af kampfly, da Flyvestation Skrydstrup skal være hjemsted for de kommende F-35’ere på samme måde, som de i dag huser F-16 flyene. Men hvem ved hvad der kan ske med byens kaserne, med flådestationen i Korsør eller med nogle af de kaserner, som der efter redaktørens opfattelse stadig er for mange af.

De tre regeringspartier er enige om at Forsvaret skal tilføres flere penge. Men det er dog ikke ensbetydende med at alle kaserne-kommuners borgmestre kan sove trygt om natten. Det er heller ikke ensbetydende med at Forsvaret får masser af nyt isenkram. For hvad vil S og DF være med til? Og hvad med de radikale? Der er tradition for brede forsvarsforlig. Og den tradition tror jeg ikke den nye forsvarsminister er parat til at lave om på. Så hold godt øje med udmeldingerne fra S, DF og R i det næste halve år. Står S fast på at 1,2 procent af BNP til forsvar fortsat er helt fint? Og hvis de er til at rykke, hvor meget er de så parat til at rykke sig?

På Søværnets ønskeseddel til forligsforhandlingerne står uden tvivl radarer til ballistisk missilforsvar, missiler til områdeluftforsvar på fregatterne og missiler til at nedskyde ballistiske missiler. Det sidste får de sandsynligvis ikke. Og hvis de er uheldige, så glipper de to første ting også.

På Flyvevåbnets ønskeseddel står af naturlige årsager ikke så meget. Når man lige har fået nye jetjawere for 15 mia. kroner, så bør man være godt tilfreds. En femte C-130 Hercules står dog på ønskesedlen. MH-60R Seahawk-helikoptere med dyppesonar til ubådsjagt står ikke på Flyvevåbnets ønskeseddel. Til gengæld står den på redaktørens.

Hærens ønskeseddel bør heller ikke være så lang. For med 309 nye pansrede mandskabsvogne, mange hundrede lastbiler, artilleripjecer og pansrede patruljekøretøjer burde hærfolkene være godt tilfredse. Men mon ikke de gode folk alligevel kommer op med noget de mangler.

image

Website Pin Facebook Twitter Myspace Friendfeed Technorati del.icio.us Digg Google StumbleUpon Premium Responsive

18 Comments for this entry

 • Nielsen siger:

  Israel har åbenlyst erklæret man ikke vil anerkende, endsige overholde den resolution fra FN`s Sikkerhedråd som erklærer de især israelske bosættelser og fortsat byggeri for ulovligt og i strid med International Lov. Nu får selv de borgerlige svært ved at finde undskyldninger for at ignorerer Israels brud på Foleretten og Sikkerhedsråds resolutioner. Netanyahu har med sin afvisning af Sikkerhedsrådet sparket israelske Elbit ud af både konkurrencen om nyt artilleri og nye tunge morterer til den danske hær.

 • leif siger:

  Nielsen du har fuldstændig ret.Det ville på allemåder være uanstændigt at give disse ordrer til Israel.Hvis man gør er det jo en anerkendelse af det besættelsesvanvid som Israelerne udfører uantastet.Hvad mener Hr. redaktøren i øvrigt med,at der stadig er for mange kaserner???Lad os stedet få en valid oversigt over de civilt ansatte i Forsvaret!!!

 • Tobias siger:

  FN kan render og hoppe. Det er alligevel ikke noget værd. Køb det bedste, og ikke det mest politisk korrekte!

 • Per LN siger:

  Køb det bedste til prisen. Det er jo vores soldaters liv, vi taler om.

 • Jørgen Nielsen siger:

  “Hærens ønskeseddel bør heller ikke være så lang. For med 309 nye pansrede mandskabsvogne, mange hundrede lastbiler, artilleripjecer og pansrede patruljekøretøjer burde hærfolkene være godt tilfredse. Men mon ikke de gode folk alligevel kommer op med noget de mangler. ”

  Mjaa….luftværnsskyts både mod droner og “rigtige” flyvemaskiner inkl. helikoptere, tungt og langtrækkende panserværnsskyts (Javelin?), flere soldater så man kan udkæmpe en regulær krig også i nærområderne over længere tid herunder opbygning af en reserve, evt. (flere) tunge morterer inkl. udgaver monteret på/i pmv tja…listen kunne være lang 🙂

 • GD siger:

  ang. tunge morterer. Er det trukne eller er vi muligvis ude i sådan noget som det her:

  http://www.baesystems.com/en/article/bae-systems-hagglunds-to-deliver-vehicle-mounted-mortar-system-to-swedish-army

  I fald det sidste er tilfældet vil mortererne have bedre evne til at overleve på en intensiv slagmark end det 155mm artilleri der ligger i kortene.

  Kan kun tilslutte mig at luftværn mod droner og panserværnsmissiler burde ligge højt på listen.

 • Christian siger:

  @GD

  Der står i udbudsmaterialet at den skal være monteret i bunden af Piranha V. Så man må håbe der ikke bliver for meget modild med airburst.

  Så det kommer til at se sådan ud: http://www.janes.com/article/61312/eurosatory-2016-switzerland-poised-to-acquire-cobra-120-mm-mortar

  Den semi-automatiske ladning gør det muligt at bruge længere rør, lige længere rækkevædde end hvis granaterne skulle dumpes ned manuelt.

 • Halken siger:

  De største indkøb, artilleri, lastbiler og patruljekøretøjer er ved at udvikle sig til en farce med kun en reel sælger.
  Det er man nød til at få stoppet og omskrevet de udbud. Der må være noget galt med dem, når de prækvalificerede trækker sig inden målstregen.

 • Halken siger:

  Israel skal ikke bruges som leverandør hvis det kan undgås. Der som sker i de besatte områder er ikke rigtigt og nu også ulovligt efter en FN resolution. Køb de koreanske i stedet for det brallerværk på hjul og del reservedele med nordmændene. Det burde ikke være svært.

 • GD siger:

  @ Christian

  Jeg havde helt glemt at de skulle monteres i bunden. Det kunne måske blive en helt fin løsning/balance mellem pris/kapacitet.

 • Svend-Erik Hansen siger:

  @ GD

  Din “helt fin løsning/balance mellem pris/kapacitet” indebærer, som Christian skriver, at modstanderen ikke benytter sig af ufine metoder som granater/missiler, der detonerer i luften over den åbne PMV eller kaster en håndgranat ned i PMW’en.

 • Simon Petersen siger:

  @Svend-Erik Hansen

  Det gør afsiddet infanteri og mange andre ting faktisk også 😉

 • Svend-Erik Hansen siger:

  @ Simon Petersen

  Jeg synes, du skulle se GDs link om BAE systemet til CV90 eller Patria NEMO systemet.

 • GD siger:

  @ SEH

  Ja, jeg tror idéen med en hætte og ikke et tårn som svenskerne har valgt har potentialet til at være en billig løsning for afgivelse af ild under panser.

  Min kommentar til bundmonteret løsning i hjulbaseret Piramha V. Relativt til den hjulbaserede 155mm løsning vi er på vej mod, har den bedre mobilitet, panser, rykke ud af stillingen hurtigere efter ildafgivelse… Ja det er ikke optimalt, men der er også muligheder for at reducere ulempen ved at se på procedurerne ved indsættelse. Russerne bruger airbust gavmildt, inklusive alt det vi ikke bruger fordi vi er flinke, termobarisk/klyngeammunition etc.

  Jeg kan ikke gennemskue hvad ideen er med de 40km rækkevidde til 155mm. Er det fordi det forventes indsat som korpsartilleri? (høhø!)

 • GD siger:

  “Russerne bruger airbust gavmildt, inklusive alt det vi ikke bruger fordi vi er flinke, termobarisk/klyngeammunition etc.”

  Fortsættelse: “så ja, det havde været bedre med en svenskerløsning.”

 • Jørgen Nielsen siger:

  Men vi er alle enige om, at det er fremskridt i fht. at have røret til at skrumle rundt i en trækvogn bag ved en MAN….? 🙂

 • Tumms siger:

  Og til dem tror DK kan undvære artilleri, og “bare” nasse/være afhængig af artilleristøtte fra allierede og nære samarbejdspartnere, eksempelvis briterne…Hvad så hvis de heller ikke råder over artilleri:

  http://www.janes.com/article/66535/update-uk-strike-brigades-to-wait-for-new-artillery

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *