Restauratør Brydesen død, 68 år

Christiansborg-miljøet har mistet en livgivende personlighed, som nu lever videre gennem stedets ånd hos - Brydesen.

Rasmus Nielsen

Det er de færreste beskåret at få en restaurant opkaldt efter sig. Endnu færre er det beskåret, at stedets navn overlever en selv. Men sådan er det gået - og vil det gå - for den navnkundige, tidligere restauratør Jens Brydesen, Hornbæk, der nu er død, 68 år.

I 1960 arvede Jens Brydesen så at sige forpagtningen af Folketingets Restaurant - "Snapstinget" - fra sin far, Alfred Brydesen. Dér hvor alle vælgerforeningerne nu kommer til den store kolde buffet, men hvor man sjældent ser en politiker.

Senere, da Folketinget besluttede at oprette et cafeteria med lettere og hurtigere frokost på slottets anden sal, ved indgangen til Statsministeriet, besluttede Brydesen II at flytte teltpælene op til det mere intime og overskuelige værtssted. Brydesen bestyrede stedet - i folkemunde kun "Brydesen" - gennem tolv år. Hér flyttede politikerne op og lod sig tilfredsstille af det klassiske danske smørrebrød - de første år gerne med en stærk bajer til, i de senere år skyllet ned med kærnemælk eller vand uden kulsyre.

Jens Brydesen lod sig pensionere i en alder af tres for at nyde sit optium ved havet i Hornbæk, hvor golfen også kunne udspilles. Indtil fornylig kom han dog stadig og vikariede for Kirsten, sin afløser. Han var tilbage i uforlignelig, veloplagt stil med personlige bemærkninger til hver enkelt gæst - ofte af politisk tilsnit.

Han var bestemt ikke Christiansborgs dårligst informerede. Politikerne betroede sig øjensynligt til ham i vished om, at informationen kun blev brugt humoristisk eller - når det gik højt - sarkastisk.

Brydesen bød velkommen, men det var bydende nødvendigt, at gæsten var ligeså kvik i replikken som sin vært. Junior Brydesen - ja, ung virkede han også i 90'erne - havde det lykkelige talent for en selvstændig, at han kunne betjene en gæst på otte sekunder, når det var onsdag middag og travlt. Eller bruge to minutters hyggesludder på at tælle bakken sammen for samme gæst, når det var en stille sensommermandag.

Derfor blev han et begreb blandt politikere - og journalister, der fik det runde hædersbord lige ved mesters snurrende, højtikkende kasse. Brydesen var jo gjort af de samme politiske gener, vokset op på Christiansborg, som han var.

Christiansborg-miljøet har mistet en livgivende personlighed, som nu lever videre gennem stedets ånd hos Brydesen, 2. sal.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00