EU: Det ligner en happy end

Koncentrat af analysen "Det ligner en happy end" 11/12-02 af Jesper Larsen og Ole Bang Nielsen i Berlingske Tidende om slutspillet op til topmødet i København, hvor ti nye lande forventes at blive optaget i EU.

Den polske regering kræver stædigt flere penge og kvoter, mens den tyske regering i forvejen er træt af at finansiere Den Europæiske Union.

Jesper Larsen og Ole Bang Nielsen
I Berlingske Tidende
Skulle EUs udvidelsesforhandlinger sammenlignes med en spillefilm, kunne det være den nye James Bond "Die another day". Ikke kun fordi Anders Fogh Rasmussen med sit udseende har visse lighedspunkter med hovedpersonen Pierce Brosnan. Men også fordi slutningen – trods spænding, drama og krisesituationer undervejs – synes nogenlunde sikker: Det bliver en happy end.

(...)På de kommende dages topmøde i København vil den danske statsminister som EU-formand således stå over for flere tekniske problemer og med flere ansøgerlande, end planlagt. Dertil skal lægges det storpolitiske spørgsmål om Tyrkiets fremtid.(...) Sådan ser det også ud forud for fredagens afgørelse i København, hvor fronterne først og fremmest står mellem ansøgerlandet Polen på den ene side og EUs tungeste medlem Tyskland på den anden. Den polske regering kræver stædigt flere penge og kvoter, mens den tyske regering i forvejen er træt af at finansiere Den Europæiske Union.

Selv om en stribe ansøgerlande – Cypern, Slovakiet, Tjekkiet, Estland, Letland, Litauen, Slovenien og Ungarn – i denne uge mere eller mindre accepterede det danske EU-formandskabs pakke og dermed betingelserne for optagelse, kan de færreste forestille sig en udvidelse uden om netop Polen.(...)

De 14 øvrige EU-lande accepterede i går de foreløbige forhandlingsresultater, som det danske formandskab har fået på plads. Men de gjorde det også klart, at der ikke kan gives bedre økonomiske betingelser til Polen og de andre.(...)

Dokumentation
null

Altinget logoForsvar
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00