Israelske Elbit er igen med i opløbet om at levere nyt artilleri til den danske hær. Desuden er et polsk firma inde i varmen sammen med tre gamle kendinge. Det står klart efter at Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse fredag formiddag har offentliggjort de fem artilleriproducenter, som er blevet prækvalificerede i det danske artilleriudbud.

De fem prækvalificerede er: BAE Systems Land & Armaments (USA), Elbit Systems (Israel), Hanwha Techwin (Sydkorea), Huta Stalowa Wola (Polen) og Nexter Systems (Frankrig).

Mest bemærkelsesværdigt er det naturligvis, at Elbit er med igen. Dette er som bekendt det andet danske artilleriudbud på få år. Elbit vandt det første udbud, men den 30. april sidste år blev udbuddet annulleret i 12. time, da forsvarsforligskredsen skulle have taget beslutningen og peget på Elbit. Officielt var forklaringen, at man gerne ville vente og se hvad reparationen af en havareret helikopter ville koste, inden man brugte for mange penge på andre ting. Men reelt handlede det om, at de radikale ikke ønskede at købe israelsk artilleri.

Bemærkelsesværdigt er det også at polske Huta Stalowa Wola er med. Bliver interessant at se hvad de har at byde ind med. Og så forsøger BAE igen, selvom de røg ud undervejs i evalueringsfasen sidste gang, fordi deres M109 ikke kunne skyde de 40 kilometer, som danskerne forlanger. BAE-kanonen kunne “kun” klare de 28 km., som er standarden i det amerikanske forsvar.

Og endelig er der de to producenter, som var med i opløbet for et år siden og måtte se sig slået af Elbit. Hanwha Techwin hed dengang Samsung Techwin, men produktet er det samme.

Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse har i forbindelse med anskaffelsen af artillerisystemer til Hæren kørt ad to parallelle spor; et udbudsspor, samt et spor, hvor mulighederne for anskaffelse af artillerisystemer i rammen af det norske udbud er blevet undersøgt.
Undersøgelsessporet er afsluttet med beslutning om ikke at anskaffe sammen med Norge, men fortsætte med udbudssporet. Dermed fortsætter Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse udbuddet, hvor prækvalifikation nu er gennemført

image

Website Pin Facebook Twitter Myspace Friendfeed Technorati del.icio.us Digg Google StumbleUpon Premium Responsive

13 Comments for this entry

 • Jan Nielsen siger:

  @ Tompetersen, hvis du lige gad at kigge øverst på siden om nyt kampfly, så står der:
  Nyheder og analyser om indkøb af militært isenkram, forsvarspolitik og den danske forsvarsindustri, så få det dog ind i DIT hoved, Det er flere år siden, at siden kun beskæftigede sig med nyt kampfly.
  Alle der har været på mission i Hellmand provinsen, vil vide at artilleri er noget som stadig bruges i stor stil.

 • Jens Juul siger:

  Hov, hvad skete der lige der? Kan denne side kun indeholde 50 kommentarer? Der står at der skulle være 51 kommentarer, men nu vises kun en – og jeg kunne læse dem alle indtil 50 blev overskredet. Det kan man da kalde en bug og en drastisk begrænsning 🙂

 • pron siger:

  @ Jens Juul
  Sjekk linken “Ældre kommentarer” rett under siste kommentar så finner du resten. Det lages altså en ny side når grensen passeres.

 • Jens Juul siger:

  Tak, pron, det havde jeg så overset:-)

 • tompetersen siger:

  @ Jan Nielsen

  Jeg har fløjet til / fra Lashskagar´ før nogen med artelleri (pjat) var, har været der [ det var for UN og Røde Kors] Det kan godt være at det gammeldags ragelse har været til mindre gavn i en KORT overgang.
  Men det vi blev truet med var mest med div. Kartuche missiler ydstyret med alverdens søm og skruer i sprænghovedet mv.
  Og samtidig fik vi masser af flares i approach og departure spiralen på 15 minutter ind og ud af KABUL international op til vi nåede 18.000 safe ( clean) altitude
  GW Tom.P

 • Jan Nielsen siger:

  @tompetersen, med det du siger/skriver, så er det da vist dig der er ved at være værdig til at være på et museum, for det har intet med den virkelighed, vores folk på jorden har oplevet i Helmand, men det er jo også 20 år efter du var der.

 • Jan Nielsen siger:

  @tompetersen,

  med det du siger/skriver, så er det da vist dig der er ved at være værdig til at være på et museum, for det har intet med den virkelighed, vores folk på jorden har oplevet i Helmand, men det er jo også 20 år efter du var der.

 • Jan Nielsen siger:

  @tompetersen,

  med det du siger/skriver, så er det da vist dig der er ved at være værdig til at være på et museum, for det har intet med den virkelighed, vores folk på jorden har oplevet i Helmand, men det er jo også 20 år efter du var der.
  Lashkar Gah var jo Kim Kristensens succeshistorie, om at afghanske kvinder oprettede systuer etc. denne by er nu totalt styret af IS

 • Halken siger:

  Hvorfor er tyskernes Pzh2000 ikke med? Den burde være favorit.

 • Tumms siger:

  @ Halken

  Tillad mig at henvise til “ældre kommentarer” i denne tråd, da vi allerede tidligere har berørt Pzh2000.

  Men jeg bidrager gerne med lidt af det jeg tidligere har budt ind med:
  “Nu ved vi ret beset ikke præcist hvilket artillerisystemer der tilbydes DK. Vi “leger” blot lidt med tanken om hvilke kandidater der evt. kan tænkes at være i spil. Det være sig på baggrund af hvad de pågældende firmaer producerer af artillerisystemer, og hvad nogen af dem tidligere har tilbudt DK. Men indtil videre er der “blot” foretaget en prækvalifikation af de producenter/virksomheder, som har budt ind licitationen. Hvad de nøjagtigt tilbyder DK, står indtil videre hen i det uvisse…
  Hvad angår Pzh2000, så synes dens producent – mener det er Krauss-Maffei Wegmann (KMW)og Rheinmetall – ikke at være blandt de prækvalificerede…og hvorfor ikke? Godt spørgsmål. Kender ikke svaret. Men har umiddelbart svært ved at forestille mig, at firmaer som Krauss-Maffei Wegmann (KMW) og Rheinmetall skulle have svært ved at blive prækvalificeret som virksomhed. Forklaringen er derfor nok snarer, at de ikke har budt ind på at levere artilleri til DK. Men hvis det er tilfældet, hvorfor så egentlig ikke?”.

 • MikeKiloPapa siger:

  “Forklaringen er derfor nok snarer, at de ikke har budt ind på at levere artilleri til DK Men hvis det er tilfældet, hvorfor så egentlig ikke?””

  Tror ærligt talt ikke de syntes at det vil være besværet værd. De har i forvejen heller ikke for gode erfaringer med at handle med DK. Det har i flere tilfælde knebet gevaldigt med at hive de penge vi har skyldt dem ,ud af *forsvarets regnskabstjeneste’s lommer .

  (* Forsvarets Regnskabsstyrelse eller hvad de nu kalder sig i den her uge )

  Mht til lige specifik PZH-2000 så har vi faktisk kigget på den før, for mere end et årti siden første gang der var snak om nyt artilleri. Mener at nyprisen dengang (ca 2004-5) løb op i $75 millioner (eller var det € ? ), hvorfor den ret hurtigt blev sorteret fra.

 • Halken siger:

  Jeg har ikke læst hele tråden.
  Hvis man har skrevet udbuddet sådan at Pzh ikke bliver tilbudt, så har man skudt sig selv i foden. Men det er der jo ikke noget nyt i.

 • MikeKiloPapa siger:

  “Mener at nyprisen dengang (ca 2004-5) løb op i $75 millioner”

  RETTELSE:Ovenstående er noget vrøvl….der skulle selvfølgeligt have stået 75 millioner KRONER, eller ca €10 M .

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *