USA’s kommende præsident, Donald Trump, er i sin Twitter-kommunikationsstrøm kommet med en kommentar om F-35 programmet.

Trump skrev mandag eftermiddag dansk tid:

“The F-35 program and cost is out of control. Billions of dollars can and will be saved on military (and other) purchases after January 20th.”

Det kan være svært at tolke ud fra et enkelt tweet præcis hvad det er Trump mener. Men det er ikke korrekt, at F-35 programmet og omkostningerne er ude af kontrol. Faktisk er der rimelig godt styr på tingene efterhånden. Flyet er ikke færdigudviklet, men det er erklæret delvist operationel af både US Air Force og US Marine Corps. Og stykprisen er nedadgående for hver batch af fly der forhandles på plads mellem F-35 partnerskabet og Lockheed Martin.

Flyet har stadig sine udfordringer. Ikke mindst på softwaresiden. Men ude af kontrol er en stærk overdrivelse.

Det kan dog være Trump hentyder til udviklingsomkostningerne. For de er stukket af. Men sket er sket. Det kan USA’s kommende præsident ikke lave om på. Flyet er nemlig godt inde i produktionsfasen.

Hvis/når Trump beslutter sig for at gøre noget ved F-35 programmet, så kan det dog være at han skruer ned for det tempo USA skal have sine fly leveret i. Det vil betyde, at der kommer til at indgå færre amerikanske fly i de batches af 1-3 års varighed, som løbende bliver forhandlet på plads mellem Joint Program Office og Lockheed Martin. Næste aftale om fly til levering i 2020-2022 forventes at blive indgået i slutningen af 2017. Aftalen vil formentlig indbefatte langt mere end 100 fly og omfatte 10 danske fly. Hvis USA skal have færre fly med her end oprindeligt planlagt, så kan det være at prisen ikke bliver så lav, som den ellers ville være blevet.

Men det er alt for tidligt at sige noget om på baggrund af et enkelt tweet på 140 tegn.

image

Website Pin Facebook Twitter Myspace Friendfeed Technorati del.icio.us Digg Google StumbleUpon Premium Responsive

7 Comments for this entry

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *