Bare rolig, kære læsere. Jeres yndlingskampflynyhedssite er her også fremover. For selvom typevalget blev truffet i dag, så er kampflyindkøbet langt fra slut. Kontraktforhandlinger, bevilling af pengene, produktion af flyene og indfasning venter forude. Desuden er der også andre spændende materielprojekter i horisonten samt næste års forhandlinger om et nyt forsvarsforlig. Ja, den længe, længe, længe ventede arktis-rapport kommer vel også en dag…

Så den gamle redaktør og hans team af dygtige og dedikerede medarbejdere vil naturligvis fortsat være her for jer, kære læsere og med-skatteydere.

Typevalget blev truffet i dag og det var den begivenhed, som vi siden december 2007 har haft blikket rettet mod. Det var her det ville blive afgjort. Så i perioden op til påtog vi os at være alle skatteyderes vagthund og dragede ud i verden for at se nærmere på hvad det var vi overvejede at købe. Over 1200 artikler i alt og mere end 900 om kampfly er det blevet til gennem årene, hvor antallet af besøgende bare er steget og steget – kulminerende med næsten 200.000 sidevisninger i maj måned.

Vi gjorde det fordi ingen andre medier beskæftigede sig synderligt meget med indkøbet. Fra Boeing lancerede sin landsdækkende reklamekampagne den 7. april frem til omkring en uge efter at regeringen den 12. maj havde fremlagt sin indstilling var mediedækningen enorm. Men så klingede den af, da hverken den licensfinansierede mediemastodont DR eller de statsstøttede store dagblade havde ressourcerne til at grave sig tilstrækkeligt dybt ned i sagen. Det var ellers først efter fremlæggelsen af beslutningsgrundlaget den 12. maj, at det blev interessant og her at mediernes såkaldte gravegrupper kunne have gravet løs i beslutningsgrundlaget. Da JP i sidste uge endelig forsøgte at kradse lidt i overfladen, så var det for sent.

Mediedækningen vil sandsynligvis være lige så lille i de kommende år under de meget vigtige kontraktforhandlinger, som den på lange stræk har været i de forgangne otte år. Men fortvivl ikke. Nytkampfly.dk vil være her. For flyene kommer først om tidligst fem år og der går 10-11 år før det sidste fly er ankommet. Og så er det jo som bekendt et ikke-færdigudviklet fly, som vi har købt. Så den fortsatte udvikling af F-35 skal vi også følge, ligesom vi skal holde snor i at Lockheed Martin og de store underleverandører placerer nogle ordrer hos dansk forsvarsindustri.

Vi skal også være her til at kunne skrive om Rigsrevisionens rapporter(!) og skrive den bog om processen frem til i dag, som mange har opfordret os til at skrive. Sådan gik det til da Danmark fik nye kampfly… Vi skal også fortsætte med at rejse ud i landet for at tegne og fortælle om kampflyindkøbet, kandidaterne og vinderflyet.

Og så skal vi igang med at se på det ballistiske missilforsvar, som indeholder det samme storpolitiske element, som kampflyene. Vi skal have kørt artilleri- og lastbiludbuddene i hus sammen med udbuddet på pansrede patruljekøretøjer. Vi skal sikre os at Seahawk’en leverer varen. Vi skal følge leveringen af PMV’erne. Vi skal følge forsvarsforligsforhandlingerne og se om ikke der kan findes lidt ekstra penge til nogle helikoptere til ubådsjagt, en femte Hercules eller andet isenkram. Vi skal selvfølgelig også følge udfasningen af F-16 flyene samt holde et vågent øje med udviklingen i Arktis og sørge for at Danmark ikke bliver sejlet agter ud og at vi kan håndhæve vores territorium – også den dag vi måske bliver indehavere af Nordpolen. (At følge EH-101’eren og finde en timepris har redaktøren opgivet for flere år siden, red.)

Ja, der er nok at se til i nytkampfly.dk’s liv efter typevalget. Om sitet fortsat skal hedde nytkampfly.dk har vi ikke besluttet os for endnu.

image

Website Pin Facebook Twitter Myspace Friendfeed Technorati del.icio.us Digg Google StumbleUpon Premium Responsive

20 Comments for this entry

 • Simon Petersen siger:

  @Andreas

  Super fedt! Ikke bare at følge F35 fremover, men også alle de andre projekter 🙂

 • Svend-Erik Hansen siger:

  @ Andreas

  Sådan! Super fedt 🙂

  Men, husk også at få svaret til Airbus’ Clarification-Request_240516 med, ikk’? 😉

 • GD siger:

  Det ville overraske mig, da der vil være masser af kommercielt og teknisk fortroligt materiale i svarene.

  Jeg kunne for eksempel godt tænke mig at se svaret til hvordan Forsvaret vurderer impact af IRST og L-bånd radar på JSF.

  Det kunne Putin også godt.

 • Svend-Erik Hansen siger:

  Putin har fulgt med på APA, så han er helt up-to-date 😀

  http://www.ausairpower.net/XIMG/JSF-RCS-Qualitative-A-XLVHF.png

  Spøg til side, så har Lockheed Martin selv meldt ud, at F-35 ikke er optimeret mod de lavfrekvente radarer.

  “Even the threats that can see the F-35 from a distance can’t do anything about it,” Al Norman, the Lightning II F-35 Program Chief Test Pilot said.

  Since these radars and weapons cannot target and lock missiles on the F-35, given the fact that these assets rely primarily on sensors operating in the X-Band, which is the focus of the F-35 RCS reduction.

  http://defense-update.com/20150614_f35_beyond_stealth.html

 • Sune siger:

  Tak for din utrættelige indsats, Andreas.

  Det er muligt at du fremover mister lidt reklameindtægter, men rationalet for at fortsætte dette site og journalistiske arbejde, er kun blevet større efter i går. Det virker som om,mat skandalerne står i kø for at blive belyst, og her er dit arbejde centralt.

 • Cphmoose siger:

  Tak for indsatsen.
  Jeg er ret sikker på at der ikke er penge til de andre projekter du gerne vil følge.
  ABM kapaciteten og Arkitisk må være sten dødt med den valgte finansieringsmodel.

  Cphmoose

 • Andreas siger:

  Tak alle sammen.

  GD og moose bedes give sig til kende i en direkte mail til redaktøren, tak.

 • Ole siger:

  Nu forarbejdet af projekt “nyt kampfly” er afsluttet, giver det også mulighed for at snakke med dem som var med i styregruppen.
  Var den politisk diktere var hvilket resultat som den skulle komme med ?
  Jeg syntes, at der er rigtig mange åbne spørgsmål til projektforløbet.
  Andreas. Du skal selvfølge kunne leve af det, ellers må det gå tilbage som en hobby, som det startede med.

 • Simon Petersen siger:

  @Cphmoose

  Hvis du læser den senest udgivne materielanskaffelsesplan, så er missilforsvarsprojekt med. Som ministeren siger: De ting der er på planen gennemføres, men øvrige skal financieres ved ekstra midler til forsvaret. Så BMD er ikke dødt.

 • Cphmoose siger:

  @Andreas
  Har jeg tabt en flakse portvin?
  Cphmoose

 • Lars-Henrik Arvedsen siger:

  Og så kan spekulere på om ikke Pape og Co sprang fra forhandlingerne for tidligt – Et slag er tabt, men i 2017 skal rammerne for den næste forligsperiode fastlægges – og her kan pengene som vi har savnet muligvis findes:

  http://www.politiko.dk/analyser/pc-har-faaet-luft-under-vingerne-men-opgaverne-er-langt-fra-loest

 • Lars-Henrik Arvedsen siger:

  I øvrigt til Andreas

  Bravo Zulu !

 • Kurt Aggesen siger:

  Når ordene mister deres betydning! Såvidt jeg kan se indeholder den information som nytkampfly har lagt for dagen, dokumentation på at den øverste ledelse i det danske forsvar er korrupt, samt at bl.a. forsvarsministeren risikerer rigsretssag. Jeg er for mørbanket til at iværksætte den slags hos domstolene, men er der ikke nogen der kan det?
  Ord som korruption bør ikke blive et ligegyldigt hverdagsudtryk. Min kapacitet har nok at gøre med forvirringen fra supermarkedet, hvor der sælges “nye danske kartofler” i pæne plastposer, men uden dato/holdbarhed eller oprindelse, de kan være bestrålede og 2 år gamle.

 • Jørgen L Andersen siger:

  Yes. Fedt nok, Du lige kunne stjæle min bemærkning med. F35 det flyvende ic4 tog.
  Så fuck dig.

 • GD siger:

  Jeg har sikkert stillet en flaske portvin på højkant, men kan sgu ette lige huske hvor….

  (hvis det er det, det handler om)

 • per christiansen siger:

  Hvor meget har Danmark og Flyvevåbnet været involveret i F35 forud? og hvor mange kroner har det kostet?

 • Jesper Poulsen siger:

  For min del afmelder jeg nu dette nyhedsbrev – sagen er afgjort og min umiddelbare forventning var at denne side ville beskæftige sig med andre indkøb til forsvaret. Men det er åbenbart ikke tilfældet – i stedet fortsættes med mere og mere søgte og tyndbenede konspirationsteorier ang. beslutningen om F-35. Jeg må sige at jeg har mistet det meste af respekten for dig redaktøren – det ligner mere og mere en personlig besættelse, det der foregår her på siden og ikke en nøgtern, uvildig behandling af sagen.

 • Lars-Henrik Arvedsen siger:

  @ Andreas

  Og nu kommer der så et nyt milliardindkøb som du kan følge 🙂

  http://maritimedanmark.dk/?Id=30596

 • Ole siger:

  Så Mette miljø skal udskiftes…
  Vi må håbe at pengene rækker 😉

 • Svend-Erik Hansen siger:

  “I materielkapacitetsplanen 2016-2030 er der afsat midler til anskaffelsen af de nye skibe … Det forventes, at skibene kan indsættes i beredskabet løbende, og senest inden udgangen af 2020”

  Hvordan det?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *