Sander: Vælg den billigste software

I slagsmålet mellem ophavsretbeskyttet software og de såkaldt åbne standarder (open source) skærer videnskabsminister Helge Sander nu igennem. Begge typer software kan anvendes, omend han opfordrer til, at open source finder øget anvendelse i det offentlige. Det vil give sammenhæng i IT-systemerne, skriver Sander til Folketingets Videnskabsudvalg.

Det er min holdning, at software altid skal indkøbes ud fra de lokale forvaltningsmæssige behov og efter devisen bedst og billigst, uanset om det er leverandør-ejet eller open source.

Helge Sander
Videnskabsminister (V)
Videnskabsminister Helge Sander (V) er helt åben overfor såvel ophavsretsbeskyttet software som Microsoft som gratis Open source.

Det oplyser han i et svar til Folketingets udvalg for Videnskab og Teknologi. Udvalget bad ministeren kommentere en henvendelse fra IT-Brancheforeningen, der mener, at valg af software ikke skal bygge på politiske sympatier eller antipatier, men på økonomiske betragtninger, der inddrager de totale driftsomkostninger.

"Det er min holdning", skriver Sander til udvalget, "at software altid skal indkøbes ud fra de lokale forvaltningsmæssige behov og efter devisen bedst og billigst, uanset om det er leverandør-ejet eller open source. Skal en sådan valgfrihed mht. leverandør- og softwarevalg fungere, er der en række forudsætninger, der skal være opfyldt. Bl.a. en øget brug af åbne standarder, som bidrager til at sikre sammenhæng i de offentlige it-systemer.

Herudover kan der, når nye teknologier er på vej mod et modenhedsstadie, være behov for særlige tiltag til at sikre central indsamling af erfaringer om brugen af disse teknologier og at denne viden formidles ud til forvaltningen. Det betyder fx på softwareområdet at pilotforsøg, hvor værdi og omkostninger forbundet med brugen af forskellige it-systemer sammenlignes, kan komme på tale. Dette for at sikre, at det er det fulde omkostningsbillede, der vurderes i forbindelse med valg af software.

Altinget logoForsvar
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00