Kunne et hollandsk F-35A Lightning II gå hen og blive det helt store trækplaster til dette års Danish Airshow den 19. juni på Flyvestation Skrydstrup. Ja, muligheden foreligger faktisk.

Det hollandske forsvarsministerium oplyste fornylig, at det ene af Hollands to første F-35 fly i slutningen af maj eller starten af juni kommer hjem fra USA til Holland for at lave nogle støjtests rundt om to hollandske flyvestationer. Hvor meget larmer det fly vi har købt egentlig? Gad vide hvad hollænderne gør, hvis flyet larmer for meget?

Derfor spekuleres der heftigt i om det hollandske flyvevåben benytter lejligheden til at vise det nye isenkram frem for de hollandske skatteydere til Luchtmachtsdagen den 10. og 11. juni på Flyvestation Leeuwarden.

Der er kun 307 kilometer mellem Leeuwarden og Skrydstrup svarende til en flyvetur på under 30 minutter. En smuttur rundt om hjørnet.

Hvis Danmark inden den 19. juni har truffet et typevalg og valgt F-35, så ville det være oplagt at lade F-35 passere i lav højde henover hovederne på de betalende skatteydere. Altså noget som det danske flyvevåben har bedt det hollandske flyvevåben om.

Men da Danmark med stor sandsynlighed ikke træffer et typevalg før i sensommeren, så ville det være Lockheed Martin og Joint Program Office, der skulle arrangere besøget, ligesom Boeing leaser Super Hornet-fly hos US Navy og Eurofighter får Luftwaffe til at stille med fly til Danish Airshow.

En mockup af F-35 ved Danish Airshow i 2010 på Flyvestation Skrydstrup.

En mockup af F-35 ved Danish Airshow i 2010 på Flyvestation Skrydstrup.

Sandsynligheden er lille. Men den er der. Og ellers så er der ikke langt at køre til Holland, hvis man vil se flyet in aktion – hvis det kommer. Man kan også tage opstilling med høreværn på under indflyvningen til en af de to hollandske flyvestationer.

Mens det ikke er sikkert, at F-35 kommer til Luchtmachtdagen, så har flyet meldt sin ankomst til de to store britiske airshows RIAT og Farnborough i juli. Det er dog først henholdsvis den 8.-10 og 11.-17 juli. Jeg tvivler på at USAF sender F-35 over dammen flere uge før det, blot for at 80.000 danske skatteydere kan se hvad de muligvis er ved at investere i. Men har man ikke lagt sommerferieplaner endnu, så kunne en London-tur med en afstikker til RIAT på RAF Fairford i Gloucestershire eller ud til Farnborough.

I øvrigt skal man huske på, at det første F-35 fly bygget i Europa allerede er en realitet. Det fløj fornylig til USA for at træne med de amerikansk byggede søsterfly.

image

Website Pin Facebook Twitter Myspace Friendfeed Technorati del.icio.us Digg Google StumbleUpon Premium Responsive

8 Comments for this entry

 • Schmidt siger:

  OK, så længe de kun er på besøg 🙂

 • Jesper Poulsen siger:

  Kunn e du ikke skrive noget mere om at der er produceret et F-35 i Europa ?

  Det kom bag på mig at det var tilfældet – har du været tilstede hvor det bygges (er det Italien ? ) ?

 • VSMUT siger:

  Ja, hvis altså ikke de vælger at sende den til RAFs eget (og eneste) airshow i Cosford i stedet. Det finder sted samme dag 😉 Lockheed Martin står med valget mellem et show hos en kunde der vil købe 138, vs en der vil købe 12. Gæt hvem der er favoritten til en opvisning.

 • tompetersen siger:

  Den kommer INGEN af stederne, de vil IKKE gentage fadæsen fra sidste år på EKRK, hvor de viste, at de IKKE ENGANG kunne samle en elektrisk stikdåse uden at skabe et show af NEDERLAG og de blev helt til grin overfor alle incl. kampflygruppen TDP

 • Bjarke Strøm siger:

  Det ville da være mere relevant at bede dem vise den frem INDEN der kommer penge på bordet, see it fly before You buy…. ;- )

  Mit gæt er at den har været grounded i airshowsæson´erne de sidste tre år, fordi det ville være så pinligt hvis den prøver at lave manøvrer i al offentlighed, OG dyrt….

  -Hvis den lavede et minimum radius turn ville det blive med en diameter på 3 kilometer, og kunderne ville løbe skrigende væk…. ;- )

 • Tom Petersen siger:

  Enig @ Bjarke Strøm.

  Det er en fatal-scandal F-35 floppy fighter.

  bh Tom.P

 • CP siger:

  Englænderne har jo allerede købt maskinen, så hvis det skal tage form af et salgsfremstød skal den vel teknisk set til DK..

  Men de er vel bange for at nogen dukker op og begynder at ramme den med radar, IRST mm.. Tænk hvis den blev spottet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *