Hektarstøtte selv om bevidst overtrædelse af loven

Det er muligt bevidst at overtræde landbrugslovens bopælspligt og alligevel modtage hektarstøtte. Det er efter EU’s regler i dag ikke muligt generelt at gøre overholdelsen af landbrugslovens regler til en betingelse for at kunne modtage hektarstøtte. Det oplyser fødevareministeren i dette svar til Enhedslistens Line Barfod. Fødevareministerens eneste mulighed for at koble landbrugsloven og modtagelse af hektarstøtte sammen er at få EU-kollegerne med på ideen.
Claus Iversen
Dokumentation
Spørger: Ole Vagn Christensen (S)

Spørgsmål:
"Kan ministeren bekræfte, at en borger, som søger hektarstøtte velvidende, at han/hun ikke opfylder landsbrugslovens bopælspligt, hverken kan straffes eller kan forpligtes til at tilbagebetale hektarstøtten?"

Begrundelse:
"Af dagspressen er det fremgået, at en borger hverken straffes eller afkræves tilbagebetaling, med mindre han/hun først har fået et direkte påbud om at opfylde bopælspligten og derefter ikke bragt forholdene i orden.

Derudover fremgår det af finansministerens svar på spørgsmål nr. S 593, at han var fuldt klar over, at han ikke opfyldte bopælspligten, da han i marts i år ansøgte om hektarstøtte."

Fødevareministerens svar:
"Jeg kan bekræfte, at eftersom overholdelse af landbrugslovens bopælspligt ikke er en betingelse for at modtage hektarstøtte, kan en borger, som søger om hektarstøtte velvidende, at han/hun ikke opfylder landbrugslovens bopælspligt, ikke forpligtes til at tilbagebetale hektarstøtten, ligesom den pågældende heller ikke kan straffes i hektarstøtteordningens regi.

Jeg kan supplerende oplyse, at det efter EU’s regler ikke er muligt generelt at gøre overholdelsen af landbrugslovens regler til en betingelse for at kunne modtage hektarstøtte. Dette er begrundelsen for, at det ved udformningen af cross compliance bestemmelserne i sommeren/efteråret 1999 som nu er bortfaldet, blev gjort til en betingelse for reduktion/bortfald af hektarstøtten, at ansøgeren på ansøgningstidspunktet havde siddet fristen for et af jordl dighederne udstedt påbud om afhændelse af ejendommen overhørig."


Altinget logoForsvar
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00