Der skal ombygges og nybygges på Flyvestation Skrydstrup for cirka 400 mio. kroner for at flyvestationen kan huse F-35 kampflyene, hvis det er dem politikerne vælger som Danmarks nye kampfly. Det er de foreløbige estimater, som kampflykontoret har lavet som en del af evalueringen af kampflykandidaterne.

“Som en del af evalueringen af kampflykandidaterne er der estimeret et behov for tilpasninger svarende til ca. 400 mio.kr. ved et valg af F-35. Det endelige behov for tilpasninger vil skulle fastlægges efter en beslutning om typevalg og dimensionering. Det bemærkes i den forbindelse, at Flyvestation Skrydstrup i dag er indrettet specifikt til kampfly, og at der løbende er foretaget investeringer i bygningsmassen,” skriver Forsvarsministeriet i en mail til nytkampfly.dk.

Ministeriet oplyser desuden, at Flyvestation Skrydstrup vil skulle ombygges for at kunne huse de nye kampfly uanset, hvilken type der vælges.

I den etablissementsanalyse, som forsvarschefen lavede i 2012, fremgik det, at et valg af F-35 ville medføre væsentlige investeringsbehov i Skrydstrup.

”Der er gennemført et site-survey i Skrydstrup, hvor muligheden for indplacering af et nyt kampfly af typen Joint Strike Fighter er undersøgt. Det vurderes på denne baggrund at dette typevalg vil medføre væsentlige investeringsbehov i Skrydstrup til etablering af værkstedsfaciliteter, CTS-godkendte briefing faciliteter og simulatorer,” står der i etablissementsanalysen.

På den baggrund luftede forsvarschefen i analysen muligheden for at gennemføre investeringerne på en anden flyvestation og benytte lejligheden til at lukke Flyvestation Skrydstrup.

“Såfremt implementeringen af et nyt kampfly er forbundet med væsentlige investeringer, bør det overvejes at gennemføre disse investeringer på en af de øvrige flyvestationer, således at Flyvestation Skrydstrup i givet fald kan afhændes.”

Et forslag, som blev skrevet en i den politiske aftale om kasernelukninger, som partierne bag forsvarsforliget indgik i marts 2013. Her står der:

“De tre flyvestationer i henholdsvis Skrydstrup, Karup og Aalborg fastholdes. På længere sigt er der et driftsmæssigt perspektiv i at samle flyvevåbnets aktiviteter på to eller en flyvestation og i forbindelse med anskaffelsen af nye kampfly bør det fremtidige antal flyvestationer overvejes.”

Nu har vi så et estimat for hvad det vil koste at gøre Skrydstrup i stand til at huse F-35. Det beløb er dog ikke så højt, at forsvarsminister Peter Christensen vil benytte lejligheden til at overveje at lukke Skrydstrup. Det er regeringens målsætning, at de nye kampfly skal bo på Skrydstrup, erklærede ministeren overfor nytkampfly.dk efter pressemødet i Statsministeriet torsdag i sidste uge om regeringens anbefaling til valg af nye kampfly.

Om det så bringer en lukning af Flyvestation Aalborg i spil ved de kommende forsvarsforligsforhandlinger vil tiden vise.

image

Website Pin Facebook Twitter Myspace Friendfeed Technorati del.icio.us Digg Google StumbleUpon Premium Responsive

15 Comments for this entry

 • Halken siger:

  Nu har de lige placeret helikoptermek i Karup, hvor der i forvejen er noget NATO. Luk flyvestationen i Skrydstrup og flyt det hele til Karup. Overvej på sigt at flytte aktiviteterne i Aalborg til Karup også (jord til parcelhuse er mere værd i Aalborg en i Karup når skidtet skal sælges).

 • Thomas Larsen siger:

  Der er blevet talt om 7 mia (norske?) kroner for om/udbygning af en af deres flyvestationer her på sited. Er der nogle, der har specifikke oplysninger om, hvad denne ombygning dækker over til sammenligning med den danske?

 • Kurt Aggesen siger:

  Ifølge tidligere artikler larmer JSF35 dobbelt så meget som F16, det er vel årsagen til at Skrydstrup dømmes ude, pga. JSF35 gør de nærliggende byer uegnede for mennesker at bo i. Energimæssigt neutraliserer larm hastighed, eller med andre ord, aerodynamikken på JSF35 er ufattelig dårlig.

 • Bandbulle siger:

  F35 skal nok blive drabelig når det er modnet om 8-10 år. Men det er for dyrt til Danmark, når folk fra de andre værn frygter denne ‘gøgeunge’ så er det ikke uden grund. Med Gripen NG kunne vi have haft base på Bornholm, en i Jylland og en fw på Grønland – altså noget som matcher den fremtid, vi snart render ind i.

 • E. Petersen siger:

  Norge samler alle tidligere F-16 baser og placerer stort set alle F-35 på en base fremover

  Norge skal foretage en langt større serviceandel på F-35 end Danmark

  Derfor kræver det en kæmpeudbygning af basen når 3 baser samles til en samt en fremskudt base til nogle få fly nordpå.

  http://www.tu.no/artikler/om-to-ar-kommer-de-nye-f-35-flyene-til-norge-her-skal-de-bo/276431

 • Esben siger:

  Det vil for den nuværende regering være problematisk den ene dag at flytte statslige arbejdspladser til provinsen, for så den næste dag at flytte et større antal fra et tyndt befolket område til et andet.

 • Alex Sørensen siger:

  Bevar vores tre flyvestationer,øg antallet af kampfly til 90 stk, så danske indsatser ikke bare er symbolpolitik og et plaster på samvittigheden.
  Forøg voret forsvarsbudget fra nuværende 1,1% til 2,8% af BNP, så får vi råd til et suverænt militær.
  Og vi kan med stolthed kalde os nordens vikinger igen.

 • Bandbulle siger:

  @Alex – det bliver der aldrig råd til med F35.

 • Alex Sørensen siger:

  Hvis nu regeringen overholdt NATO’s mindste krav på 2,8% af BNP til forsvaret i de sidste 4-5 år, så havde det lykkedes.

 • Bandbulle siger:

  jeg troede det var 2%? – Og det ville være uforsvarligt at favorisere luftvåbnet over flåden og hæren i så voldsom en grad. 90 F35A vil være ekstremt dyrt, 90 Gripen NG ville være mere overkommeligt, og give plads til at etablere baser, hvor det gav mere mening.

  Nu hvor vi er i drømmeland så kunne svenskerne, finnerne og danskerne have Gripen NG, og køre et temmeligt alternativt hi-lo mix med nordmændendes F35A – fællesnordisk forsvar i udkanten af NATO (NoActionTalkOnly).

 • CP siger:

  90 kampfly af nogen art ville være ekstremt dyrt, og helt over målet.

  Jeg så gerne 35, uanset type. Det kunne vi muligvis betale os fra med Gripen, alt efter hvad den nye model koster. De andre koster for meget.

 • Bandbulle siger:

  Det nærmeste jeg er kommet en stykpris + levetid for den nye Gripen er 479 eller 459 millioner dkr. Men det indebar nogle ekstra ting jeg ikke kunne tyde (mit portugisiske er ikke vildt godt).

  Men 35 er for lidt efter min mening (hvis jeg forstår de nuværende tal ret, så har vi 30 operationelle fly og 13-14 stel i reserve). Hvis vi skal have en troværdig parathed i arktis og i østersøen og kernelandet, så skal der mere til (selv med bedre samarbejde med de andre nordiske lande).

 • Tom R. siger:

  Ca 400 mio kr. Det var så ikke så galt, væsentligt mindre end jeg troede.

 • Johnk581 siger:

  How significantly of an special post, keep on posting much better half cakdckdedfba

 • E. Petersen siger:

  Prisen er så steget til 600 millioner indenfor et år. Der er en 50% forøgelse på mindre end 12 måneder !!!.

  Og argumentet er meget tyndt i mine øjne.

  Den første beregning må bare kaldes en “ommer”

  http://www.dr.dk/nyheder/regionale/syd/f-35-planer-bliver-200-millioner-kroner-dyrere-end-forventet

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *