Advarsel mod pølseforgiftning i "Hvidløg i chiliolie"

Claus Iversen
Dokumentation
"Hvidløg i chiliolie" af mærket Bon Appetit (mindst holdbar til 19-02-2004) har ført til et tilfælde af pølseforgiftning (botulisme). Derfor advarer Fødevaredirektoratet mod produktet, og har i dag bedt producenten fjerne det fra butikkerne.

Produktet er produceret af konservesfabrikken Zachow i Tyskland for Dansk Supermarked. Varen er solgt i Føtex, Bilka og Salling. Forbrugere, som har købt produktet, skal kassere det eller levere det tilbage til butikken.

En mand i Århus-området har været indlagt på Skejby Sygehus med symptomer på pølseforgiftning. Grundige undersøgelser af hans mad har vist, at forgiftningen stammer fra "Hvidløg i chiliolie".

Pølseforgiftning er en alvorlig madforgiftning. Den viser sig normalt 12-36 timer efter, man har spist forgiftet mad. Symptomerne begynder typisk med synsforstyrrelser, tørhed i munden, synkebesvær, talebesvær, evt. kvalme og opkastninger. Senere opstår slaphed i musklerne, men man har sjældent feber. I værste fald dør patienten som følge af lammelser, der også rammer åndedrætsfunktionen.

Forgiftningen skyldes et giftstof, Botulinum toksin, der under uheldige omstændigheder kan dannes i madvarer. Giften er meget farlig og kan være dødelig selv i meget små mængder. Derfor er det farligt at smage på mad, der indeholder giftstoffet. Botulisme-bakterien udvikler luft, når den vokser. Derfor vil en dåse med bakterien ofte bule ud i bund og låg. Et glas kan bule i låget og blive utæt. Derfor må man aldrig smage på indholdet af en dåse, der buler ud eller et glas med utæt låg. Fødevareregion Århus har i dag kontaktet Dansk Supermarked, og bedt dem om at trække produktet tilbage fra markedet.

Vicedirektør i Fødevaredirektoratet Henrik G. Jensen, tlf. 21 80 44 96.


Altinget logoForsvar
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00