Om autorisation til læger og tandlæger af anden etnisk oprindelse

Rasmus Nielsen
Dokumentation
Spørger: Tove Videbæk (KrF)
Fremsat 30/1-03, besvares senest 6/2-03

Spørgsmål: »Hvilke initiativer sættes i værk, hvis det viser sig at være umuligt for en læge, tandlæge eller lignende af anden etnisk oprindelse end dansk at fremskaffe de nødvendige dokumenter fra vedkommendes hjemland, så vedkommende kan opnå autorisation til at virke som læge, tandlæge eller lignende i Danmark, og vil ministeren tage initiativ til, at læger, tandlæger og lignende i sådanne situationer får mulighed for at dokumentere deres færdigheder ved eksamenslignende prøver, praktik eller lignende i Danmark?«

Begrundelse: Spørgsmålet udspringer af en sag, som blev omtalt i Radio Midt og Vest den 30. december 2002 om en afghansk tandlæge, der har problemer med at få en autorisation til at virke som tandlæge i Danmark.

På den baggrund har spørgeren tidligere i spørgsmål bedt ministeren om en kommentar. Til dette spørgsmål svarer ministeren i henhold til Sundhedsstyrelsens oplysninger, at den afghanske tandlæges anmodning om autorisation er udsat på ubestemt tid, indtil den nødvendige dokumentation fra det relevante fakultet i Tadtjikistan er styrelsen i hænde. Da denne dokumentation kan tage lang tid at fremskaffe - hvis overhovedet muligt - kan det tage uacceptabel lang tid, inden den omtalte tandlæge får mulighed for at virke inden for sit fag.

Spørgeren formoder, at en situation som den skitserede gælder mange andre. Derfor er problemet af stor principiel betydning. Det er helt uholdbart, at integrationen på arbejdsmarkedet strander på, at der mangler papirer, som det måske ikke er i ansøgerens magt at fremskaffe.


Altinget logoForsvar
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00