Regler skal hindre krydsning mellem afgrøder

Udførlige regler kan begrænse uønsket krydsning mellem afgrøder med og uden GMO til et niveau tæt på 0. Det oplyser fødevareministeren i dette svar til Marianne Jelved (R).
Claus Iversen
Dokumentation
Spørger: Marianne Jelved (R)

Spørgsmål:
"Hvilke erfaringer har man fra andre lande med hensyn til - i landbruget - sikkert at kunne holde GMO-sorter adskilt fra ikke-GMO-afgrøder - bl.a. med hensyn til risiko for uønsket krydsning?"

Fødevareministerens svar:
"Jeg har indhentet følgende udtalelse fra Danmarks JordbrugsForskning:

»Erfaringerne fra såvel Danmark som udlandet viser, at det er nødvendigt med regler for at kunne sikre en adskillelse mellem sorter. Sådanne regler findes og er gennem mange år anvendt for ikke-GMO sorter vedrørende certificering og kontrol af såsæd. Ved brug af sådanne regler sikres en meget høj grad af sortsrenhed i såsæden og dermed i produktet. Forskellige virkemidler, der afhænger af afgrøden, f.eks. afstandskrav, vil kunne begrænse uønsket krydsning til et niveau tæt på 0.«

Udenlandske erfaringer og rapporter indgår i udredningsgruppens arbejde. Udredningsgruppens rapport skal være færdig 1. december 2002, jf. min besvarelse af spørgsmål S751."


Altinget logoForsvar
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00