Markedet skal styre IT-udviklingen

Socialdemokratiets IT-ordfører mener, at det private marked skal klare den tekniske udvikling af IT-samfundet. Det offentlige skal blot sørger for efterspørgslen. Det siger partiets unge ordfører Ole Hækkerup til Altinget.dk i den femte og sidste artikel om Folketingets IT-politikere.
Jon Adelsten
Af Leon F. Skytte

Lad markedet styre IT-udviklingen
- Det er fuldstændig op ad bakke, hvis man satser på, at det offentlige skal betale for IT-udviklingen i Danmark. Den udvikling skal være markedsdrevet.
Denne udtalelse ville man sikkert tro hørte til i den borgerlige lejr. Men ordene stammer fra Socialdemokratiets IT-ordfører, Ole Hækkerup. For den unge socialdemokrat er der ikke et eneste gram tvivl om, at modellen med en offentlig sektor der udstikker rammerne, og en privat der betaler, er den eneste vej for en optimal IT-udvikling.
- Vi har gentagne gange set, at det er gået galt, når det offentlig har forsøgt at udvikle IT-systemer. Og det skyldes simpelthen, at det er en illusion at tro, politikerne kan overskue, hvordan teknikken vil udvikle sig.

Det offentlige skal ikke konkurrere
Ifølge Ole Hækkerup skal det offentlige meget hellere bruge energi og penge på at forme rammerne for en positiv udvikling af IT, fx i form af uddannelse og en god iværksætter-kultur.
- Det kan ikke være det offentliges opgave at konkurrere med private firmaer. De penge er givet dårligt ud, fordi det offentlige er politisk styret, træg i sin organisation og en lille spiller på det internationale IT-marked. Som en optimal måde at reagere på, nævner socialdemokraten det påbegyndte arbejde med at samle alle offentlige indkøb ét sted på nettet, hvor private kan deltage i licitationer. Staten skal kort sagt fremme udviklingen indirekte ved at give gode grunde til at bruge den nye teknologi.

- Det virker helt uhyggeligt, at jeg som socialdemokrat i den grad sidder og forsvarer markedets frie kræfter. Men det er et rigtigt valg på IT-området. Og det interessante er, at de borgerlige dybest set er enige i denne vurdering. Jeg har i hvert fald svært ved at se en borgerlig regering, der glæder sig over, at de endelig slap af med de slemme socialdemokrater, så de kan komme i gang med offentlige investeringer, lyder det fra Ole Hækkerup.

Dokumentation
null

Altinget logoForsvar
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00