Debat

Undersøg venstrefløjens rolle

Koncentrat af lederen "Hvorfor ikke?" 21/1-03 i Berlingske Tidende, om en eventuel undersøgelse af venstrefløjen under den kolde krig.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Hvorfor denne modstand mod at give uafhængige historikere adgang til arkiverne?

Berlingske Tidende
På lederplads
Det er uomtvisteligt, at Danmark i årtier var udsat for en reel militær trussel fra Sovjetunionen og Warszawapagten. Det er lige så uomtvisteligt, at de kommunistiske magthavere i øst havde loyale tilhængere her i landet.(...)

Så meget desto mere kan det undre, at de borgerlige partier, Venstre og Det Konservative Folkeparti, er så ihærdige modstandere af at få en uafhængig, historisk undersøgelse af begivenhederne under Den Kolde Krig.(...)

Hvorfor denne modstand mod at give uafhængige historikere adgang til arkiverne? De, der kan have noget at frygte fra en tilbundsgående undersøgelse med vægten lagt på de indre danske forhold, har næppe krav på den store hensyntagen. Selvom hensigten ikke er og ikke må være at etablere en gabestok, så er det unægtelig relevant at finde ud af, om der foregik en systematisk, udefra dirigeret påvirkning af f.eks. den danske sikkerhedspolitiske debat i alle koldkrigsårene.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00