Så snart partierne bag forsvarsforliget 2013-2017 er tilbage fra sommerferie, så kan de sætte sig sammen og beslutte sig for hvilke anbefalinger i arktis-rapporten, som de ønsker at følge og hvilke initiativer der derfor skal sættes i søen. Rapporten kom i slutningen af juni efter en mere end 2,5 år lang proces.

Pengene er der nemlig. Da man indgik forsvarsforliget i november 2012 afsatte man nemlig 120 mio. kroner om året i 2015-2017. Og de penge er der stadig. Så det er bare med at komme udover stepperne og komme igang. Arktis-rapportens forslag til brug af pengene ser således ud:

Arktis budget

Mest bemærkelsesværdigt er forslaget om at få en tredje besætning til de tre danske fregatter, så de kan være i sving alle tre på samme tid. Umiddelbart kan det virke mærkeligt, at ekstra fregat-kapacitet kan gavne Arktis og øge den danske maritime tilstedeværelse i farvandene omkring Grønland, når nu fregatterne ikke er i stand til at sejle i isfyldte farvande.

Men det er fordi man så kan lade en fregat overtage inspektionsskibenes arbejde omkring Færøerne, og så sende inspektionsskibene længere nord på i større omfang end det er tilfældet i dag.

Det er små men vigtige første skridt, som arktis-rapporten anbefaler at man tager og bruger de opsparede midler på. I forbindelse med næste års forhandlinger om forsvarsforlig for 2018-2022, så kan man bevilge penge til næste runde af tiltag, som rapporten anbefaler. Det kunne være de lidt dyrere og mere omfattende ting som lufttankningskapacitet og et femte C-130 Hercules-fly.

image

Website Pin Facebook Twitter Myspace Friendfeed Technorati del.icio.us Digg Google StumbleUpon Premium Responsive

5 Comments for this entry

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *