Debat

Udvidelsen skal lykkes

Koncentrat af lederen "Det skal lykkes" i Jyllands-Posten 8/12-02 om den forestående udvidelse af Eu med formentlig ti nye lande.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.
USSELT VIL det være, hvis vi rige vesteuropæere på grund af et latterligt lille pengebeløb nu spænder ben for, at de befolkninger, der befriede sig selv for kommunismen, endelig kan komme med i vor kreds.

Ordet "usselt" lød to gange fra statsminister Anders Fogh Rasmussen, da han pegede på østudvidelsen som Danmarks altoverskyggende opgave forud for overtagelsen af EU-formandskabet.

Allerede da var Fogh Rasmussen klar over, at han til slut - alt efter resultatet - ville blive udnævnt til enten statsmand eller prygelknabe. (...)

Det må og skal lykkes. Flertallet af ansøgerlandene har meldt sig parat til at acceptere optagelsesbetingelserne, og det er i vor egen åbenbare interesse at få de nye lande med.

Dette gælder så meget des mere, som kun en enkelt promille af EU-landenes samlede bruttonationalprodukt skal afsættes til dette udmærkede formål.

Der skal imidlertid kæmpes til det sidste, selv om EU's udenrigsministre mandag og tirsdag vil beskæftige sig med de fleste endnu udestående problemer.

Statsminister Anders Fogh Rasmussen må se i øjnene, at det historiske topmøde, der indledes på torsdag i København, vil byde på den spændende finale i rækken af taktiske forhandlingsspil.

På det seneste har forbundskansler Gerhard Schröder slået sig i tøjret og fundet det danske EU-sluttilbud til de ti ansøgerlande for generøst. Men også Tyskland, der allerede yder sit rundelige bidrag til den fælles økonomi i EU, har sin klare interesse i stabilitet og godt naboskab, så kansleren vil acceptere et resultat til slut, selv om det måske koster lidt mere, end han havde ønsket sig.

Blandt de gode begrundelser tæller også de 15 medlemslandes interesse i, at østeuropæiske regeringer overbeviser deres befolkninger om, at der virkelig blev kæmpet for at opnå bedst mulige optagelsesbetingelser. Regeringerne skal kunne vinde de folkeafstemninger, som godkender de enkelte landes optagelse i fællesskabet. Alle ved, at den østeuropæiske begejstring for EU har været større end i dag - blandt andet på grund af de mange år, der nu er forløbet efter Murens fald. (...)

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00