Verdens 20. mest magtfulde kvinde, Lockheed Martins topchef Marillyn A. Hewson, aflagde torsdag den danske forsvarsvirksomhed Weibel Scientific et visit. Marillyn Hewson mødte forsvarsminister Peter Christensen (V), erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V), samt Weibels medarbejdere og ledelse.

Weibel-direktør Peder Pedersen, Lockheed Martins topchef Marillyn A. Hewson og ministrene Troels Lund Poulsen og Peter Christensen foran Weibels hovedkontor i Allerød. I folkemunde kaldet "Fort Weibel".

Weibel-direktør Peder Pedersen, Lockheed Martins topchef Marillyn A. Hewson og ministrene Troels Lund Poulsen og Peter Christensen foran Weibels hovedkontor i Allerød. I folkemunde kaldet “Fort Weibel”.

Besøget fandt sted som følge af valget af F-35 som Danmarks nye kampfly og som et led i regeringens arbejde for at fremme danske virksomheders involvering i F-35 programmet og andre områder, hvor dansk industri har særlige kompetencer.

At Lockheed Martin-bossen og de to ministre besøger lige netop Weibel i Allerød nord for København og ikke nogle af de jyske forsvarsvirksomheder er ikke tilfældigt. En del af forklaringen kan selvfølgelig være logistik. Det er trods alt nemmere at komme hurtigt fra Hotel Marriott og ministerkontorene til Allerød, end det er at komme til Grenå eller Vildbjerg ved Herning.

En anden del af forklaringen kan meget vel være den tilgang Weibel har haft til issuet omkring at få Lockheed Martin til at levere på de ting, som de undervejs frem mod typevalget i juni lovede dansk forsvarsindustri, og virksomhedens måde at gå til de to ministre på. For mens kredsen af jysk-fynske ”usual suspects” har haft en skeptisk og til tider krævende attitude, hvor man nærmest forlangte politisk handling, så har Weibel haft en anderledes positiv tilgang til tingene.

Det blev meget tydeligt illustreret, da de to ministre i midten af september stod i spidsen for den delegation af danske forsvarsvirksomheder, der tog til Washington D.C. for at mødes med Lockheed Martin (LM) og tre af de største underleverandører til F-35. Undervejs havde ministrene et morgenmøde med den danske forsvarsindustri.

Emnet var hvad man fra politisk hold kunne gøre for at dansk forsvarsindustri fik foden så langt inden for som muligt hos Lockheed Martin og co. For efter at Danmark i juni i år endelig havde truffet typevalget omkring nyt kampfly og peget på F-35, så var det bare med at komme ud over stepperne og få indfriet noget af den industripakke, som LM havde stillet os i udsigt.

lm-industri-moedeFor bordenden sad de to ministre. På deres højre side (og lidt venstre side) sad ”the usual suspects” af lettere frustrerede jyske forsvarsvirksomheder, der i meget direkte vendinger luftede deres utilfredshed med både det ene og det andet. De krævede en markant indsats. Fuldt berettiget, men som Troels Lund Poulsen også pointerede, så må industrien også selv være med til at yde indsats. Det går begge veje.

På ministrenes venstre side sad Weibel’s evigt smilende direktør, Peder Pedersen, der havde taget ”ja-hatten” på og roste ministrene til skyerne for at have taget 2-3 dage ud af kalenderen alene for at hjælpe den lille danske forsvarsindustri.

Om den positive tilgang og lidt benarbejde har banet vejen ved vi ikke. Men det har nok ikke skadet. Og i det hele taget er det generelt nok den måde man skal gå i dialog med politikerne på.

Fra Weibel og Lockheed Martin er forklaringen på besøget, at de to i forvejen arbejder tæt sammen om at integrere Weibels unikke radarteknologi i Lockheed Martins ballistiske missilforsvarssystemer, som skal bruges til at beskytte både Danmark og de allierede i NATO.

På den måde fik man kombineret F-35 og ballistisk missilforsvar og Weibel fik mulighed for at vise ikke mindst forsvarsministeren hvad den lille outsider har at tilbyde på den front som alternativ til Lockheed Martin, Thales, BAE Systems og de andre store spilleres BMD-radarsystemer.
Weibel har 90 medarbejdere, mens Lockheed Martin har mere end 1.000 gange så mange. Nemlig 98.000 medarbejdere fordelt på 590 lokationer over hele verden. Hver 10. dollars det amerikanske forsvar bruger på materielindkøb går til Lockheed Martin.

63-årige Marillyn A. Hewson blev øverste chef for verdens største våbenproducent i 2013 efter 30 års ansættelse i firmaet. Hun er født i Kansas, har været gift med James i mere end 41 år og har to sønner. Siden Marillyn A. Hewson blev øverste chef er Lockheed Martins børsværdi mere end fordoblet.

image

Website Pin Facebook Twitter Myspace Friendfeed Technorati del.icio.us Digg Google StumbleUpon Premium Responsive

1 Comment for this entry

  • Jørgen Nielsen siger:

    “Weibel’s evigt smilende direktør, Peder Pedersen,… ”

    Ja, hvad har han at være ked af…??…. 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *