Debat

Åbenhed om skjoldet

Koncentrat af lederen "Åbenhed om skjoldet" 18/12-02 i Jyllands-Posten, om den amerikanske regerings anmodnng om at måtte benytte Thulebasen som led i landets bestræbelser på at opbygge et missilskjold.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.
(...)Missilsagen er en varm politisk kartoffel både internt i Grønland og for samarbejdet i rigsfællesskabet, som begge parter kan brænde fingrene alvorligt på. Derfor er det af afgørende betydning, at der eksisterer en god tone mellem Grønland og Danmark allerede i den indledende fase, og at den kan fastholdes i den forestående forhandlingsfase.

Danmark har stor interesse i at støtte sin allierede USA i etableringen af det såkaldte missilskjold.

Efter terrorangrebet på World Trade Center den 11. september 2001 står så meget fast, at ondskab ikke kender grænser, og derfor må bekæmpelsen af terror foregå overalt, når det viser sig nødvendigt. Det gælder også de fremgangsmåder, som USA vil bruge i sit missilforsvar. Det må være en selvfølge, at Danmark og Grønland er parat til at deltage i det internationale skjold, som skal beskytte den vestlige verden.(...)

Den såkaldte kolonitid er forbi, Grønland har for længe siden fået moderne demokrati og hjemmestyre og stiler nu mod selvstyre. Dermed må det også være slut med mummespillet om Thule, og den danske regering må kræve forsvarsaftalerne genforhandlet med USA på betingelser, som Danmark og Grønland er enige om.

Selv om det ikke skulle komme vores store vestlige allierede tilpas, er det det eneste rigtige grundlag i et moderne demokrati. Sagen kan ikke mere klares ved supplementer til den bestående forældede aftale, som regeringen hidtil har fremført.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00