Om der bliver valg snart eller ej, ser ud til at ændre sig dag for dag. Generelt tror jeg ikke, at man skal undervurdere Lars Løkke – som man har gjort flere gange før. Men hvor den lander, må tiden vise.

Mens vi venter, så lad os lege lidt med tanken om at der bliver udskrevet valg og at Mette Frederiksen derefter sætter sig for bordenden og danner en mindretalsregering kun med sit eget parti. Det er i hvert fald det udfald, som synes mest sandsynligt. Medmindre vi ser helt nye alliancer i dansk politik. Det må vi tage til den tid.

Hvem vil rykke ind på hjørnekontoret på fjerde sal i Forsvarsministeriet og kunne nyde den gode udsigt mod Holmens Kirke, Børsen-bygningen, Finansministeriet og Christiansborg hvis det bliver Mette Frederiksen, der kommer ud på Amalienborg Slotsplads med sit ministerhold?

Nu er det jo ikke ligefrem fordi der er nogen i den nuværende S-folketingsgruppe, der brænder særligt meget for forsvarspolitik. Henrik Dam Kristensen passer trofast området som den loyale medarbejder han er. Og det gør han ganske udmærket. Men det er ikke ham vi ser i spidsen af debatten om forsvarspolitikken med udspil, udmeldinger og forslag.

Til de fleste paneldebatter er partiet også fraværende. Og selvom Henrik Dam også sidder i præsidiet, så er det bemærkelsesværdigt hvor lidt Folketingets største parti deltager i forsvarsdebatten. En gang imellem dukker Bjarne Laustsen. Men sidst vi oplevede det, så var det en tåkrummende oplevelse, som vi hurtigt forsøgte at fortrænge.

Den altoverskyggende vigtigste arbejdsopgave for en forsvarsminister frem til udgangen af 2017 bliver at få landet et nyt forsvarsforlig for 2018-2022. Ja, der er faktisk reelt ikke andet på to-do listen. De store materielindkøb fik den nuværende minister kørt igennem.

Henrik Dam Kristensen er et venligt gemyt og en dreven forhandler, der blandt andet i Transportministeriet har fået enderne til at mødes i store forlig. Han kan naturligvis sættes ind som minister for det 117. ressortområde i sin karriere og vil levere en driftsikker indsats. Men så heller ikke mere end det.

Men hvad er alternativet? Ja, reelt er der ikke rigtig noget. Bjarne Laustsen har ikke minister-potentiale og tidligere forsvarsminister Nicolai Wammen stiler uden tvivl højere i denne omgang. Den politiske ordfører, der nu er en del af inderkredsen, vil uden tvivl forvente at få et tungere økonomisk ministerium – eller måske ligefrem Udenrigsministeriet.

I forsvarsudvalget sidder dygtige folk som Jesper Petersen og Trine Bramsen. Jesper Petersen må vurderes at være en oplagt skatteminister i en S-mindretalsregering, hvis ikke Nick Hækkerup vil forsøge at få fingre i den post, som han havde forventet at få i 2011. Forsvarsminister ønsker hverken han eller forsvaret, at han bliver igen.

Trine Bramsen er partiets markante retsordfører, der muligvis kan være heldig at få Justitsministeriet. At sende Morten Bødskov tilbage hertil efter at han blevet fyret for år tilbage, vil nok være lige lovlig kontroversielt og tage fokus væk fra andre ting. Karen Hækkerup er helt ude af politik og Mette Frederiksen skal heller ikke selv tilbage til det ministerium, som hun med armen vredet om på ryggen blev tvunget til at overtage efter Hækkerup.

Medmindre man hiver en eller anden kanin op af hatten udefra eller udkommanderer en MF’er uden noget som helst kendskab til eller interesse for forsvarspolitik (Som det var tilfældet med Nick Hækkerup og tildels Wammen), så kan det være svært at se, at pilen skulle kunne pege på ret mange andre end Henrik Dam Kristensen.

Og så er der selvfølgelig de mere langt ude scenarier, hvis S går i regeringen med deres nye bedste ven, Dansk Folkeparti, eller laver en S-R eller S-R-K regering. Men det tager vi til den tid. Nu skal det hele lige bryde sammen først i blå blok. Om det gør det eller ej, vil vi overlade til de mange politiske kommentatorer på News og i Deadline at spå om.

Ja, så er der også muligheden for at Venstre danner regering igen – med sig selv eller andre. Peter Christensen ser ud til at være faldet godt til i Forsvarsministeriet, men mon ikke han ofte skæver over mod Finansministeriet og tænker på hvornår Claus Hjort Frederiksen beslutter at ville slippe tøjlerne. Om den nye forsvarsminister så kommer til at hedde Marcus Knuth, Jacob Jensen, Peter Juel Jensen eller noget helt fjerde, vil tiden vise. Men Carl Holst eller Søren Gade kommer han i hvert fald nok ikke til at hedde.

image

Website Pin Facebook Twitter Myspace Friendfeed Technorati del.icio.us Digg Google StumbleUpon Premium Responsive

5 Comments for this entry

 • Svend-Erik Hansen siger:

  “Trine Bramsen er partiets markante retsordfører, der muligvis kan være heldig at få Justitsministeriet.”

  Nej Tak.

 • CP siger:

  Marcus Knuth tror jeg ville gøre det godt.

  Mht en S regering, så er den nuværende minister jo ikke MF´er. Så jeg tænker at det sagtens kunne gentages, med mindre der kommer en koalitionsregering.

 • leif siger:

  Det kan jo ifølge tradition blive hvemsomhelst.Det er kun en mellemstation i vedkommendes karriereræs.Kendskab til,og interesse for,forsvarssagen spiller en ubetydelig rolle ved udnævnelsen.!!!!

 • Henrik Ø siger:

  Mit bedste bud er Søren Espersen

 • CP siger:

  Jarlov som forsvarsminister? Det er faktisk ikke nødvendigvis noget man skal grine af, det er traditionelt et vigtigt K område. Så kan det pludselig være der er lidt rokken ved båden på forsvarsområdet…

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *