Efter modtagelse af tilbud fra de fire kandidater i konkurrencen om at levere nye artilleripjecer til forsvaret, har Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse (FMI) besluttet at gå videre til forhandling med tre af tilbudsgiverne. Det polske konsortium bestående af Huta Stalowa Wola, Rosomak og WB Electronics er således ikke gået videre til forhandlingsrunden. Frasorteringen af polakkerne sker på baggrund af FMI’s kommercielle og operative betragtninger.

Dermed er kandidaterne i artilleriudbuddet reduceret til israelske Elbit Systems med ATMOS MAN HX81, sydkoreanske Hanwha Techwin med K9 Thunder og franske Nexter Systems med CAESAR 8×8 Tatra.

Alle tre kandidater deltog også i det tidligere artilleriudbud. På en række punkter, herunder bl.a. systemer og optimering af systemer, adskiller kandidaternes tilbud sig dog væsentligt fra det tidligere udbud, skriver FMI i en pressemeddelelse.

Det er fortsat planen at indgå kontrakt med en af kandidaterne i første halvdel af 2017. Hvor det tidligere hed starten af 2017, så taler man nu om medio 2017 for indgåelse af kontrakt med vinderen. Ultimo 2016 modtages endeligt tilbud fra de short-listede kandidater. Primo 2017 laves verifikationstest af alle systemer fra kandidater, som har afgivet endeligt tilbud.

Anskaffelsen af nyt artilleri for op mod 1,5 mia. kroner sker gennem en udbudsproces, som blev igangsat i vinteren 2015. Der blev oprindeligt prækvalificeret fem kandidater, som blev inviteret til at afgive tilbud. To af de prækvalificerede kandidater er ikke længere med i udbudsprocessen. Det drejer sig om firmaet BAE Land & Armament (USA), som efter prækvalificeringen valgte ikke at afgive tilbud, samt om det polske konsortium bestående af Huta Stalowa Wola, WB Electronics og Rosomak, som altså ikke er blevet short-listet af Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse ud fra kommercielle og operative betragtninger.

Leverance af alle systemer gennemføres inden medio 2020, men vil formentlig være sket længe inden da. Selve leveranceforløbet vil være afhængigt af den valgte leverandørens tilbud og muligheder.

image

Website Pin Facebook Twitter Myspace Friendfeed Technorati del.icio.us Digg Google StumbleUpon Premium Responsive

18 Comments for this entry

 • Halken siger:

  Der er 47 operative enheder af Elbit og ingen af dem er allierede. Det er lidt svært at se hvordan at de kan opfylde kravene om et større styktal da 47 ikke er ret mange og at de bliver brugt af vores allierede.

  Azerbaijan – The Azerbaijani Army operates 5 systems.[4]
  Cameroon – The Cameroonian Army operates 18 systems.[5]
  Thailand – The Thai Army operates 18 systems.[6]
  Romania – The Romanian Army have 3 ATROM prototypes.[4][5]
  Uganda – The UPDF Land Forces operates 6 systems.[4][5]

 • Lars Duelund siger:

  Der er ingen af kandidaterne der pt bruges af i store styktal af nære allierede.

  K9 bruges i følge Wikipedia pt af Sydkorea og Indien og der vist ikke de nærmeste allierede. Og ja jeg ved at både Norge og Finland forhandler om køb af dem, men der ikke sikker at de køber den.

  Nexter vælger så at byde ind med en ny udgave af deres CAESAR baseret på en TATRA lastvogn. Ikke at der nødvendig vis er noget i vejen med TATRA biler, men der er ikke mange af den i DK og hos vores allierede.

  Jeg synes Atmos ligener en vinder. Baseret på en MAN som forsvaret kender og sandsynligvis med en godt pris. Ikke at jeg syenes det er den bedste, men jeg tror at det er den der vinder konkurrencen.

 • Per LN siger:

  Lidt trist med de lastvogne, der bruger som undervogne på kandidaterne. Ville måske være en ide, vis systemerne kunne monteres på en Piranha 5 undervogn. At denne løsning ikke kan flyves med en c130 er nok ikke det store problem. Dette kan K9 jo heller ikke.

 • Nielsen siger:

  Hellere en velafprøvet kanon på en lidt usædvanlig undervogn, end en kendt undervogn med en utestet kanon som ingen af vores nære samarbejdspartnere bruger. Ud over den franske hær viser briterne også interesse. Men man må da håbe at Nexter tilbyder en MAN undervogn i deres endelige tilbud. MAN undervognen virker jo helt klart som en af de mest populære, og ikke bare i Danmark.

 • Thomas Larsen siger:

  Apropos Piranha 5:

  https://www.youtube.com/watch?v=CtINoOkNqU0

  … ser ud til Spanien og UK overvejer køb. Dette ville være godt, da Danmark indtil videre er en eneste reelle anvender af systemet.

 • Halken siger:

  Atmos er israelsk. Det er ikke noget vi bør støtte fra det officielle Danmark, med den ulovlige okkupation af de besatte områder og ulovlige bosættelser. Faktisk bør alle produkter fra Israel boykottes, for så længe at vi lader som om at det er ok, så længe vil høgene i knesset og Nethanyahu ikke søge en varig fred med to stater.
  En israelsk kanon kan desuden skabe problemer hvis den skal indsættes i Mellemøsten, da det i arabernes øjne er en blåstempling af Israel – og kigger vi historisk på det, så er der en vis sandsynlighed for at det skal de. Der vinder vi ikke hearths and minds med israelsk udstyr.

  Listen af systemer bliver pludselig kort. Det vil være helt gak at købe noget med en Tatra undervogn, når vi har Man inde i forvejen. Er vi heldige, kan vi gå med finnerne og nordmændene – som vi burde have købt ind sammen med. Men de skal sikkert have en anden grøn nuance, så vi kan sikkert ikke bruge de samme kanoner som dem.

 • Oliver siger:

  Lad os dog købe en lastbil som er fantastisk til det vi gjorde i gård, i stedet for at købe en Selvkørende Panser Haubits som er optimal til fremtiden. Ligegyldig om den fremtid er inden for NATO´s grænser eller uden for.
  Derudover har jeg læst tidligere at Finnerne har valgt K9 og er ved at forhandle kontrakten. Derudover bruges den af Tyrkerne og undervognen af Polakkerne.
  Det burde være en no brainer.

 • Dan siger:

  @Halken: Der er nok ikke nogen som vi overdrysser med granater, som vil være særligt glade for os, uanset om vi plaffer dem i smadder med en israelsk, amerikansk eller koreansk kanon.

  Lad os dog få det der er bedst, og ikke hvad tilfældige arabiske røverstater synes. Hvis araberne ikke vil have os der fordi vi har en israelsk kanon, så lad os da endelig blive hjemme. No biggie 😉

 • Halken siger:

  Dan, det er den indstilling der betyder at vi har tabt krigen i Afghanistan. At have de bedste kanoner er ligegyldigt i en krig hvor at det handler om at vinde lokalbefolkningens velvilje – og det gør det i alle krige, for ellers ender de som i Vietnam eller Afghanistan.

 • leif siger:

  Elbit har leveret til de ovenfor nævnte lande,som vi nok i alt væsentligt må betegne som U-lande.Skal vi så i liga med dem,fordi skramlet er det billigste ??Mig bekendt har Israel til nu ikke leveret et fuldt våbensystem til et NATO-land.Hvis vi bliver de første der bliver underløbet er der næppe nogen grænser for jubelbrølene i Tel Aviv,!!!

 • Cphmoose siger:

  Jeg er forvirret. Så man må godt bombe folk hvis piloten ser gennem et hjelm sigte lavet af Elbit i USA og via en targeting pod lavet på licens i USA men som grundlæggende også stammer fra Israel. Listen er sikkert længere men det er vel primært kampfly Andreas skriver om,

  Cphmoose

 • Christian siger:

  Grundlæggende er det vel altid et åbent spørgsmål, hvor israelsk et israelsk produkt er. Med alle de teknologi overførsler fra USA, samarbejdsaftaler og kontrakter der er en del af den amerikanske bistand, så er det jo ikke til at holde rede i.

  Men derfor kan vi jo begrænse, hvor meget vi køber fra Israel. Og ihvertfald undgå at købe hele våbensystemer. Altså indtil at de overholder de internationale spilleregler, og har fået underskrevet den der atomare ikke-spredningsaftale. Derefter kan vi for min skyld udstyre hele forsvaret med israelske våben.

 • Tumms siger:

  @ Dan

  Helt enig.

  I denne sammenhæng må det efter min opfattelse udelukkende handle om hurtigt at skaffe DK det bedste artillerisystem (hvad man så end mener det er), og det ikke nødvendigvis det billigste eller mest politiske korrekte. Roder man for mange andre interesser, internationale aspekter og synspunkter ind i sagen, ender det blot med, at indkøbet ENDNU engang udsættes…og måske endda helt syltes. Et sådant forløb er set før, og ville være en katastrofe.

 • Oliver siger:

  Se forskellen på en lastbil og en Selvkørende Panser Haubits.

  https://www.youtube.com/watch?v=840zf_g9MaQ

 • Tumms siger:

  Der er flere betydelige forskelle på omtale artillerisystemer. Det være sig bl.a.:

  1) Hjul kontra bælter – den klassiske mobilitet i terræn- diskussion. Forsat relevant.

  2) Pansring/beskyttelse af mandskab – betjening af haubitser i lukket pansret chassis/tårn eller ubeskyttet udenfor. Bestemt også relevant.

  3) Ud og ind af stilling og første ildafgivelse – tid i forhold til contra- batteri ild fra fjende. Også vigtigt, især hvis man er oppe mod en modstander med en vis formåen. Altså en fjende der hurtigt kan lokalisere hvorfra man skyder og skyde tilbage. Operere man derimod fra faste lejre/ildbaser,imod ringere modstandere, har dette ikke den samme betydning. Men i min optik er man nødt til at købe et artillerisystem der i fremtiden kan klare sig i begge scenarier, hvorfor tidsaspektet er vigtigt.

  4) Manuel betjening/ladning kontra automatiseret “selvlader” system – IGEN vigtigt i forhold til tid, bl.a. i forhold til at kunne opretholde en høj og ensartet skudafgivelse, samt undgå mandskabet hurtigt bliver fysisk nedslidte.

 • Halken siger:

  Vi har tabt krigen i Afghanistan. Dvs vi vandt og så tabte vi. Alle de døde Jens og Jensine’er som kunne have haft et langt og lykkeligt liv og alle de skatteyderkroner vi endte med at hælde i et sort hul.

  Hvis du spørger hvorfor at slaget om hearts and minds er vigtigt – faktisk lige så vigtigt som slaget om den fysiske slagmark, så er det her svaret.

  Så er det måske bedre at købe udstyr som ikke i sin fysiske fremtoning har skrevet Israel over det hele, hvis det kan risikere at ende i en konflikt i Mellemøsten. Da politikerne godt kan lide at føre krig dernede, så er det helt klart en overvejelse man skal tage med. Og Syrien ligger fx meget tættere på Israel så der vil det betyde endnu mere. Man vinder ikke hearts and minds blandt muslimer når man parkerer sin israelsk producerede haubitzer uden for.

  http://features.foreignpolicy.com/first-helmand-then-afghanistan/

 • Halken siger:

  @Oliver

  Det er en stræk video. Den siger alt.

  Så forestiller man sig at være i et land i Mellemøsten hvor sikkerheden bag linjerne ikke er 100% og der ligger en sniper…

 • Halken siger:

  Stræk = stærk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *