Sygt og sundt - fakta fra bogen

null
Rasmus Nielsen
Forskningsprojektet fra Rockwool Fonden og Odense-forskerne har ved professor dr.phil. Jørn Henrik Petersen fremlagt sit arbejde i en forholdsvis kort og populær form. Se nederst, hvor dan kan købes. Altinget.dk samler hér nogle af rapportens vigtigste emner og citater:

Flere penge til sygehusene
Forskerne fra Odense har for Rockwool Fonden spurgt såvel borgere som politikere, hvad samfundet bør bruge flere eller færre penge på. Blandt 12 forskellige udgiftsområder ligger sygehusene helt i top, efterfulgt af plejehjem og ældreboliger. I bund ligger – nok overraskende for miljø- og trafikministrene – miljøopgaver og kollektiv trafik. Kultur og fritid (biblioteker, teater, idræt m.v.) er bundskraberen, hvor det store flertal af borgere og politikere er lodret i mod at øge udgiften. Alt i alt har sygehussektoren altså gode odds for at bringe sig i stilling til flere ressourcer. I dag )1998) anvendes godt 75 mia. kr. på sundhed, svarende til 9,3% af de samlede offentlige udgifter. Hvor skulle de øgede sygehusudgifter i givet fald komme fra? Højere skat, siger 39,5% af de borgere, der vil bruge flere penge på sygehusene, mens næsten lige så mange, 37m6% vil have besparelser på andre serviceområder. Blandt politikerne ønsker hver tredje højere amtsskat, mens en anden tredjedel ønsker større tilskud fra staten.

Brugerbetaling eller ej?
Et af de mest forkætrede spørgsmål i dansk politik er om der skal være brugerbetaling ved sygehusbehandling. Bogen oplyser, at brugerbetaling faktisk allerede i dag indgår med en vægt på knap 1/5 i finansieringen af det danske sundhedssystem. Forskerholdet har spurgt borgere og politikere, hvor mange der går ind for at afskaffe brugerbetalingen helt, så sundhedsvæsnet alene betales over skatterne. Overraskende er der dobbelt så mange politikere som borgere, der ønsker ren skattefinansiering, nemlig 28% politikere mod 14% af de adspurgte borgere.

Forbedring af tilskud
Hvis man omvendt skulle øge de offentlige tilskud, hvor skulle det så gøres? Også hér er der forskel på borgernes og politikernes ønsker. 5/% af borgerne mener, at større tilskud til receptpligtig medicin er noget af det vigtigste, det samme svarer kun 20% af politikerne. De foretrukne områder blandt politikere for større tilskud er psykolog (2/%) og alternativ behandling (27%).

Altinget logoForsvar
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00