Debat

Specialstyrker til Irak

Koncentrat af BerlingskeTidendes Leder, 3/2-03 om specialstyrker til Irak
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.
Danmarks tilbud om at sende specialstyrker og en ubåd som bidrag til en eventuel krig for at afvæbne Saddam Hussein har vakt både Mogens Lykketofts og Niels Helveg Petersens bekymring.

De mener, at de to – relativt beskedne – danske tilbud vil fremstille Danmark som alt for hårdkogt og krigerisk i forhold til en række andre lande. Så de kræver det danske tilbud genvurderet, hvis Socialdemokratiet og de Radikale skal støtte dansk deltagelse. En deltagelse, som forresten er stærkt usikker, hvis ikke FN siger god for en væbnet aktion, og statsministeren holder op med at skrive læserbreve, kan man forstå.

De to oppositionspartiers krigeriske kritik af regeringens politik er svær at forstå, hvis man genkalder sig den politik, de selv som regeringspartier har ført.

Da verdenssamfundet forud for Kosovokrigen i 1999 diskuterede et væbnet indgreb over for Milosevics terror, behøvede den daværende udenrigsminister, Niels Helveg Petersen, ikke noget specifikt FN-mandat for at støtte krigen.(...)

Da beslutningen om angreb på serbisk militær i både Kosovo og selve Serbien var truffet, bidrog Danmark med Helveg Petersens velsignelse med noget af det mest hårdkogte, det danske forsvar kan byde på, nemlig F16 fly, der bombede mål i Kosovo.(...)

Men muligheden for, at Dansk Folkeparti kan få en rolle i udenrigspolitikken, er åbenbart mere rædselsfuld end tanken om folkemorderen Saddam Hussein på fri fod

BerlingskeTidende
På lederplads

Efter terrorangrebene på USA 11. september tøvede den danske SR-regering heller ikke med støtte til terrorkrigen, og der var ingen vaklen, da Danmark sendte både specialstyrker og jagerfly til den amerikansk-ledede krig i Afghanistan.(...)

Det virkeligt skræmmende i Helveg Petersens og Lykketofts aktuelle optræden er, at den kun kan forklares med indenrigspolitiske motiver. Ikke mindst Helveg Petersens radikale parti har i årevis argumenteret for, at dansk sikkerhedspolitik skal forankres i FN, i NATO og dermed knyttet til USA. Men muligheden for, at Dansk Folkeparti kan få en rolle i udenrigspolitikken, er åbenbart mere rædselsfuld end tanken om folkemorderen Saddam Hussein på fri fod.(...)

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00