Torsdag i sidste uge var blækket dårligt nok tørt på aftalen om indkøbet af 27 nye kampfly, da Forsvaret dagen efter underskrev en aftale om at få sin egen satellit. Fredag indgik Forsvarets Materiel- og Indkøbsstyrelse nemlig en kontrakt med Danmarks Tekniske Universitet om udvikling og opsendelse af en nano-satellit som led i et arktisk overvågningsforsøg.

Satellitten udvikles i samarbejde med den danske virksomhed GOMSPACE, og ventes klar til opsendelse sidst i 2017. Dermed får forsvaret for første gang sin helt egen satellit, der kan bidrage til overvågningen af Forsvarsministeriets ansvarsområde i Arktis.

Satellitten, der måler blot 30 cm x 20 cm x 10 cm, vil rumme radiomodtagere, der kan opfange positionssignaler fra skibe og fly.

Overvågningsforsøget sker som led i analysen af Forsvarsministeriets fremtidige opgaveløsning i Arktis, hvor satellitten – med navnet “Ulloriaq”, der er det grønlandske ord for “stjerne” – de kommende år vil bidrage til en styrket overvågning af Kongerigets arktiske egne.

Når den er der oppe, så kan det også være den er i stand til at finde netop analysen om den fremtidige opgaveløsning i Arktis. Den lader nemlig vente på sig…

Som omtalt her indgik de tilbageværende partier i forsvarsforligskredsen i går en aftale om, at der skal anskaffes fire nye miljøskibe til Forsvaret. Så alt i alt en god uge for forsvaret på materielfronten.

image

Website Pin Facebook Twitter Myspace Friendfeed Technorati del.icio.us Digg Google StumbleUpon Premium Responsive

4 Comments for this entry

 • Christian siger:

  Så må man håbe at russerne også er villige til at sende positionssignaler.

 • Emil siger:

  Ja, og man har taget højde for yo-yo effekten, der er i det område, i forbindelse med brug af satellitter.

 • Christian siger:

  @ Emil

  yoyo-effekten?

 • pron siger:

  Er det ikke noe samarbeide mellom Danmark og Norge på dette området? Norge sendte opp AISSAT-1 i 2010, og AISSAT-2 i 2015. Det er selvsagt også bygget nedlastingssenter for disse.

  I denne forbindelse så kan vi nevne at Norge etter hva vi vet var den tredje nasjon i verden som skjøt en rakett ut i rommet(>100 km høyde) den 18. august 1962. Danmark og USA er nevnt som bidragsytere i denne oppskytningen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *