LEDER: Fischlers forslag fornuftigt

Claus Iversen
NU VAR DET ellers lige kommet på plads. Med Tyskland og Frankrig i spidsen fastlagde de europæiske landes ledere den økonomiske ramme for landbruget et godt stykke ud i fremtiden. En afkobling af den direkte støtte, produktionsstøtten, var udskudt til 2007.

EU's landbrugskommissær Franz Fischler vil det dog anderledes. I sidste uge fremlagde han Kommissionens forslag til en reform af den fælles landbrugspolitik, og her er der planer om en afkobling af produktionsstøtten. I stedet skal EU's landmænd have udbetalt støttekroner, uanset hvad der dyrkes i det enkelte landbrug dog under forudsætning af, at forskellige regler om miljø og fødevaresikkerhed overholdes.

Fordelene ved modellen er til at få øje på. Den nuværende landbrugsstøtte har efterhånden produceret så mange eksempler på uheldige konsekvenser, at selv Frankrig har svært ved at forsvare den uden at få en sort streg i panden.

Spørgsmålet er dog, hvor langt Franz Fischler kommer med sit forslag. EU har i øjeblikket et formandskabsland, der hedder Grækenland, og det er ikke just nedskæringer i produktionsstøtten, der står allerhøjest på ønskelisten.

Altinget logoForsvar
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00