Dioxinindholdet i fiskeolieprodukter ok

Man regner med, at danskere gennemsnitligt indtager 1.7 picogram dioxin om dagen, hvilket befinder sig under de 2.0 picogram, som man anser for at være et acceptabelt dagligt indtag. Fødevaredirektoratet analyserede i 2000 fem fiskeoliekosttilskud, hvoraf et viste sig at have et højere dioxinindhold end den fastsatte grænseværdi. Produktet blev trukket tilbage fra markedet. Det oplyser fødevareministeren i dette svar til Kristen Touborg (SF).
Claus Iversen
null
Dokumentation
Spørger:
Kristen Touborg (SF)

Spørgsmål:
"Vil ministeren oplyse, om Fødevaredirektoratet har kontrolleret, om grænsen for dioxin i fiskeolie (2 picogram) rent faktisk overholdes, og om der er konstateret ulovligheder eller mangler i egenkontrollen?"

Fødevareministerens svar:
"Jeg har forelagt spørgsmål nr. S 762 for Fødevaredirektoratet, som har udarbejdet vedlagte notat, hvortil jeg kan henholde mig.

Som det fremgår af notatet viste Fødevaredirektoratets undersøgelse i 2000, at ét fiskeolieprodukt på det tidspunkt overskred den grænseværdi, der blev gældende pr. 1. juli 2002. Fødevaredirektoratet forventer i år at foretage ti analyser på fiskeolier, som en del af dioxinhandlingsplanen. Endvidere kan jeg oplyse, at Fødevaredirektoratet ikke har modtaget informationer fra fødevareregionerne om konstaterede ulovligheder eller mangler i egenkontrollen siden kontrollen blev skærpet i foråret 2002."

Fødevaredirektoratet

Den 22. november 2002

Notat om bidrag til besvarelse af spørgsmål nr. S 762 om dioxin i fiskeolie, kontrol og opfølgning

TDI og beregnet dansk gennemsnitligt indtag

På baggrund af en toksikologisk vurdering i maj 2001 fastsatte Den videnskabelige Komité for Levnedsmidler i EU (SCF) for dioxin og dioxinlignende PCB en tolerabel daglig indtagelse (TDI) på 2 pg WHO-TEQ/kg legemsvægt/dag. Den skadelige effekt af dioxin, som ses ved den laveste kropsbelastning, er påvirkning af udviklingen af hanlige rottefostres kønsorganer. Dioxin er kræftfremkaldende ved et langt højere indtag.

Fødevaredirektoratet har estimeret en danskers gennemsnitlige indtag af dioxin til 1,7 pg WHO-TEQ/kg/dag.

Indtag af fiskeolier er ikke omfattet af direktoratets kostanbefalinger for fisk. Danske og udenlandske undersøgelser af fiskeolier anvendt som kosttilskud viser, at de på produktet anbefalede doser kan medføre en overskridelse af TDI for dioxin. Det skal bemærkes, at en kortvarig overskridelse af TDI ikke vil have en sundhedsmæssig betydning for de fleste befolkningsgrupper. Der er dog grund til at være opmærksom på indholdet af dioxin i fiskeolier, der sælges som kosttilskud, idet disse kan indtages af alle befolkningsgrupper og kan indtages dagligt igennem lang tid.

Grænseværdier

Der blev ved Rådets forordning (EF) nr. 2375/2001 af 29. november 2001 om ændring af Kommissions forordning (EF) nr. 466/2001 om fastsættelse af grænseværdier for bestemte forurenende stoffer i levnedsmidler fastsat grænseværdier for dioxin i en række animalske fødevarer, herunder fiskeolie til konsum. Grænseværdierne trådte i kraft pr. 1. juli 2002.

Grænseværdien for fiskeolie til konsum er 2 pg WHO-PCDD/F-TEQ/g fedtstof.

Kontrol og opfølgning

Fra 2001 til 2004 skal der som led i dioxinhandlingsplanen årligt analyseres samlet 20 prøver fra fisk, herunder også fiskeolie, og mejeriprodukter.

I 2000 analyserede Fødevaredirektoratet fem fiskeoliekosttilskud i henhold til dioxinhand-lingsplanen. Fire af prøverne var leverbaserede olier, mens den sidste prøves kilde ikke var oplyst. Der var ét produkt, baseret på fiskelever, der havde et højere dioxin indhold end den grænseværdi, der efterfølgende blev fastsat for fiskeolie. Da produktet på undersøgelses-tidspunktet ikke var ulovligt blev der ikke stillet krav om tilbagetr& aelig;kning. Alligevel blev produktet trukket ud af markedet af producenten.

I april 2002 blev der via en pressemeddelelse til producenter, detailhandlen og importører i Danmark gjort opmærksom på, at der pr. 1. juli 2002 var fastsat grænseværdier for dioxin i en række animalske produkter, herunder fiskeolie til konsum. Fødevareregionerne blev ved samme lejlighed anmodet om, at udføre ekstra tilsyn for at kontrollere, at importører og producenter havde dokumentation for, at indholdet af dioxin i fiskeolie var i overensstem melse med de gældende regler. Det blev understreget, at da der på dette tidspunkt endnu ikke var vedtaget grænseværdier, skulle indholdet af dioxin være reguleret af den generelle regel i Fødevarelovens § 7, stk. 2 om, at fødevarer ikke må være sundhedsskadelige. En sådan sundhedsmæssig vurdering ville dog efter Fødevaredirektoratets opfattelse ligge på niveau med den foreslåede grænse-værdi på 2 pg diox in/g fedtstof. Fødevaredirektoratet har ikke modtaget informationer fra fødevareregionerne om, at der er konstateret ulovligheder eller mangler i egenkontrollen på dette punkt.

I august 2002 offentliggjorde Forbrugerinformationen en analyse af ti forskellige fiskeolier, og fandt ikke nogen overskridelser af grænseværdierne i disse prøver. Da Forbrugerinformationens undersøgelse var baseret på olier fra hele fisk blev det aftalt, at Fødevaredirektoratet, som et supplement til Forbrugerinformations undersøgelse og som en del af dioxinhandlingsplanen, vil følge op med endnu ti analyser baseret hovedsageligt på de leverbase rede olier. Fødevaredirektoratet forventer at undersøge disse prøver inden udgangen af i år.


Altinget logoForsvar
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00