V og R frem, S tilbage, KrF ude

Det vejede gennemsnit af januars politiske meningsmålinger, som Altinget.dk offentliggør i samarbejde med professor Søren Risbjerg Thomsen viser, at VKO-flertallet står så stærkt som nogensinde. Venstre er gået hele fire mandater frem siden december, mens Socialdemokraterne taber yderligere to. Radikale kryber stabilt opad, mens KrF igen ligger under spærregrænsen.

Imens er De radikales tilslutning stille og roligt gået frem til et gennemsnit på 6.8 procent, hvilket formentlig ikke har været en bedre tilslutning end en gang sidst i 1970’erne. De radikale er i løbet af 1990erne blevet mere venstreorienterede, hvad angår de sager som er på dagsordenen i dag.

Søren Risbjerg Thomsen
Professor, Altinget.dks valgekspert
Af Søren Risbjerg Thomsen
Professor, Altinget.dks valgekspert

Gennemsnit af meningsmålingerne for januar 2003 viser fortsat tilbagegang for Socialdemokraterne på 1.0 procent og fortsat fremgang for Venstre på 1.6 procent (se tabel 1).

Man skal nu helt tilbage til december 2000 for at finde et dårligere gennemsnit for S og tilbage til den euforiske periode lige efter sidste valg for at finde et bedre resultat for V.

R scorer fremgang på venstreorientering
Imens er De radikales tilslutning stille og roligt gået frem til et gennemsnit på 6.8 procent, hvilket formentlig ikke har været en bedre tilslutning end en gang sidst i 1970’erne. De radikale er i løbet af 1990erne blevet mere venstreorienterede, hvad angår de sager som er på dagsordenen i dag – det man kalder ny politik, og har dermed et klarere alternativ til regeringens politik, end det Socialdemokratiet kan præstere.

Altinget logoForsvar
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00