Debat

Lykketoft en katastrofe

Koncentrat af lederen "Flosset start" i Berlingske 22/12-02 om formandsskiftet hos Socialdemokraterne.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.
Det vil være løsagtig omgang med sandheden at påstå, at Socialdemokratiets nye leder, Mogens Lykketoft, er kommet godt fra start.

For et parti, der hårdnakket har afvist enhver snak om fløje, blev denne den første uge efter lederskiftet en ubehagelig udstilling af en fløjkrig, der ikke kun handler om personer, men i meget høj grad skyldes dyb uenighed om alt fra udlændingepolitik over udenrigspolitik til velfærdspolitik. (...)

De borgerlige regeringspartier og Dansk Folkeparti kan naturligvis glæde sig over udsigten til, at det ledende oppositionsparti fortsat er kløvet fra isse til hæl. Men de mere tænksomme borgerlige véd, at et handlingslammet Socialdemokrati uden evne til at deltage i og tage medansvar for politiske beslutninger af nogen større rækkevidde er som et skib uden styring. Det er til fare for sig selv, men også en risiko for regeringen.

Uden et politisk dueligt stort oppositionsparti er regeringen i hænderne på Dansk Folkeparti. Uden et dueligt oppositionsparti må vigtig lovgivning bygge på et snævert flertal. Det giver hverken accept eller troværdighed. Den kommende skattereform vil have bedst af at have et bredt flertal bag sig. Det samme gælder udenrigs- og sikkerheds-politikken.

Efter en periode i regering har alle partier tradition for indre problemer. Venstre måtte igennem en magtkamp i slutningen af 1970erne efter to regeringsperioder, og de Konservative måtte igennem blodige opgør og tre partiformænd, før tømmermændene efter Schlüters periode var overstået. Men Socialdemokratiets krise er ondartet. Lykketofts første flossede forsøg på en samling er en katastrofe for partiet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00